Bijna iedereen steunt ‘intelligente lockdown’

In de Tweede Kamer bestaat zeer brede steun voor de ‘intelligente lockdown’ die het kabinet maandag heeft aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Alleen PVV-leider Geert Wilders zou nog wat verder willen gaan, bleek donderdag tijdens het tweede grote Kamerdebat over de pandemie. Maar ook hij was voor zijn doen tamelijk gematigd. Beschuldigingen als ‘het kabinet speelt met levens’ liet hij in elk geval achterwege.

Omdat een deel van de oppositie geen zin had alleen maar een mooi-weer-verhaal af te steken, weken sommige fractieleiders uit naar verleden of toekomst. Dat bood de gelegenheid toch forse kritiek te spuien en te zwartepieten. Want dat is en blijft blijkbaar de kerntaak van fracties aan de zijlijn, tenminste in hun eigen ogen.

Het verste daarin ging uiteraard Wilders. Met de van hem bekende botte bijl hekelde hij de bezuinigingen in de zorg van de afgelopen jaren. De VVD hield hem voor dat er volgens de cijfers niet minder maar juist meer geld aan de gezondheidszorg is uitgegeven, maar daarmee had de PVV-leider niks te maken. Zijn er dan soms geen ziekenhuizen gesloten? Nou dan.

Thierry Baudet van FvD voorspelde dat als de coronacrisis voorbij is de regeringspartijen nog wel eens een poepje zullen ruiken. Er komt straks ongetwijfeld een parlementaire enquête, met als centrale vraag: waarom is er niet veel eerder ingegrepen? Heeft Forum trouwens niet al geruime tijd geleden op harde maatregelen aangedrongen?

Op dit moment vraagt vrijwel geen enkele partij echter om een ingrijpende koerswijziging bij het voorkomen van coronabesmettingen. Natuurlijk moet er wel snel extra ic-capaciteit in de ziekenhuizen beschikbaar komen. Ook moet het kabinet alles op alles zetten om meer testmateriaal beschikbaar te krijgen, desnoods via dwang. En verder deugde de communicatie over de kabinetsbesluiten van geen kanten, waardoor heel wat burgers niet precies weten wat wel en niet mag en wanneer.

Wat dat laatste betreft stak premier Mark Rutte de hand diep in eigen boezem. De persconferentie waarin het nieuwe coronapakket bekendgemaakt werd, was ‘rommelig’ en had ‘strakker gemoeten’. Dat zal in het vervolg beter gaan, beloofde hij.

FvD-leider Baudet kwam nog met een aparte wens. Hij wil dat de Kamer in deze bange tijden elk thema controversieel verklaart dat niet ‘corona-gerelateerd’ is. Met andere woorden: de Tweede Kamer moet de behandeling staken van zo’n beetje alles waar FvD tegen is. Zoals het klimaatbeleid, de aanpak van de stikstofproblemen, de uitbreiding van de EU en noem nog maar wat heikele items op. Als de Kamer die schriftelijk blijft afdoen legt ze de bijl legt aan de wortel van de democratie, vindt de Uil van Minerva.

Op voldoende draagvlak in de Kamer hoefde hij echter niet te rekenen. Niet in de Kamer en al helemaal niet bij het kabinet. Volgens Rutte ‘lopen sommige dingen nu eenmaal gewoon door’, zoals de rechterlijke uitspraken over klimaat en stikstof en de Europese besluitvorming. Die kun je niet eens stilleggen.