Coronacomplotten

Als je de officiële lezing mag geloven is het coronavirus veroorzaakt door onhygiënische toestanden op Chinese markten. Dat klinkt wel erg gewoontjes. Een dergelijke ramp kan toch niet per ongeluk zijn ontstaan? Er moet meer aan de hand zijn, véél meer. Wat precies, dat vertellen ze ons niet. We worden voorgelogen! Gelukkig zijn er tal van complottheorieën die onthullen hoe de vork werkelijk in de steel zit. Een – allerminst uitputtend – overzichtje.

Volgens een veelgehoord scenario komt corona weliswaar uit China, maar is het daar zeker niet ongewild opgedoken. De autoriteiten hebben het virus bewust laten ontsnappen uit een militair laboratorium, zo’n 30 km van Wuhan. Van daaruit begon het zijn dodelijke tocht over de wereld. Inmiddels heeft de ziekte (volgens officiële cijfers) het leven gekost aan ruim 3300 Chinezen, maar daar hadden de leiders van het enorme land uiteraard maling aan. Ze zijn immers met 1,4 miljard. Op een paar inwoners meer of minder hoeft niet te worden gekeken.

Het aantrekkelijke van deze theorie is dat ze elementen bevat die er bij de doorsnee complotaanhanger ingaan als koek. Zo zijn de daders Chinezen, Enge Gele Mannetjes dus, en die zijn per definitie onbetrouwbaar en geschikt als Vijand. En verder bestaat het bestuur van China uit communisten, ofwel Rode Raddraaiers. Is er iets ergers denkbaar dan dat?

Er zijn echter ook schaduwkanten aan bovenstaande hypothese. Zo schijnen president Xi Jinping en zijn kompanen alles op alles gezet te hebben om de verspreiding van het virus te stoppen. Weliswaar veel te laat, maar toen ze eenmaal in actie kwamen moest Wuhan helemaal op slot. Maandenlang. Waarom? Om de aandacht af te leiden van wat er werkelijk gaande was? Zou kunnen, maar misschien ook niet.

Volgens een andere complottheorie, afkomstig uit de Verenigde Staten, bestaat de ziekte helemaal niet. Het is ‘fake news’, verspreid door de leugenachtige linkse media en de ‘Deep State’ in dat land. Met als bedoeling de herverkiezing van president Donald Trump te dwarsbomen.

Ook dit verhaal kent zwakke punten. Om te beginnen sterven er wel erg veel inwoners van de VS aan corona-achtige verschijnselen, wat erop duidt dat er toch iets mis is. En bovendien heeft nota bene Trump zelf de Amerikaanse economie vrijwel volledig lamgelegd in een poging de besmetting af te remmen. Daardoor zijn niet alleen de beurskoersen gekelderd, maar heeft de werkloosheid het hoogste niveau aller tijden bereikt. Zou een stabiel genie als Trump dat allemaal hebben laten gebeuren als er niet toch een klein beetje stront aan de knikker was?

Voor een derde alternatieve zienswijze kunnen we een stuk dichter bij huis blijven, namelijk in de bible belt. Het Reformatorisch Dagblad (het lijfblad van elke rechtgeaarde SGP’er) verkondigde een maand geleden dat corona een straf is van God. “Hij zendt de ziekte zoals ooit de plagen in Egypte, om de mens tot inkeer te brengen.” De (anonieme) auteur van het hoofdartikel roept op tot een biddag om het onheil af te wenden.

Maar of dit een goed advies was valt te betwijfelen. Heel wat aanhangers van het Ware Geloof zijn immers toch door corona getroffen, onder wie menige predikant. Een beroepsgroep die de dag toch grotendeels biddend en bijbel-lezend doorbrengt, mogen we aannemen. Veel orthodox-gereformeerden liepen het virus trouwens op tijdens massale kerkdiensten, toen die nog waren toegestaan.

Je kunt natuurlijk betogen dat Gods besluiten ondoorgrondelijk zijn, maar dan ben je ook meteen uitgepraat. Want over iets dat ondoorgrondelijk is valt niet te discussiëren.

Veel discussie voorzie ik daarentegen nog over de theorie dat corona rondwaart dankzij premier Mark Rutte. Uit twee recente opiniepeilingen blijkt dat diens VVD virtueel gigantisch is gestegen, terwijl PVV en FvD bedenkelijk wegzakken. Mogelijk dat die polls niet deugden, maar ligt het niet veel meer in de rede dat Rutte zelf verantwoordelijk is voor verspreiding van het virus? Zodat hij kon uitgroeien tot de door iedereen gerespecteerde Vader des Vaderlands en zijn partij tot de volstrekt onbedreigde nummer 1?

Ik bedoel maar: als je een complot zoekt, dan vind je het.