Het zoveelste Kamerlid knijpt er tussenuit

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad, maar vandaag wordt het nieuwe provinciebestuur in Noord-Brabant dan toch gepresenteerd. Een ploeg van VVD, CDA, FvD en Lokaal Brabant vervangt de vorige club, waarvan naast de VVD ook PvdA, GroenLinks en D66 deel uitmaakten.

Zoals bekend heeft het CDA flink ‘geworsteld’ met de vraag of het wel tot een college zou toetreden met Forum. Maar uiteindelijk bleek het antwoord ‘ja’. Want met FvD kun je best zaken doen, was de conclusie. Die partij bestaat heus niet alleen maar uit uilen van Minerva, die met verwerpelijke alt-right-methodes strijden tegen de ondergang van de boreale wereld. Nee hoor, de christendemocraten zijn naar eigen zeggen dik tevreden dat ze nu een coalitie gaan vormen met de partij van Thierry Baudet. Al zullen ze uiteraard waakzaam blijven, hebben ze hun achterban beloofd.

Eén van de gedeputeerden die het CDA levert is Erik Ronnes. Bekende naam, ook buiten de provincie. Dat komt doordat hij tot gisteren in de Tweede Kamer actief was. Ronnes belandde in 2015 tussentijds in het nationale parlement, kreeg in 2017 een verkiesbare plek op de kandidatenlijst, voerde druk campagne en werd herkozen.

Maar inmiddels is hij alweer toe aan een nieuwe uitdaging. Hij verkast naar het provinciehuis in Den Bosch, niet heel ver van zijn geboortedorp Boxmeer, waar hij eerder wethouder was.

Ronnes is de zoveelste (gisteren kondigde ook een D66-parlementariër haar afscheid aan) die in deze regeerperiode de Kamer voortijdig verlaat. Want hij was gekozen voor vier jaar, en die termijn gaat hij niet afmaken. Kiezersbedrog? Jazeker, kiezersbedrog.

Kamerleden horen in functie te blijven tot het einde van hun mandaat. Er kunnen zich soms wel situaties voordoen die een vroeger vertrek billijken. Bijvoorbeeld omdat ze toetreden tot het kabinet. Of omdat ze politiek uitgerangeerd zijn, zoals de fractieleiders Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) overkwam.

Maar dergelijke uitzonderingen buiten beschouwing gelaten hebben Kamerleden geen enkel excuus om er eerder tussenuit te knijpen. Ook al is er buiten het Binnenhof nog zo’n aantrekkelijke en goedbetaalde functie te bemachtigen. De Tweede Kamer is geen wachtkamer voor politici die eigenlijk wat anders willen.

Met zijn overstap plaatst Ronnes zich in dezelfde categorie als Pieter Duisenberg (VVD), Sharon Dijksma (PvdA), Liesbeth van Tongeren en Isabelle Diks (beiden GroenLinks) en heel wat anderen. Zij lieten zich eerst in de Kamer verkiezen en maakten vervolgens dat ze wegkwamen toen zich iets leukers aandiende. Zij bevestigden daarmee de indruk dat Kamerlid een tussenstapje is, in afwachting van een echte topfunctie.

Nu dus Ronnes weer. Hij wordt gedeputeerde en kan dat normaal gesproken blijven tot 2023, want dan zijn er pas weer provinciale verkiezingen. En het CDA heeft er geen enkele moeite mee. Het werkte zelfs van harte mee aan de carrièremove van zijn Brabantse coryfee. In haar persverklaring heeft de christendemocratische partij het alleen maar over de ‘brede politieke ervaring’ die Ronnes meeneemt naar de zuidelijke provincie. Je zou bijna gaan denken dat het Kamerlidmaatschap inderdaad een parkeerfunctie is.