Asscher trekt ten aanval

Het corona-eenheidsfront brokkelt af. PvdA-leider Lodewijk Asscher dreigt het nieuwe steunpakket van de regering niet te zullen steunen. Wanneer bedrijven die steun ontvangen en desondanks werknemers ontslaan, neemt hij dat niet voor zijn rekening.

Asscher kondigde dit aan in een interview met de Volkskrant. Het is een schot voor de boeg van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) die in een talkshow een tipje van de sluier had opgelicht. In dat nieuwe steunpakket zouden gedwongen ontslagen niet langer taboe zijn.

Het huidige steunpakket loopt per 1 juni af. Het is de omvangrijkste economische hulpoperatie in de geschiedenis. De overheid neemt voor een fors deel de loonkosten over van bedrijven. Freelancers en zzp-ers vallen onder regelingen die hen voor een val in de armoede moeten behoeden. Zonder al te erg te overdrijven kan je zeggen dat honderdduizenden werkenden opeens in (semi-)overheidsdienst kwamen.

Het kabinet bond die regelingen niet of nauwelijks aan harde voorwaarden. Het vertrouwde op het fatsoen van de aanvragers. Onder andere omstandigheden was dit onverantwoord geweest. Profiteurs kennen geen schaamte, zie Booking.com. Dat het kabinet bewust dit risico nam tekende de ongekende ernst van de situatie.

Dit was mogelijk omdat Rutte III dankzij de spaarzaamheid van Rutte II ‘diepe zakken’ heeft. Maar die zakken zijn niet onuitputtelijk. Als de crisis nog maanden, misschien zelfs wel jaren gaat duren, komt ook bij Wopke Hoekstra het einde in zicht. De teller staat nu al op ruim 90 miljard.

In het tweede Koolmees-pakket zal met die werkelijkheid rekening worden gehouden. En dan nog zal het gigantisch van omvang worden, iets wat we pre-corona niet voor mogelijk hadden gehouden. Het wordt zeker geen onverantwoorde en overhaaste tering naar de nering.

Voor Asscher staat het sein niettemin op oranje. Dat is uiteraard zijn goed recht. Zoals het ook toe te juichen valt dat de politiek terugkomt van corona-verlof. De oppositie moet de regering weer hinderlijk op de vingers kijken. En Asscher zal daar niet alleen in staan. GroenLinks, de SP, de populisten en de splinters zullen ongetwijfeld ook weer hun appeltjes gaan schillen en de achterban willen bedienen.

Toch, de vraagtekens bij Asschers offensief overheersen. Zou hij echt bedoelen dat bedrijven die moeten reorganiseren en, helaas, daarbij medewerkers moeten ontslaan, geen steun meer mogen krijgen? Als een bedrijf daardoor kan overleven of een doorstart kan maken, en daardoor mensen in dienst kan houden en op termijn mogelijk weer mensen kan aannemen, moet je dat bedrijf straffen door steun te onthouden?

En, andere kant van de medaille, moeten we bedrijven coute que coute overeind houden, die al voor corona, op eigen kracht nauwelijks op de been konden blijven? Steun die elders beter besteed zou zijn?

Je mag aannemen dat Asscher niet zomaar iets zegt en zijn uitspraken wel overwogen heeft. En dan vraag je je af: waarom zegt hij dan toch zoiets?

Soms is het niet gek een probleem aanschouwelijk te maken door het te concretiseren. Uitbater Joop Smulmans van café-restaurant Lekkerbek heeft tien man in dienst, parttime of fulltime. Met die anderhalve-meter-voorschriften kan hij nog niet de helft van zijn pre-corona omzet draaien, terwijl zijn onkosten, huur, lonen, gas en licht, doorlopen. Zijn overleven staat op het spel. Het bedrijf kan alleen overleven, en dan nog kantje boord, als Smulmans met de helft van de werknemers verder gaat. En dat zou dan niet mogen van Lodewijk Asscher? Liever de hele zaak op de fles dan met 5 man dankzij Koolmees-II het vege lijf redden?

We mogen hopen dat de PvdA-leider dat niet bedoelt. In het interview laat hij enige ruimte open door over ‘levensvatbaarheid’ te spreken, maar concreet wordt dat niet.

Asscher loopt het risico dat hij zijn hand overspeelt. Het kan de eerste zet zijn in een onderhandelingsbod, we gunnen hem het voordeel van de twijfel. Maar als hij het serieus meent, te midden van allerlei royaal uitgestrooide frases over solidariteit en saamhorigheid, speelt hij met zijn geloofwaardigheid.

Als je Asscher niet als een al met al toch verantwoordelijk politicus zou kennen, zou je kunnen zeggen dat het op de rand van het populisme is. Natuurlijk, hij is geen Wilders of Baudet. Die zijn ieder op hun niveau een klasse apart. Maar onrealistische voorstellen verkopen als realistisch in de grootste crisis sinds de oorlog, is een zwaktebod.

Een reactie op “Asscher trekt ten aanval

  1. Weet u het ook nog? Nederland moest in moeilijke Bankencrisis tijden, toekomstbestendig worden gemaakt! De PvdA pakte in het vorige Kabinet, samen met de VVD die klus moedig aan, terwijl CDA gemakzuchtig en slim? achterover bleef hangen. En zie nu, hoe snel de noodzakelijheid van ‘die harde aanpak’ inmiddels praktisch bevestigd geworden is! Mogelijk zal er nu enige erkenning voor die eerder gemaakte keuze en aanpak ontstaan? De PvdA werd er echter medogenloos voor afgestraft en waarom dan ook de VVD niet? Tja, die hebben een andere achterban he’ die konden het allemaal wel lijden. Nederland profiteert er inmiddels, in deze wederom moeilijke tijden, toch wel geweldig van. Gelukkig maar!
    Het gevoerde harde bezuinigingsbeleid word nu indien het de VVD betreft in deze column door Peter van Nuijsenberg, goedmoedig bestempeld, als zijnde “spaarzaamheid”!!
    Terwijl de PvdA (die altijd word uitgemaakt voor Sinterklaas te spelen) voor diezelfde! harde bezuinigingsmaatregelen keihard werd afgestraft.
    Inderdaad, het is bizar, maar het kan in de Politiek allemaal verkeren.

    Like

Reacties zijn gesloten.