Eurobonds light

Daar is ie weer, de Frans-Duitse as. Het gaat niet altijd even soepel tussen bondskanselier Merkel en de Franse president Macron, maar opeens komt er dan toch weer gelijktijdig geluid uit Berlijn en Parijs, er moet een Europees wederopbouwfonds komen van 500 miljard.

Daarmee moeten de gevolgen van de coronacrisis worden opgevangen. De Europese Commissie moet dit bedrag tegen gunstige voorwaarden op de kapitaalmarkt lenen en het dan uitponden aan de lidstaten, regio’s en bedrijven die de zwaarste klappen hebben gekregen.

In april bleek al dat de grote wens van de zuidelijke landen, het invoeren van eurobonds zodat de zwakke landen zelfstandig goedkoop konden lenen met rugdekking van de sterke landen, stuk liep op de ‘zuinige vier’ noordelijke landen (waaronder Nederland) die vreesden straks de hele rekening te krijgen.

Nu wordt de Europese Commissie er tussen geschoven. Die leent en bepaalt wie er geld krijgt. Zelf goedkoop geld opnemen is er voor de zuidelijke landen dus niet bij. Al een hele verbetering, maar uiteindelijk staan de lidstaten wel garant voor de lening die de Europese Commissie opneemt. En niet alleen de eurolanden, ook de niet-eurolanden. Ook een verschilletje.

De Europese Commissie wil haar plannen volgende week ontvouwen, voorzitster Ursula von der Leyen heeft nu al laten weten het plan van Berlijn en Parijs te verwelkomen. Natuurlijk, Merkel heeft vooraf overlegd met haar zetbazin in Brussel.

Deze 500 miljard zou het tweede steunpakket zijn bovenop een eerder pakket van 540 miljard waarover de regeringsleiders het al eens werden. Wanneer de regeringsleiders over dit tweede pakket beslissen is nog onduidelijk.

Europa gaat ongelooflijk zware economische jaren tegemoet en als je niet wilt dat de hele boel uit elkaar valt moet je er wel met zijn allen de schouders onder zetten. Ook zonder de gemeenschappelijke munt zouden de afzonderlijke landen zwaar zijn getroffen. Die gemeenschappelijke munt is nog verre van opgegeven en door alle lidstaten te betrekken in een actie om de economie te steunen krijg je ook meer draagvlak.

Door de Europese Commissie er als doorgeefluik tussen te zetten is formeel ook geen sprake van eurobonds, de brug te ver voor de noordelijke landen. Maar die staan wel mede garant voor de gezamenlijk aangegane schulden. We noemen het dan maar ‘eurobonds light’.

Een reactie op “Eurobonds light

  1. Dit is precies een van de redenen waarom het Verenigd Koninkrijk uit de EU wilde: de Frans-Duitse as die de hele EU terroriseert.
    Zij maken onderling afspraken en de rest MOET meedoen; tekenen bij het kruisje. Zoals Klaus Juncker vroeger al zei: wie niet wil die maken we economisch kapot.
    Het is net als in de Middeleeuwen waar machtige Staten overeenkomsten sloten en de rest lijfelijk werd gedwongen om mee te doen.
    Toen hadden we nog vrijheidsstrijders; hopelijk krijgen we die nu ook weer.

    Like

Reacties zijn gesloten.