Laaggeletterd

De laatste coronapersconferentie van premier Rutte was niet te volgen voor laaggeletterden, klaagt de Stichting Lezen en Schrijven. Ze bevatte te veel moeilijke woorden. Zoals ‘intelligente lockdown’, ‘pandemie’ en ‘anderhalvemetereconomie’. Veel Nederlanders snappen dat niet.

Logisch. Als je nauwelijks het alfabet beheerst, gaat bijna alles je boven de pet. Wel is het vreemd dat de stichting nu pas met haar kritiek komt. In een gemiddeld Kamerdebat vliegen je sinds jaar en dag nog veel ingewikkelder termen om de oren. Ook de gewone persconferenties van Rutte zijn voor miljoenen Nederlanders ongetwijfeld te hoog gegrepen. En dan zwijg ik nog over het taalgebruik van sommige andere populaire politici (‘oikofobie’, ‘boreaal’).

Dat neemt niet weg dat Rutte zich tijdens zijn druk bekeken tv-optredens veel simpeler moet uitdrukken. Laaggeletterden – en tot die groep horen blijkbaar 2,5 miljoen volwassenen in dit land – moeten ook kunnen begrijpen wat de premier van alle Nederlanders bedoelt. Dus voortaan zo kort mogelijke zinnen, Mark. En geen ingewikkelde woorden meer gebruiken. Normaal. Doen. Bij de VVD weten ze hoe dat moet.