Corona en de wetenschap

Is de coronacrisis over zijn hoogtepunt heen of moeten we rekening houden met de gevreesde Tweede Golf? Het eerlijke antwoord zou luiden: we weten het niet, want het virus is voor iedereen nieuw. Maar met een dergelijke reactie kun je het halen van de publiciteit wel op je buik schrijven. Veel beter is het je te beroepen op ‘wetenschappelijk onderzoek’. Dan hebben de media wél belangstelling. En dan kun je toch nog altijd alle kanten op, zo laat de praktijk zien.

Eerst was er al de vraag of mondkapjes iemand behoeden voor het oplopen van de besmettelijke kwaal. In sommige landen, zoals Oostenrijk en België, denken onderzoekers van wel. Maar volgens ons eigen RIVM heeft het bedekken van neus en mond slechts een symbolische functie. Het mondkapje zou de gemiddelde burger niet meer dan ‘schijnzekerheid’ bieden. Nietes, welles, dus.

En dan nu weer de kwestie of kleine kinderen het coronavirus kunnen verspreiden. Het RIVM, waarvan het kabinet onveranderlijk uitgaat bij het bepalen van zijn beleid, acht de kans daarop bijzonder gering. Kinderen worden nauwelijks ziek van het virus en geven het dus ook haast niet door aan volwassenen, aldus de Nederlandse coronagoeroe Jaap van Dissel. De wetenschap zou dat aantonen. Het heropenen van de basisscholen, zoals dat binnenkort zal gebeuren, is volgens het RIVM dan ook absoluut verantwoord.

Maar in Duitsland denken ze daar heel anders over. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI) bij onze oosterburen zijn kinderen juist een belangrijke vermenigvuldiger van het virus. Ook dit instituut baseert zijn bevindingen op wetenschappelijke research. Weliswaar komen kinderen zelden met coronaklachten bij een dokter, maar dat betekent nog niet dat ze niet besmet kunnen raken, zegt het RKI. Het mag dan waar zijn dat kinderen niet of nauwelijks symptomen vertonen, ze kunnen het virus wel degelijk met zich meedragen. En ze kunnen het dus ook zeker doorgeven aan hun ouders of andere volwassenen. Daarbij moet bedacht worden dat jonge kinderen zich niet houden aan hygiënemaatregelen als handen wassen of afstand bewaren.

Vandaar ook dat het Robert Koch Instituut heeft geadviseerd kinderen in de laagste klassen van het basisonderwijs voorlopig nog thuis te houden. De meeste Duitse deelstaten nemen dat advies over.

Wie heeft het nu bij het juiste eind? Onze eigen ‘Jaap en zijn mensen’ of de landgenoten van Angela Merkel? Hebben ze in Duitsland soms andere kinderen dan hier? Of verschilt de wetenschap wellicht van land tot land?

Ik vrees dat we lijdzaam moeten afwachten wie er gelijk heeft. Of misschien ligt de waarheid wel ergens in het midden.