CDA-principes

Er komt toch geen kabinet waarin zowel CDA als FvD zit. Althans niet als het aan de christendemocratische partijvoorzitter Rutger Ploum ligt. “Meerdere uitspraken van de politiek leider van FvD zijn in mijn ogen niet verenigbaar met de principes die wij als CDA hooghouden,” schrijft hij aan zijn leden.

Blijkbaar houdt het CDA landelijk andere principes hoog dan in de provincie Noord-Brabant. Want daar ging nog geen week geleden een nieuw college van Gedeputeerde Staten van start waarvan FvD en CDA allebei deel uitmaken.

Het heeft Ploum dus enkele dagen gekost om erachter te komen dat dat niet deugt. Daarmee is hij aanmerkelijk sneller dan de vroegere CDA-leider Maxime Verhagen. Die deed er bijna tien jaar over om te ontdekken dat je niet met rechts-populisten moet regeren. In 2010 hielp Verhagen tegen de wil van veel van zijn partijgenoten Rutte I in het zadel, een gedoogcoalitie van CDA, VVD en de op veel punten met Forum vergelijkbare PVV. Pas heel onlangs liet hij blijken spijt te hebben van die keuze. Rijkelijk laat dus.

Nu is er wel een verschilletje tussen Verhagen en Ploum. De eerste was destijds politiek leider van het CDA, de tweede is slechts partijvoorzitter. In de Nederlandse verhoudingen houdt een partijvoorzitter zich vooral bezig met organisatorische kwesties. Hij is niet degene die de politieke lijnen uitzet.

Wie dat laatste op dit moment wel doet is bij het CDA nog onduidelijk. Sybrand Buma was in 2017 lijsttrekker, maar hij draaide zichzelf de nek om (om te voorkomen dat anderen dat zouden doen). Buma is tegenwoordig burgemeester van Leeuwarden. Pieter Heerma volgde hem op als fractievoorzitter, maar hij is niets anders dan een ‘tussenpaus’. De nieuwe lijsttrekker, dus leider, moet het CDA nog aanwijzen.

Volgens algemene verwachting gaat de strijd tussen de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Wopke Hoekstra (Financiën). En geen van beiden heeft tot dusver categorisch uitgesloten dat er landelijk een coalitie komt met CDA en FvD.

Je kunt je dan ook afvragen wat de woorden van Ploum waard zijn. Laat hij liever vertellen wat de procedure is voor het benoemen van de nieuwe lijsttrekker. Daar gaat hij tenslotte wel over.

FOTO: Rutger Ploum

6 reacties op ‘CDA-principes

 1. Waarom mijn partij van wij buigen niet naar rechts en niet naar links een beetje aanvallen? Het is een democratische partij die het zelfs aandurfde met de partij Wilders in zee te gaan onder leiding van GroteSterkeLeider. En als de partijvoorzitter een mening heeft dient ook hij te spreken, want elke CDAér is verplicht om niet naar rechts, of links te buigen. Maxime heeft toentertijd zwaar gezondigd en heeft gelukkig beleden en berouw getoond. Als FvD het CDA tot steun kan zijn om niet naar links, of rechts te buigen wat is er dan mis mee om met deze partij samen te werken? Wopke en Hugo begrijpen dat.

  Like

 2. “Die deed er bijna tien jaar over om te ontdekken dat je niet met rechts-populisten moet regeren”. Dit staat echt in bovenstaandfe tekst. Wellicht is het veeel beter om met radicale links-populisten als die van D66 en Groen Links te regeren.
  Nee hoor, klimaatangst ontwikkelen, stikstofmanie en CO2-vrees onder het volk droppen is zeker niet populistisch. Dan hebben we het nog niet eens over de BIO-massa die goed zou zijn voor het klimaat. Kom op, doe nou eens objectief verslag en laat minder merken aan welke kant je staat, beste schrijver.

  Like

  1. Hetgeen nog altijd beter is dan regeren met partijen die stijf staan van antisemitisme, zoals FvD.

   Like

   1. Hoe kom je erbij Floris? Zie:

    In dit opzicht conformeert Baudet zich met conservatief Nederland dat Israël door dik en dun steunt en een blinde vlek heeft voor de discriminatie van Palestijnen in bezet gebied. Wij herinneren ons kennelijk niet meer hoe wij geleden hebben onder de bezetting door de Duitsers. Verzetshelden pleegden zelfs aanslagen op de bezetters, maar nu noemt men zulke mensen terroristen.

    Maar als je Arabieren ook tot de Semieten rekent, dan heb je gelijk.

    Like

 3. Ik heb niets met welke partij dan ook maar ik heb nergens iets kunnen vinden m.b.t. antisemitisme, racisme, xenofobie noch in het programma van FvD noch in publieke uitingen. Het is m.i. de vertaalkronkel in de hoofden van veelal linkse mensen die bepaalde uitspraken op hun wijze vertalen. Zo hoorde ik Baudet ooit zeggen dat Europa bedoeld is voor Europeanen. Ik heb hem absoluut geen etniciteiten, religies of wat dies meer zij horen noemen of horen koopelen aan zijn uitspraak. Zo kan een zwarte man die moslim is zich zeer zeker gewoon gedragen naar de Europese normen en waarden en gebruiken, zoals die zich in de loop der eeuwen hebben ontwikkeld. Dat geldt ook voor Afrikanen in Afrika en Aziaten in Azië etc. Je bent Chinees in China als je je als een Chinees gedraagt, Chinees spreekt en je aan de wet- en regelgeving in China houdt.
  De koppeling van Europeaan met wit/blank zijn, geschiedt dus in de hoofden van derden en niet in het hoofd van Baudet of andere rechtspopulisten. Dáár zit de kronkel en niet bij bijvoorbeeld Baudet.
  Wees eerlijk en ga na waar die vertaalslag precies heeft plaatsgevonden.

  Like

 4. Ik wil hier nog even op reageren.
  De gedoogconstructie met de PVV inmiddels al jaren geleden.
  Wilders stapte op,en daar had hij zijn redenen voor, maar uiteraard werd hij door Verhagen en Rutte als de schuldige neergezet. En al die jaren moet Wilders in de tweede kamer horen, u bent weggelopen voor verantwoordelijkheid.
  In de spiegel kijken daar hebben ze bij het CDA en de VVD kennelijk nooit van gehoord.
  Nu heeft Hugo de Jonge al gezegd, nee hoor wat mij betreft niet met het FvD.
  Wat een dedain voor een partij met veel verloren zetels en met de grote C erin.
  Over verbinden en samenwerken gesproken. De VVD heeft inmiddels veel punten van oa de PVV overgenomen.
  De PVV/ Wilders wil de Islamisering in Nederland stoppen
  Daarom ben je nog geen racist of extremist , en Wilders heeft dit alles met zijn vrijheid moeten bekopen.
  Mensen die nu wat van hun vrijheid kwijt zijn , O jee die missen de terrasjes.
  Het is buitengewoon dom van partijen om zoveel kiezers domweg buiten te sluiten. De VVD heeft al veel politici zien verdwijnen om leugens enzovoorts.
  Nu is het FvD aan de beurt om aan de kant gezet te worden.
  Dat zegt meer over het CDA en de VVD en hun tijdelijke vrienden D 66 en de CU.

  Like

Reacties zijn gesloten.