50PLUS ruziet verder

Je zou denken dat ze in deze tijden van coronacrisis wel iets anders aan het grijze hoofd hebben, maar niets blijkt minder waar. In 50PLUS wordt fanatiek verder geruzied. En zoals gebruikelijk vraag je je als buitenstaander af: hebben ze daar nu echt niks anders om zich druk over te maken?

Een kleine maand terug liet partijleider Henk Krol in het AD weten dat partijvoorzitter Geert Dales een wat hem betreft uitstekend Tweede Kamerlid zou zijn. Een niet onbegrijpelijke gedachte. Dales beschikt immers over bestuurlijke ervaring, een eigenschap die in de partij niet erg dik gezaaid is.

De 50PLUS-voorzitter was in een eerder leven onder meer wethouder in Amsterdam en burgemeester van Leeuwarden. Weliswaar voor de VVD, maar uit die partij zijn wel meer vertegenwoordigers van de 50PLUS-top afkomstig. Krol zelf bijvoorbeeld, eind vorig jaar nog met Noord-Koreaanse cijfers tot lijsttrekker herkozen door de achterban.

Dales heeft nog niet ‘ja’ gezegd tegen de oproep van Krol, maar hij schijnt er wel voor te voelen. In elk geval sluit hij niet uit dat hij zich voor de Kamerlijst zal aanmelden. Wettelijk gezien verzet niets zich tegen de combinatie van partijvoorzitter en volksvertegenwoordiger, al komt die niet zo heel vaak voor.

Maar een deel van de afdelingsvoorzitters van 50PLUS vindt het een bijzonder slecht idee als Dales ook nog eens tot de Kamerfractie zou toetreden. Zij hebben hem volgens de Volkskrant in een gepeperde brief laten weten dat ze bepaald niet op zijn kandidatuur zitten te wachten.

Waarom niet? De afdelingsvoorzitters zouden bang zijn voor belangenverstrengeling. Maar of dat de     echte reden is valt te betwijfelen. Dales heeft zich sinds zijn aantreden als partijvoorzitter ingespannen een einde te maken aan het eeuwige gelazer bij 50PLUS. Hij deed aan de lopende band pogingen een aantal notoire dwarsliggers in de partij tot de orde te roepen. Daar zaten die dwarsliggers – en 50PLUS heeft er nogal wat – niet op te wachten, dus nu krijgt Dales zijn trekken thuis.

En nu wil de voorzitter ook nog eens dat de ledenvergadering van 23 mei digitaal plaatsvindt. Eerder moest 50PLUS al een congres afzeggen wegens de coronadreiging en voorlopig blijven fysieke bijeenkomsten naar verwachting onmogelijk. Terwijl er toch besluitvorming nodig is.

Maar de opstandige afdelingsvoorzitters zien digitaal vergaderen absoluut niet zitten, hebben ze Dales geschreven. Formeel omdat het daarbij niet altijd eerlijk zou toegaan. Maar in werkelijkheid natuurlijk omdat er dan veel minder mogelijkheden zijn om in duistere hoekjes samen te zweren en te stoken tegen de partijtop.

Inmiddels schijnt er al het nodige overleg te hebben plaatsgehad tussen Dales en de boze afdelingsvoorzitters. Vroeg of laat zal het conflict wel worden bijgelegd. Maar je kunt er donder op zeggen dat de vrede niet lang zal duren en dat er weer onmin uitbreekt over iets anders.

Eén ding staat vast. Dales kan helemaal niet naar de Tweede Kamer. Daar heeft die man geen tijd voor. Hij moet de hele dag interne ruzies beslechten en daaraan heeft hij zijn handen meer dan vol.