Door de wol geverfde corona-deskundigen bestaan niet

Het kabinet heeft vergaande maatregelen getroffen om de corona-uitbraak in te dammen, maar echt op slot is Nederland nog niet. Het mag dan een stuk rustiger zijn op straat, er rijden nog steeds auto’s en fietsen en het openbaar vervoer functioneert ook nog volop.

Wel gaan er steeds minder mensen naar hun werk, want veel bedrijven laten hun personeel thuiswerken, of ze hebben hun deuren tijdelijk (deels) moeten sluiten. Maar supermarkten en andere winkels zijn gewoon open. Vooral in supermarkten is het zelfs ouderwets druk, vaak misschien wel drukker dan normaal. Dat zal ook niet veranderen, want eten moeten de mensen toch.

Wie de deur uitgaat, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, loopt dus een risico op besmetting. Hoe groot dat risico is, weet ik niet. Het RIVM en andere deskundigen hoogstwaarschijnlijk ook niet, want die zeggen steeds wat anders of spreken elkaar of hun buitenlandse beroepsgenoten tegen. Zie de kwestie over het al dan niet sluiten van de scholen.

De experts dwingen daarmee het kabinet tot een zigzagkoers, want dat volgt hun adviezen trouw op. Wat zouden de bewindslieden ook anders moeten doen dan zich blindelings houden aan de aanbevelingen van specialisten? Premier Mark Rutte is geen viroloog en zijn ministers en staatssecretarissen zijn dat evenmin. Hetzelfde geldt overigens ook voor Kamerleden als Geert Wilders c.s., al zou je het aan het aplomb waarmee die hun kritiek de wereld in slingeren nauwelijks zeggen.

Het coronabeleid is vooral een kwestie van proberen, zoals Rutte een paar dagen terug al opmerkte. Niemand weet precies wat je moet doen om het virus eronder te krijgen. Het RIVM ook niet. Het zou dit instituut dan ook sieren als het wat meer bescheidenheid toonde. Het is toch geen schande dat je niet exact kunt voorspellen hoe een ziekte die zich nooit eerder heeft voorgedaan zal verlopen? Door de wol geverfde corona-experts bestaan niet. Tussen haakjes: waar was RIVM-hotemetoot Jaap van Dissel gistermiddag tijdens de persconferentie van de ministers Bruins en Slob?

Maar niet alleen de virologen tasten regelmatig in het duister. Dat geldt nog in sterkere mate voor de media, die een lawine van onheilsberichten op de bevolking loslaten. Soms lijken die vooral bedoeld om de hysterie verder aan te wakkeren, alsof dat nog nodig zou zijn. Enige terughoudendheid zou geen kwaad kunnen, dunkt me.

Op het gevaar af beschouwd te worden als iemand die de coronabesmetting niet serieus neemt tot slot toch maar wat relativerende cijfers over China. In het land waar de ziekte zich voor het eerst manifesteerde schijnt het ergste nu achter de rug te zijn. Tot dusver zijn in China zo’n 3200 doden gevallen door het virus. Het land telt 1,4 miljard inwoners. Waarbij ik me haast aan te tekenen dat elke dode er natuurlijk een te veel is.