Hugo de Jonge wil te graag

De coronacrisis biedt kansen aan politici die hun imago willen oppoetsen, maar dan moeten ze die kansen natuurlijk wel grijpen. Het ziet er niet naar uit dat vicepremier Hugo de Jonge dat gaat lukken.

Een week geleden werd hij op deze site nog getipt als een mogelijke serieuze concurrent van zijn partijgenoot minister Wopke Hoekstra (Financiën) in de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap. Maar inmiddels lijkt hij die positie wel op zijn buik te kunnen schrijven.

Tot voor kort stond De Jonge bekend als een wat al te vlot geschoeide vrolijke flierefluiter, die inhoudelijk niet zoveel voorstelde. Maar na het aftreden van minister Bruno Bruins mocht hij zich plotsklaps ‘chef corona’ noemen. Dat verschafte volop gelegenheid om zijn profiel meer glans te geven. Zeker omdat hij voortaan elke week samen met premier Mark Rutte voor de tv-camera’s kon verschijnen om de nieuwe coronabesluiten van het kabinet toe te lichten.

Maar zoals het wel vaker gaat: De Jonge wilde te graag. Hij was té trigger-happy. Op 7 april kondigde hij – tot verrassing van zijn eigen ambtenaren – aan dat er een speciale corona-app zou komen. Die zou gebruikers vertellen of ze in de buurt waren geweest van een besmet persoon. Eventueel zou de app zelfs verplicht worden. En het kabinet zou heel veel vaart zetten achter de ontwikkeling van dat stukje software. Binnen een paar weken zou het ding klaar moeten zijn.

Rutte stond er weliswaar bij en keek ernaar, maar bemoeide zich er verder niet opzichtig mee. De corona-app was het speeltje van De Jonge. Zou het op een fiasco uitdraaien, dan moest die zich maar zien te redden.

En het wérd een fiasco. De Jonge zette er – kennelijk in een poging zich te bewijzen – veel te veel druk op. De ontwikkeling van de app bleek een groot aantal technische haken en ogen te bevatten, waarvoor experts niet zo één twee drie oplossingen wisten. De Jonge moest zijn beloofde deadline loslaten. In de Tweede Kamer was de kritiek verre van mals. En het is nog maar zeer de vraag of de app er ooit komt. In elk geval voorlopig niet.

Een afgang voor de CDA-bewindsman dus. Gisteren, tijdens de laatste coronapersconferentie, mocht hij zelfs niet eens meer op het podium staan. Zijn plek was overgenomen door RIVM-baas Jaap van Dissel. Wopke Hoekstra zal het met genoegen geconstateerd hebben. Al geef je zoiets uiteraard nooit openlijk toe.

FOTO: De Jonge (rechts) naast Rutte