Selectieve verontwaardiging

De JOVD is ernstig in verlegenheid gebracht. Leden van de liberale jongerenorganisatie hebben in een whatsappgroep plaatjes verspreid van PVV-leider Geert Wilders in nazi-uniform en van zijn FvD-collega Thierry Baudet bungelend aan een galg. Ook andere verwerpelijke foto’s werden op deze wijze gedeeld.

Wilders reageerde meteen op Twitter: “Te ziek voor woorden.” Diverse van zijn sympathisanten toonden zich op de sociale media eveneens zeer gepikeerd.

We zien hier een kenmerkend voorbeeld van de selectieve verontwaardiging waarvan radicaal-rechts steeds weer blijk geeft. Toen FvD-jongeren zich aan vergelijkbare app-praktijken schuldig maakten, en zelfs nog wel een tikkeltje erger, hoorde je Wilders c.s. namelijk niet, of hooguit in goedpratende zin.

Het fenomeen doet zich ook voor in andere situaties. Als, om maar eens iets te noemen, een vrouw de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden aanklaagt wegens #Me Too-gedrag stikken de Donald Trump-fans van woede op de Democraat. Maar toen Trump verklaarde dat je vrouwen ‘by the pussy’ moet grijpen, hielden zij hun mond. En, ander voorbeeld, toen GroenLinks-leider Jesse Klaver door boze boeren als schietschijf werd afgebeeld, vonden ze dat in rechts-populistische kringen zelfs wel grappig.

Om eerlijk te zijn: ook elders lijkt men vooral bezig selectief het eigen straatje schoon te vegen. Zo noemt de JOVD de foute appjes van haar leden weliswaar ‘walgelijk’, maar stelt ze zich tevens nogal terughoudend, om niet te zeggen vergoelijkend, op. Het bestuur van de organisatie zegt tegen de NOS dat het de whatsapp-kwestie zal onderzoeken, maar het laat zich niet uit over eventuele sancties. Waarom kan de jongerenafdeling van de VVD niet meteen duidelijk maken dat bij stuitend gedrag maar één mogelijkheid rest: royement. Ook schermt de JOVD met het argument dat de whatsappgroep niet door haar is opgericht. Nou en, zou ik zeggen.

Als we nu eens het volgende afspreken: uiterst laakbaar gedrag is uiterst laakbaar gedrag en dus ‘te ziek voor woorden’. Welke politieke motieven de dader er ook op na mag houden. Wie zich er schuldig aan maakt dient meteen de deur te worden gewezen. Bij welke organisatie dan ook.

FOTO: Geert Wilders

2 reacties op ‘Selectieve verontwaardiging

 1. Als we nu eens het volgende afspreken: uiterst laakbaar gedrag is uiterst laakbaar gedrag en dus ‘te ziek voor woorden’. Welke politieke motieven de dader er ook op na mag houden. Wie zich er schuldig aan maakt dient meteen de deur te worden gewezen. Bij welke organisatie dan ook.
  Ik ben het hier niet mee eens. Het is mijn democratische recht om anoniem mijn onderbuik wagenwijd open te zetten. Ik word elke morgen vrolijk wakker en voel tot in mijn botten wie ik die dag lekker te grazen zal gaan nemen, wel anoniem anders wordt mij een democratisch recht afgenomen. Ik lijk een beetje op GroteSterkeLeider: Ik mag alles over anderen zeggen, ongeacht hoe beledigend en kwetsend, maar anderen niet over mij dan eis ik respect. Ik heb recht op een respectvolle benadering ook dat hoort bij onze democratie. .

  Like

  1. “Ik heb recht op een respectvolle benadering ook dat hoort bij onze democratie. .”

   Nee dus. Iemand heeft recht op een respectvolle benadering als hij of zij de ander ook met respect benadert. Dat staat helemaal los van onze democratie, maar meer met een set van waarden en normen.

   Wat we steeds meer zien, en met name in de (a)sociale media, is dat men niet meer weet om te gaan met respect. Het is moddergooien en bewust kwetsen en ja, dat komt van alle kanten. In een vrije samenleving heeft niemand automatisch recht op respect, maar wel recht op een eigen mening. Net als respect moet echter de ‘waarheid’ van een mening verdiend worden. Dit kan men bereiken door met elkaar in discussie te gaan en naar elkaar te luisteren. Zodra iemand begint met de ander op voorhand te beschuldigen, op voorhand anderen uitsluiten en op voorhand de ander in een ongewenste hoek te drukken, wordt het dialoog vernietigd en begint het vuilspuien, want daarmee wordt de ander het vrije recht op een vrije mening ontnomen en zal hij of zij net zo lang en steeds harder terug schreeuwen omdat hij of zij gehoord wilt worden.

   Het zou dus mooi zijn als de politici, de media en alle anderen stoppen met polariseren en elkaar de hand te reiken, hoe afwijkend elkaars standpunten ook zijn. Dan leven we pas in een vrije samenleving en ja, dan kan er ook sprake zijn van een ware democratie.

   Like

Reacties zijn gesloten.