Het drama bij DENK

Bij 50PLUS ging de laatste weken alles mis wat er maar mis kon gaan, maar vlak ook DENK in dit opzicht niet uit. De verwikkelingen bij deze moslimpartij zijn zo idioot en volgen elkaar in een dusdanig hoog tempo op, dat ze nauwelijks nog na te vertellen zijn. Niettemin een poging.

Eind maart trad fractievoorzitter Tunahan Kuzu af. Hij liet weten ook niet meer herkiesbaar te zijn in maart volgend jaar, al blijft hij tot die tijd wel Tweede Kamerlid. Als reden gaf Kuzu op dat de ‘impact’ van het politieke leven op zijn privébestaan te groot werd. Kuzu droeg het stokje over aan zijn fractiegenoot Farid Azarkan.

Anderhalve week later bleek het allemaal heel anders te liggen. Kuzu stopte niet omdat hij het te druk had, maar omdat hij een medewerkster van DENK seksueel had lastiggevallen. Partijvoorzitter Selçuk Öztürk (tevens Kamerlid)  wist dit en zette Kuzu ermee onder druk. Diens vertrek was dus gedwongen.

Het volgende hoofdstuk in de DENK-tragedie (of klucht?) liet niet lang op zich wachten. Een maandje geleden eiste Azarkan dat het partijbestuur van DENK zou opstappen, inclusief uiteraard voorzitter Öztürk. De rol die het bestuur (en met name Öztürk) had gespeeld in de kwestie-Kuzu kon echt niet, vond hij.

Natuurlijk gehoorzaamde het DENK-bestuur niet aan die oproep. Integendeel. Een paar dagen terug zette het bestuur Azarkan zelf uit de partij. Die, zoals te verwachten viel, gewoon bleef zitten. Met volle steun van Kuzu, die Öztürk uitmaakte voor ‘ontoerekeningsvatbaar en incompetent’.

Was hiermee het DENK-drama compleet? Nee hoor. Dit weekend deden zich nogmaals twee opmerkelijke gebeurtenissen voor. Fractievoorzitter Azarkan liet een ‘onafhankelijk’ onderzoek uitvoeren naar de  strapatsen waarvan Öztürk Kuzu eerder beschuldigde. En wat blijkt? Het onderzoeksbureau kan er geen bewijzen voor vinden. Hoe onafhankelijk het onderzoek was weet ik niet, al ben ik zo vrij mijn twijfels te hebben. Dat de medewerkster in kwestie niet aan het onderzoek wilde meewerken lijkt me ook niet te pleiten voor het resultaat, maar soit. Kuzu voelt zich nu ‘gesterkt’. En Azarkan stelt vast dat de beschuldigingen van ‘grensoverschrijdend gedrag’ niet door feiten kunnen worden gestaafd.

Tweede opmerkelijke gebeurtenis: Öztürk keert na maart 2021 niet terug in de Kamer, zo maakte hij bekend. Ook wil hij een verzoeningsgesprek met Azarkan (die hij dus de partij heeft uitgezet) en Kuzu (die hij van #Me Too-praktijken beschuldigt).

Op 6 juni mogen de DENK-leden bepalen hoe het verder moet. Wat mij betreft spreken ze zich vooral uit over de vraag óf het wel verder moet. Een partij die – nota bene midden in de coronacrisis – niets anders weet te verzinnen dan elkaar zwartmaken en royeren heeft toch geen enkele reden van bestaan?

FOTO: Tunahan Kuzu

Een reactie op “Het drama bij DENK

  1. Niks drama bij DENK, niks gedoe bij 50PLUS of waar dan ook. Politieke partijen organiseren drama of gedoe om hun leden aan te zetten tot kritisch nadenken. Daar ik sterk de behoefte heb doorlopend kritisch na te denken ben ik lid van alle politieke partijen en tevens ere lid van alle jongerenpartijen. Daarom durf ik mezelf te beschouwen als een zeer kritische stemmer en bereid me nu al volop voor om op de juiste persoon te kiezen in 2021.

    Like

Reacties zijn gesloten.