Nieuwe steun

henk van lierop/achterkamertjes/wouter koolmees

De steun voor het bedrijfsleven dat door de coronacrisis in problemen komt wordt met drie maanden verlengd, tot september. Kosten: 13 miljard euro. Het kabinet hoopt dankzij dit bedrag zoveel mogelijk banen te behouden. Maar tegelijk schrapt het wel de ontslagboete. Dat is het bedrag dat door de schatkist gesubsidieerde werkgevers moeten betalen als ze iemand ontslaan.

Over het schrappen van deze boete was veel te doen sinds minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) de maatregel tussen neus en lippen aankondigde in een tv-programma. De vakbonden zijn mordicus tegen omdat ze vrezen dat voor bedrijven nu elke rem weg is om personeel op straat te gooien. De afgelopen dagen is naar het schijnt koortsachtig met hen overlegd over een compromisvariant. De boete zou in die variant weliswaar verdwijnen, maar de bonden zouden er meer inspraak voor in de plaats krijgen bij ontslagrondes.

Het overleg is mislukt. Waarom weet ik niet, maar waarschijnlijk vond het kabinet het niet echt nodig de vakbeweging vergaand tegemoet te komen. Die vakbeweging weet zich dan wel gesteund door de linkse oppositie (en ook door de PVV trouwens), maar er zijn nog meer oppositiepartijen, FvD en SGP bijvoorbeeld, die zich eerder wel achter de kabinetsplannen schaarden.

Zij zullen naar verwachting het tweede noodpakket ook door de Eerste Kamer weten te jassen, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Ik moet trouwens nog zien dat PvdA en GroenLinks in de senaat ‘nee’ zeggen tegen een overheidssteun van 13 miljard euro. Want zonder dit extra geld is er helemaal niets om het bedrijfsleven en zijn werknemers de volgende maanden tegemoet te komen.

Al heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher zich in een interview in de Volkskrant wel behoorlijk vastgelegd. Hij wil hoe dan ook vasthouden aan de eis: hou mensen in dienst, zei hij bij die gelegenheid. Hoe zoiets mogelijk is bij een instortende economie en een scherp oplopende werkloosheid legde hij helaas niet uit. De CBS-cijfers over werkloosheid die vandaag verschenen bieden in elk geval weinig reden voor optimisme.

FOTO: Wouter Koolmees