Het nieuwe normaal

Het kabinet zal naar verwachting vandaag besluiten dat er op 1 juni allerlei versoepelende maatregelen van kracht worden. Dat wil zeggen dat horeca, theaters, musea en middelbare scholen weer open mogen, zij het beperkt. Premier Mark Rutte heeft dat allemaal al aangekondigd, al maakte hij steeds een voorbehoud. Het moest wel kunnen.

Volgens de huidige inzichten kan het inderdaad. Het coronavirus is op de terugtocht. Voor hoe lang weet niemand, maar voorlopig houdt het zich min of meer koest. Er vallen nog wel doden en er vinden nog wel ic-opnames plaats, maar veel minder dan een paar weken terug. Dus: back to normal. Of beter gezegd: op naar het nieuwe normaal.

Een aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer sputtert nog wat. Is het wel verantwoord de intelligente lockdown nu al deels terug te draaien? Maar ik moet nog zien dat ze de versoepelingen durven te blokkeren terwijl een groot deel van het land ernaar smacht. Dat gaat vast niet gebeuren.

Ingewikkelder wordt misschien het besluit dat morgen moet vallen. Het kabinet zou dan komen met een tweede economisch steunpakket voor bedrijven die door de coronacrisis worden getroffen. Dit pakket zal ongetwijfeld weer de nodige miljarden bevatten.

Een heikel punt is vooral de ‘ontslagboete’, die volgens minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) van tafel zou gaan. Op dit moment krijgen bedrijven die overheidssteun ontvangen een boete als ze werknemers op straat zetten, maar volgens Koolmees is het niet realistisch in deze coronatijd te verwachten dat alle personeel altijd maar in dienst gehouden kan worden. Hij wil de boete dan ook schrappen.

Bij de vakbeweging en de linkse oppositie stuit dit voornemen op verzet. De PvdA heeft al aangekondigd niet voor het nieuwe steunpakket te zullen stemmen als de ontslagboete niet overeind blijft. Dat zou erg vervelend zijn, want het kabinet heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid. Het is daar aangewezen op oppositiepartijen als (bijvoorbeeld) de PvdA.

Als we de media mogen geloven gaat Rutte III dan ook overstag, althans gedeeltelijk. De ontslagboete verdwijnt weliswaar, maar bedrijven mogen straks pas iemand eruit gooien na inspraak van de vakbonden. Ook wordt er nog eens een flink bedrag opzij gezet voor omscholing van ontslagen werknemers.

Met deze aanpassing van de oorspronkelijke plannen zal het tweede steunpakket het Staatsblad wel halen. Kunnen we weer even vooruit. Tot de ‘tweede coronagolf’ in het najaar (of volgens sommige bronnen al tweede helft augustus) roet in het eten gooit. Want dan krijgen we weer een heel ander ‘normaal’.

Een reactie op “Het nieuwe normaal

  1. Ik heb alle vertrouwen in onze dames en heren politici. Ik merk aan alles hoe vriend en vijand; oud en jong, coalitie en oppositie doorlopend over schaduwen heen springend elkaar proberen te bereiken en de helpende hand toesteken. Dat heeft de DENKfilosofie. Hoe drie DENKENDE mannen elkaar nagenoeg het leven ontnamen na constructieve gesprekken weer samen optrekken om de DENKENDE mens te redden wie weet waarvan. Ik geloof dan ook in: Broederlijk denken, over schaduw heen springend denken. Een tweede golf. Die zal het weten. Thierry en GroteSterkeLeider gaan persoonlijk naar de grens om te vertellen dat corona het land niet binnen mag komen. Alles overziend: ons land was normaal, is normaal en blijft normaal.

    Like

Reacties zijn gesloten.