Ruziënde oudjes

Kiezers houden niet van ruzie. Dat blijkt maar weer eens uit drie peilingen die afgelopen dagen zijn verschenen. In alle drie is 50PLUS dramatisch gedaald.

De ouderenpartij ontpopte zich de laatste maanden steeds meer als een partij van ruziënde oudjes, en daarvan plukt ze nu de wrange vruchten. Zowel bij Maurice de Hond als bij I&O Research kreeg 50PLUS deze week maar 1 zetel. Terwijl het er kort daarvoor nog 7 à 8 had gehad. De zetelroverspartij van Henk Krol, die zich van 50PLUS afscheidde, is in deze polls ook goed voor 1 zetel.

In de Peilingwijzer van de NOS  haalt 50PLUS 1 tot 3 zetels, maar Krol krijgt helemaal niets. Het ziet er ernstig naar uit dat diens nieuwe Partij voor de Toekomst een partij zonder toekomst gaat worden.

Mogelijk heeft 50PLUS nog een kleine overlevingskans. Voorwaarde is dan wel dat het een goede lijsttrekker weet te vinden. De drie Tweede Kamerleden van de partij hebben al iemand op het oog, namelijk senator Martin van Rooijen. Maar of die wil blijft afwachten, want hij heeft nog niet ‘ja ‘ gezegd. Althans niet in het openbaar.

Van Rooijen beschikt over één duidelijk pluspunt vergeleken bij zijn voorganger Krol. Hij heeft verstand van pensioenen. Als oud-KVP-staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Den Uyl heeft hij trouwens van nog wel meer dingen verstand.

Maar hij heeft ook een groot nadeel: hij is al 77. In de Verenigde Staten schijnt een politieke carrière rond die leeftijd pas echt te beginnen, maar voor Nederlandse begrippen is dat uitzonderlijk oud. Van Rooijen nam niet voor niets vorig jaar afscheid van de Tweede Kamer om naar de senaat te vertrekken. Hij voelt kennelijk de behoefte het rustiger aan te gaan doen.

En Van Rooijen heeft nog meer zwakke plekken. Volgens mensen die met hem moeten samenwerken is hij lastig en eigenzinnig. Naar goede raad luistert hij vaak niet. Bovendien: hij mag dan wel veel weten, het over het voetlicht brengen van zijn boodschap kost hem moeite. Ook hierbij is hij de tegenpool van Krol. Die weet wel hoe hij iets moet vertellen, alleen niet wat.

Gaat Van Rooijen de lijst van 50PLUS trekken? Heel veel andere mogelijkheden zijn er niet. Fractievoorzitter Corrie van Brenk heeft het charisma van een zak aardappels en andere gegadigden hebben zich ook nog niet laten horen. Maar mocht de voormalige KVP’er de post accepteren dan is hij aan het eind van de komende kabinetsperiode al 81. Dat is voor een politicus wel héél oud, zelfs bij een seniorenpartij.

Daarbij blijft overigens de kans bestaan dat hij tegen die tijd door 50PLUS is weggeruzied. Want met die conflictbeluste oudjes weet je het maar nooit.

FOTO: Martin van Rooijen

3 reacties op ‘Ruziënde oudjes

 1. Dat is zo mooi van de kiezers, zij houden van vrede, constructief overleg. En daar houden onze bruggen bouwende politici ook van, naar soms moet je flink ruzie maken maar dan wel duidelijk waar het over gaat en niet met modder gaan gooien en zo. Maar ja als je nog geloofd in sprookjes dan is ruzie desastreus. En ik geloof dat onze politici niet geloven, maar zeker weten dat het volk dol is op sprookjes en dat hebben ze bij 50 plus niet door, de sufferds.

  Like

  1. “Ruziënde oudjes, dat klinkt nog al denigrerend. Stel je voor dat iemand het in zijn of haar hoofd zou halen in een column onze donkere medemens weg te zetten als ruziënde zwartjes of negertjes. Het land zou te klein zijn, met voorbedrukte standaard aangifteformulieren zou aangifte gedaan kunnen worden en in no time zou de onverlaat voor het hekje van een D66 strafrechter staan. En nog terecht (sic!) ook, maar nu wordt er hoogstens besmuikt geglimlacht. Want die oudjes toch, heel aandoenlijk.

   Like

 2. “Maar mocht de voormalige KVP’er de post accepteren dan is hij aan het eind van de komende kabinetsperiode al 81”

  Een toekomstscenario zou kunnen zijn dat van Rooijen er na de verkiezingen een jaartje zit. En daarna wordt een nieuwe lijsttrekker gezocht. Een recent voorbeeld is Buma en Pechtold.

  Like

Reacties zijn gesloten.