Ritueel

De persconferentie van Mark Rutte, Hugo de Jonge en Irma Sluis is een ritueel geworden. Een keer in de twee weken zit de natie op dinsdagavond om 7 uur voor de buis en wacht, inmiddels in aflopende spanning, af wat over haar wordt uitgeschud.

Zoals bij elk ritueel is er een vast verloop. Rutte is de voorganger en schetst de grote lijnen. De Jonge mag de details invullen. En Sluis wordt met haar mimiek en expressief uitgevoerde gebaren de blikvanger als we ons niet meer op de boodschap willen of kunnen concentreren.

Vervolgens krijgen we de duiding bij de talkshows. Behalve de boodschap worden lichaamstaal, toonzetting en gezichtsuitdrukking geanalyseerd en beoordeeld. Was de premier somberder of optimistischer dan bij zijn vorige optreden? En zo ja, wat moeten/kunnen we daaruit afleiden? Gaat het beter of slechter? Vertelt de dagelijkse cijferriedel van het RIVM wel het hele verhaal? Weten ze meer dan ze willen vertellen?

Van een ritueel gaat ook iets bezwerends en geruststellends uit. Het zorgt voor de broodnodige dosis routine en regelmaat. Bij alle rampspoed is er tenminste nog één zekerheid waaraan we ons kunnen vasthouden. Eén keer in de twee weken op dinsdag Rutte, De Jonge en Sluis. Toen Sluis zich halverwege liet vervangen was dat meteen nieuws. En in menig huiskamer aanleiding tot speculatie. Een ritueel is niet helemaal af zonder raadsel.

Inmiddels is na een dikke twee maanden corona het perspectief verschoven. De heroïsche fase, direct na de uitbraak, is voorbij. Dat merk je ook aan het verdwijnen van de oorlogsretoriek. De Helden van de Zorg worden nog steeds bezongen maar veel minder frequent. De slag om de IC-bedden is gewonnen. Het virus is op de terugtocht. Niettemin blijft waakzaamheid geboden. De gluiperd kan opeens toch weer toeslaan. Om toch bij de oorlogsmetaforen te blijven, kan je zeggen dat het een guerrilla is geworden. We hebben met andere woorden nog lang niet gewonnen.

Er wordt ook als teken van langzaam terugkerende normaliteit weer gepolderd compleet met het vertrouwde gesteggel. Nu over het nieuwe steunpakket voor de economie. Het eerste pakket, Koolmees-I, getuigde van ongekend grote daadkracht. Dankzij de ‘diepe zakken’ van Wopke Hoekstra was bijna alles mogelijk. Half werkend Nederland staat intussen (deels) op de loonlijst van de overheid. Dat kon, maar die zakken zijn niet onuitputtelijk. En dus komt Koolmees-II dat al meteen omstreden is door de voorgestelde afschaffing van de ontslagboete voor bedrijven die steun ontvangen.

Dat betekent ook dat de politiek weer haar werk gaat doen. De oppositie kan weer aan de bak. Het corona-eenheidsfront bestaat niet meer. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Gesloten gelederen horen niet thuis in een democratie. Behalve bij een noodtoestand zoals een ‘echte’ oorlog of een alles verwoestende natuurramp.

En zelfs dan. Winston Churchill kreeg midden in de oorlog nog een motie van wantrouwen aan de broek. Dus: zet hem op Jesse Klaver, Lodewijk Asscher, Lilian Marijnissen, Geert Wilders en Thierry Baudet. Hou onze vrijheid, privacy en andere grondrechten in de gaten.

Intussen moeten we wat ze in Brussel uitbroeden eveneens scherp in de peiling houden. De Frans-Duitse tandem is het eens geworden over het zoveelste steunpakket, dit maal voor de door corona zwaarst getroffen regio’s, dus vooral in Italië, Spanje en Frankrijk.

Dat pakket, 500 miljard euro zwaar, bestaat in de plannen van Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron uit ‘giften’ die gefinancierd worden met leningen gedekt door de EU-begroting. Nog net geen corona-bonds en eenmalig, zoals Merkel bezweert. Dat is dus oppassen geblazen. De koevoet zit tussen de deur.

Er is meteen protest aangetekend door de ‘vrekkige vier’. Denemarken, Zweden, Nederland en Oostenrijk. De kans dat het Merkel-Macron-pakket er in deze vorm doorkomt, is niet groot. Solidariteit kan ook bestaan uit leningen. De bezwaren tegen gratis geld zijn bekend. De bereidheid tot hervormingen wordt er niet groter door. Zeker niet in Frankrijk en al helemaal niet in Italië waar sinds jaar en dag incomptentie en corruptie hoogtij vieren.

Dit zijn allemaal signalen, het een sterker dan het ander, dat de politieke normaliteit langzaam maar zeker terrein wint. Het is nog lang geen business as usual. Dat gaat nog maanden, misschien zelfs jaren duren. En de toestand is pas weer echt normaal, als we niet meer elke twee weken klaar zitten voor het dinsdag-ritueel.

FOTO: Rutte en De Jonge met doventolk Corline Koolhof, die gisteren halverwege Irma Sluis verving

4 reacties op ‘Ritueel

 1. De helden van de zorg worden nog steeds bezongen, maar dat is een toneelstukje waar iedereen in trapt. Er wordt al jaren geklaagd over werkdruk en onzinnig registreren. Onzinnig registreren is precies wat het woord zegt, onzin registreren. Dat is ooit bedacht door heel wijze, deskundige en integere mensen. Nu wordt al jaren gesproken over (Ont)Regel de zorg. Elke dag worden mensen duizenden uren zorg onthouden omdat er onzin geregistreerd moet worden. Maar we hebben gelukkig schrapsessies onder leiding van Rita Verdonk. Niet te snel natuurlijk want wat moeten de zorgmedewerkers doen met de uren die daardoor vrij komen???

  Like

 2. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom Rutte zo geroemd wordt als crisismanager. Waarschijnlijk komt dat omdat men niet over de grenzen kijkt. Zijn veiligheidsvoorschriften zijn onduidelijk en onredelijk: als een echtpaar met kinderen in het park gaan zitten, netjes op 1,5 m afstand, dan worden zij beboet met € 400 p.p. Zouden die mensen niet zelf het besmettingsgevaar kunnen beoordelen? Zij willen elkaar toch ook niet ziek maken? Zelfs door rood licht rijden of te hard rijden wordt niet zo hoog beboet.

  Laat hij maar sturen op IC-bedden en laat ons zelf beoordelen of we het risico willen nemen om besmet te raken op een terras. Voor ouderen zijn de risico’s groter dan voor jongeren. Zij zullen vanzelf daar wel wegblijven. Hij roemt ons als volwassen mensen, maar behandelt ons als kinderen. En het eindresultaat is geen pluim waard: qua doden per miljoen inwoners staan we van onder op de vijfde plaats. Landen als Hongarije en Tsjechië waar wij zoveel kritiek op hebben beschermen hun burgers beter tegen corona.

  Like

  1. Kan iemand mij uitleggen dat men in het openbaar vervoer ondeugdelijke mondkapjes moet dragen? Is dat nering van de overheid, die er miljoenen van heeft gekocht? Wordt ik beboet als ik een deugdelijk mondkapje koop bij ETOS?

   PS: waar is Haasnoot? Hopelijk is hij niet getroffen door corona.

   Like

   1. Politiek is politiek. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor weet ik wat allemaal, dan moet je weer gehoorzaam in de rij aansluiten. En hoe we het ook wenden of keren, Rutte is een vakman in het politieke spel.

    Like

Reacties zijn gesloten.