Machteloos gesputter

Sinds de coronacrisis gaat het een stuk beter met de regeringscoalitie. De VVD heeft virtueel haar zetelaantal gigantisch weten te vermeerderen en gaat in alle polls onbedreigd aan kop. De ChristenUnie deed het al goed en scoort nu zelfs nog ietsje beter. En ook het CDA begint – in een aantal peilingen althans – weer op te krabbelen. De christendemocraten kijken nog wel tegen een verlies aan, maar dat is toch een paar zetels kleiner dan voorheen.

Er is echter één uitzondering: D66. Die partij blijft onverminderd achteruit kachelen, welke prognose je er ook bij neemt. En zoals zo vaak uiten die negatieve vooruitzichten zich in nerveus gedrag en machteloos gesputter.

Neem afgelopen donderdag, toen defensieminister Ank Bijleveld zich voor de zoveelste keer in de Tweede Kamer moest verantwoorden voor de luchtaanval Hawija in 2015. CDA-bewindsvrouw Bijleveld heeft hierover bij herhaling het parlement verkeerd ingelicht. D66 deed tijdens het debat manmoedig alsof het dit deze keer niet zou pikken.

Maar toen puntje bij paaltje kwam werd een motie van wantrouwen van de oppositie uiteraard niet gesteund. De democraten keken wel uit. Steun aan die motie zou mogelijk een kabinetscrisis hebben veroorzaakt. En een kabinetscrisis in coronatijd is voor welke regeringspartij dan ook de kortste weg naar electorale zelfmoord.

Dit weekend deed D66 een nieuwe poging zich in de kijker te spelen. Fractievoorzitter Rob Jetten wil het regeerakkoord openbreken om de EU-paragraaf te herzien, zo kondigde hij aan in NRC Handelsblad.

In het regeerakkoord staat dat Nederland deze kabinetsperiode niet zal meewerken aan de komst van een transferunie, waarbij de rijke noordelijke lidstaten dokken voor de arme in het zuiden. Volgens Jetten is die passage door de uitbraak van het coronavirus achterhaald. Het zou ‘verstandig’ zijn om nu het roer om te gooien. Bij een transferunie zou Nederland zelfs baat hebben, omdat ons bedrijfsleven mede afhankelijk is van de export naar Italië en andere zuidelijke EU-landen.

Maar zoals Jetten heel goed weet zal het regeerakkoord niet worden opengebroken. D66 is helemaal niet in de positie om dat soort eisen te stellen. Het kan natuurlijk het kabinet ten val brengen, maar daarvoor zouden heel weinig kiezers begrip hebben. Laat staan dat ze een dergelijke politieke wanhoopsdaad zouden belonen met een stem op de democraten.

Het echte probleem bij D66 is volgens veel analisten dat de partij geen duidelijke leider heeft. Sinds het vertrek van Alexander Pechtold is Jetten weliswaar fractievoorzitter, maar daarmee nog niet de baas. Hij moet steeds rekening houden met tegenkandidaten als vicepremier Kajsa Ollongen en minister Sigrid Kaag. De laatste heeft waarschijnlijk zelfs de beste papieren om in maart 2021 de kieslijst van D66 te gaan trekken.

De vraag is alleen of D66 zou herrijzen als een van die drie – of iemand anders – door de partij tot lijsttrekker, en dus partijleider, zou worden uitgeroepen. Zou dat echt zoveel veranderen?

D66 betaalt nu de prijs die het vrijwel altijd moet betalen als het meeregeert. Toen Pechtold het roer bij de partij in 2006 in handen nam, stond ze in sommige peilingen op nul Kamerzetels. Zijn opvolger mag allang blij zijn dat het deze keer nog niet zo erg is.

3 reacties op ‘Machteloos gesputter

 1. Wanneer ik zo kijk dan ik wat is het toch geweldig hoe de politici er werkelijk alles aan doen om op te komen voor de belangen van alle Nederlanders. Denkers en oude lieden strijden onder elkaar, met elkaar, tegen elkaar om te redden wat er te redden valt. Dan zien we hoe vanuit het stille woud de arbeiders gered moeten worden en wordt de aanval ingezet en door de vijand af te leiden worden er pirouettes uitgevoerd. Door dit gedoe wordt de huidige leider des vaderlands gedwongen om voor te modderen en dan ton ons aller schrik dreigt Duitsland in handen van de Russen te vallen. En GroteSterkeLeider zwijgt. We zijn verloren.

  Like

 2. D66 is de partij van Ollongren, Kaag en Jetten.
  Ollongren staat voor staatscontrole op de media. Alle uitingen die niet in het beleid passen moeten worden aangemerkt als “nepnieuws”. Nog net niet verboden, maar wel gestigmatiseerd. Zo doen ze dat in een dictatuur ook.
  Kaag is de knuffelaar van dictatoriale Moslimstaten; zij past zich altijd aan, aan de wetten van die landen als ze daar verblijft. Maar Moslims in ons land laten aanpassen aan de hier geldende wetten is voor haar “not done”. Steeds maar weer die uitzonderingen voor Moslims, ik word er doodziek van.
  Jetten is het schoolvoorbeeld van iemand die ons land met huid en haar wil uitleveren aan de EU; een in de grondwet vastgelegd verplicht lidmaatschap van de EU, betalen voor sjoemelende EU-lidstaten en nu weer de druk om tot een Federale EU-staat te komen. Dat wil vrijwel niemand maar Jetten heeft dat lak aan.

  D66 is een antidemocratische partij geworden.

  Like

 3. “In het regeerakkoord staat dat Nederland deze kabinetsperiode niet zal meewerken aan de komst van een transferunie, waarbij de rijke noordelijke lidstaten dokken voor de arme in het zuiden. Volgens Jetten is die passage door de uitbraak van het coronavirus achterhaald.”

  Wat een blunder. Die passage is JUIST in het leven geroepen om de EU crisisproof te maken. Dáárom bestaan die begrotingsregels aangaande maximale overschrijdingen.
  Precies omdát er zich een onverwachte crisis voor kan doen, zoals nu.

  Like

Reacties zijn gesloten.