De olifantspoten van Thierry Baudet

Zou die Noord-Brabantse coalitie van CDA, VVD en FvD (plus, vanwege de meerderheid, Lokaal Brabant) er nog wel komen? Die partijen hebben al weken een bijna-akkoord, maar Forum-leider Thierry Baudet lijkt alles op alles te zetten om dat te blokkeren. Op zijn minst doet hij zijn best om met boreale olifantspoten zoveel mogelijk door de Brabantse porseleinkast te marcheren.

Tegen het Youtube-kanaal van het weblog GeenStijl zei hij dit weekend: “We zitten gewoon in een bepaalde situatie waarin de cultuur-marxistische mainstream, van VVD, CDA tot en met D66, PvdA, GroenLinks en SP, allemaal min of meer hetzelfde willen. Dat is namelijk de vernietiging van Nederland: massa-immigratie, EU, klimaat, al die andere zaken…” “That’s what we’re up against,” voegt hij er voor de duidelijkheid nog in het Engels aan toe.

Baudet rekent CDA en VVD dus tot de ‘cultuur-marxistische mainstream’, die ‘Nederland vernietigen’ wil. Hij mag dat soort dingen dan wel ooit eerder hebben beweerd, het is buitengewoon ontactvol om het nu met zo veel klem te herhalen. Want als je vindt dat die twee partijen zo heel verkeerd bezig zijn, waarom wil je dan een coalitie met ze vormen?

Zo mogelijk nog interessanter is de vraag waarom de Brabantse CDA en VVD zouden willen samenwerken met een partij waarvan de leider zulke vernietigende opvattingen over hen koestert. Het Brabants Dagblad heeft het nagevraagd. De reactie luidde (volgens de website van dit blad): “Ik heb geen behoefte om daarop te reageren.”

Blijkbaar denken VVD en CDA in de betreffende provincie: laat maar kletsen, we zijn niet anders gewend van die gek. Of misschien denken ze wel heel iets anders, maar dat zeggen ze dan in elk geval niet.

Ook aan het Brabantse FvD-kopstuk Eric de Bie heeft de krant om commentaar gevraagd. En dat wijkt nauwelijks af van dat van CDA en VVD. “Bij mij ontbreekt de animo om te reageren op uitspraken van Thierry Baudet.”

Kennelijk ook: laat maar kletsen. Of zoiets.

Maar als je eigen partij in een Nederlandse provincie (en zeker niet de kleinste) het niet de moeite waard vindt om te reageren op je opvattingen, is het dan niet hoog tijd je zorgen te maken over je machtspositie?