Armageddon?

Tsja, het is zo ver. Het Coronavirus heeft Nederland volledig in haar greep gekregen, de lacherigheid is voorbij. Als we de oliecrisis van 1973 even vergeten (in die tijd kon ik mijn benzinebonnetjes niet eens kwijt, de pompbediende wilde ze niet hebben en zei ‘benzine genoeg’ tot woede van premier Den Uyl die zijn queeste al na enkele dagen moest opgeven) is het nu de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat er echt iets aan de hand is in Nederland.

Scholen en horeca sluiten is niet niks. Grote delen van de dienstverlenende economie gaan tot 6 april op slot en mogelijk langer. Alles hangt nu af van de explosie van nieuwe gevallen en of de ziekenhuizen dat nog aan kunnen.

Het kabinet staat met miljarden klaar om te voorkomen dat er faillissementen gaan vallen in het bedrijfsleven. Uiteraard krijgt KLM extra aandacht, minister Hoekstra van Financiën heeft immers net een fors belang opgebouwd en met toeleveranties gaat het wel om 35.000 mensen die in die sector hun brood verdienen.
In Italië hebben we gezien wat er gebeurt als het virus te lang doorwoekert, dat beeld wil Nederland voorkomen en vandaar dat we alsnog vol op de rem gaan.

De meeste bedrijven hebben wel enige reserve, maar het moet niet te lang duren. Gevoeglijk mogen we aannemen dat het over een maand of twee echt gaat knijpen, bij ZZP’ers mogelijk al eerder. Kortom, de ontwikkeling in de komende weken is cruciaal of we het virus onder controle houden of niet. Als de groeicijfers dit jaar halveren mogen we onze handen al dichtknijpen.

De zomer komt, het virus zal gaan stoppen met verspreiden als het warmer wordt en naarmate meer mensen het virus hebben gehad zal het ook bij doorgeven steeds minder krachtig worden. Het enige lichtpuntje. Toch mogen we spreken van een ongekende aanslag op onze economie die we tot in de zomer zullen voelen.

Ondertussen vaart het milieu wel bij Corona, waar we twee maanden terug nog moord en brand riepen over stikstof en PFAS en we vanaf nu 100 kilometer per uur gaan rijden, is het milieu nu maximaal gebaat bij een tot stilstand komende economie. Opeens kunnen ook ministers van Financiën van de eurozone per videoconferentie vergaderen, thuiswerken kan veel meer, vliegen kan minder en ga zo maar door.

Deze crisis gaat voorbij met hopelijk niet meer dan het dubbele aantal doden van een normale wintergriep, maar veel meer economische schade. Als de koppeling met het milieu kan worden gelegd, als we dus alle milieusparende effecten van deze crisis blijven gebruiken, heeft deze crisis toch gezorgd voor bewustwording en een omslag in het denken. Dat is weer gunstig voor de stikstof-ruimte in de komende jaren en de mogelijkheden voor de bouw en aanverwante takken.

Ondertussen hebben we in 2003 de SARS-epidemie gehad, ook een Corona-virus en nu dus Corona, beide afkomstig van uiterst slechte omstandigheden op Chinese dierenmarkten waar allerlei dieren met veel te veel in kleine kooitjes worden gehouden en veel te dicht bij elkaar. Het recept voor nieuwe virussen en het wordt nu wel tijd dat de Chinese overheid daar een eind aan maakt. De rekening voor het huidige falen heeft China nu alvast gepresenteerd gekregen met een optie op herhaling. En zo heeft de groeitijger van de wereld de sleutel van eigen succes in handen gekregen en hopelijk onbedoeld toch bijgedragen aan een beter milieu en het besef dat er een prijs zit aan ongebreidelde economische groei.