Een ouderwets potje welles-nietes over corona

Premier Mark Rutte sprak maandagavond via de tv de natie indringend toe over de strijd tegen de corona-uitbraak en vandaag was er een groot Kamerdebat over de kwestie. Zoals vrijwel elk Kamerdebat ontaardde dat al heel snel in een ouderwets potje welles-nietes. Met als hoofdlijn: niemand weet precies wat we moeten doen om het virus te bestrijden, behalve twee fracties. Dat zijn, niet verbazingwekkend, PVV en FvD.

Volgens Geert Wilders en Thierry Baudet moet Nederland onmiddellijk op slot om een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Gebeurt dat niet, dan ben je volgens Wilders aan het ‘experimenteren met mensenlevens’. Hij noemde dat ‘een waanzinnig slecht idee’, dat ook door tal van buitenlandse deskundigen met klem wordt ontraden.

Rutte, de regeringsfracties en ook de meeste oppositiepartijen, mochten dan betogen dat het helemaal niet de bedoeling is om zoveel mogelijk levens in de waagschaal te stellen, daar hadden Wilders en Baudet niets mee te maken. Ze bleven met een ijzeren volharding herhalen dat een totale ‘lockdown’ de enige manier is om corona er onder te krijgen.

Daarbij verwezen ze onder meer naar uitspraken van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Als het om het klimaatbeleid gaat is dat niet meteen hun meest favoriete raadgever, maar nu kwam het wel van pas dat de WHO iets anders beweert dan ons eigen RIVM.

Althans, lijkt te beweren. Want volgens nota bene Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren – doorgaans geen steunpilaar van Rutte III – volgt het kabinet wel degelijk de aanbevelingen van de WHO op. Dat moet dan haast wel betekenen dat er niet veel licht zit tussen deze club en de RIVM-adviseurs.

Wie er uiteindelijk gelijk krijgt – kabinet of populistische oppositie – zal pas over geruime tijd echt duidelijk worden. Corona is een volstrekt nieuwe ziekte waarover we nog maar heel weinig weten. Is een ‘gecontroleerde’ verspreiding van het virus – waar het kabinet op aanstuurt – te verkiezen boven het in quarantaine plaatsen van vrijwel de hele samenleving, hetgeen volgens Wilders en Baudet de enige methode zou zijn?

Wat we ons bij dat laatste in de praktijk moeten voorstellen bleef in het debat overigens een beetje onderbelicht. Het valt helemaal niet uit te sluiten dat het beleid van het kabinet en de voorgestelde koers van PVV/FvD veel meer op elkaar lijken dan Wilders en Baudet wel wilden toegeven. Dat het op enig moment tot een nationale lockdown komt, sluit Rutte in elk geval niet uit. Het RIVM trouwens evenmin.

Zoals bij belangrijke (en onbelangrijke) Kamerdebatten de gewoonte is duurde het coronadispuut veel langer dan gepland. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg), die toch al geen fitte indruk maakte, ging bij de beantwoording zelfs even van zijn stokje. Een schorsing was noodzakelijk, waardoor het allemaal nóg langer duurde.

Wat Bruins mankeerde? Oververmoeid, luidde de officiële verklaring. We zullen er hier maar niet verder over speculeren. Het kabinet loopt in elk geval geen politiek gevaar. Wilders en Baudet kwamen tijdens de beraadslagingen weliswaar met een motie om het land spoorslags plat te leggen, maar dat voorstel krijgt op geen stukken na voldoende steun.