Koninklijke kosten

Er is weer eens negatieve publiciteit over het koningshuis en zoals zo vaak vormen de financiën de aanleiding. De Oranjes zwemmen weliswaar in het geld, maar ze laten het liefst anderen de rekening betalen. Zo ook nu weer.

De opknapbeurt van Paleis Huis ten Bosch, waar de koning en zijn gezin wonen, werd geheel door de overheid betaald. Kosten: ruim 63 miljoen. Maar de vorst mocht wel meebeslissen over de inrichting van de woonvertrekken, wist NRC Handelsblad te achterhalen. Bijvoorbeeld over de stoffering , de verlichting en het sanitair. Tal van bekende Nederlandse ontwerpers zouden daarvoor zijn ingeschakeld.

Welk bedrag aan die privévertrekken is besteed wilden de autoriteiten echter niet zeggen. Ook niet toen NRC een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur. Informatie daarover zou raken aan de ‘persoonlijke levenssfeer’ van de koning.

Dus je laat je uiterst weelderige woonpaleis opknappen, je beslist zelf mee over de inrichting, je laat anderen dokken en als er dan vragen komen verberg je je achter je privacy. Dat wil zeggen: dat doe je uiteraard niet zelf, dat laat je je als knipmessen buigende overheidslakeien doen.

De zaak is des te merkwaardiger omdat de koning jaarlijks een bedrag van bijna 5 miljoen uit de schatkist ontvangt om onder meer dit soort uitgaven te dekken. Daar houdt hij op deze manier dus ruim aan over.

De NRC-publicatie heeft een kleine rimpeling veroorzaakt en er zullen wel Kamervragen worden gesteld. Misschien dat de inrichting van Huis ten Bosch nog in een Kamerdebat ter sprake komt. Maar veranderen zal er hoogstwaarschijnlijk niets. De Oranjes mogen op kosten van de belastingbetaler in weelde blijven baden.

Terwijl er toch argumenten zat zijn om eindelijk eens in te grijpen. Dat we zoiets hebben als een monarchie is in mijn ogen al absurd, gezien het erfelijke karakter van deze staatsvorm. Maar goed, een ruime meerderheid van de bevolking wil het nu eenmaal.

Zouden financiële overwegingen echter niet een iets grotere rol mogen spelen? Nederlanders beschouwen zichzelf graag als behoedzaam met geld, om niet te zeggen als zuinig. Maar als het om het koningshuis gaat is daarvan niets te merken. Dan is het beste, dus ook meestal het duurste, niet goed genoeg.

Een president kost ook geld, wordt vaak gezegd. Dat klopt, alles kost geld. Maar volgens mij is een president veel en veel goedkoper dan een koning(in), van wie je niet alleen een deel van zijn familie moet onderhouden en zeer royaal betalen, maar ook zijn paleizen en andere bezittingen. En aan wie je daarna niet eens vragen mag stellen, want dan treed je in de ‘persoonlijke levenssfeer’.

9 reacties op ‘Koninklijke kosten

 1. Terwijl in 1815 overal in Europa monarchieën sneuvelden, installeerde prins Willem VI van Oranje zich met behulp van een stel regenten en zijn schoonvader, koning Frederik van Pruisen, als koning Willem I van Nederland. Er kwam geen referendum aan te pas. Een referendum om er weer van af te komen is bij wet verbodenen en de PR van het koningshuis is zo goed, dat ze zo’n referendum waarschijnlijk glansrijk zouden overleven. We zullen het nooit weten. Programma’s als “Blauw Bloed” leveren gratis reclame.
  Sneu dat de eerst republiek in West-Europa nu opgescheept zit men een monarchie die zich zo weinig koninklijk gedraagt. Onbegrijpelijk dat regering en parlement al die financiële schandalen over hun kant laten gaan.

  Like

 2. Nou, nou wat een artikel zeg over ons innig geliefd vorstenhuis. Als je ziet hoe ze gekleed gaan, zo mooi professioneel kunnen wuiven en glimlachen en de juiste mimiek tonen bij allerlei gebeurtenissen. Dat mag best een paar centen, want een president(e), daar ben ik van overtuigd, kan niet zo mooi en professioneel glimlachen en wuiven als een lid van de koninklijke familie. Hier is sprake van wuivende diefstal, koninklijke diefstal, door de overheid en de volksvertegenwoordigers goed gekeurde diefstal, dus er is geen sprake van diefstal.

  Like

 3. Dit alles mag je ook het kabinet Rutte en vooral Rutte aanrekenen, die likt de vloer waar die mensen lopen.
  Het is buitengewoon schandalig de verrijking van deze schatrijke mensen. Die in geen enkele crisis 1 euro inleveren. Integendeel!
  Het wordt tijd dat er wetten en afspraken gewijzigd worden. Al is dat volgens Rutte. Administratief gedoe, dat is er nu ook voor velen dus een flauwekul smoes.
  En van het CDA en de CU hoef je niets te verwachten, die kruipen mee.
  Maxima heeft veel geld nodig en kan leuk lachen en koekjes bakken, inmiddels maken ze veel vlieguren privé, en woont haar mamma ook in op Huis ten Bosch.
  Volgend jaar krijgt Amalia ook nog eens 1,5 miljoen. Niet gekozen mensen die geen enkele verantwoordelijkheid dragen.
  Ook nog een werkpaleis hebben , het Noordeinde. En net dure nieuwe werkkamers in Huis ten Bosch.
  Alles en alles wordt maar betaald en elk jaar meer, buitengewoon triest.
  Ik ben totaal afgeknapt ondanks alle mooie toespraken en PR foto seccies.

  Like

 4. Ik denk dat het vliegbrevet van Willem A ook door ons allen is betaald.
  En voor de vlieg en verblijfkosten van Maxima ivm haar werk voor de VN betaald Nederland 150.000 per jaar.
  Zij vertelt aan scholieren en studenten hoe ze met geld om moeten gaan. Hoe verzin je het

  Like

 5. En met een beetje geluk, en dat zal vast en zeker lukken!
  Dan verkopen de Oranje’s de meubels weer aan de Staat.
  En dat weet over een jaar of 20 niemand meer.
  Ik hoop dat we dan eindelijk een gekozen staatshoofd zullen hebben in dit land.
  En dan zit het Koningspaar in 1 van hun villa’s buiten Nederland en denken aan de tijd dat ze heeeeel veel subsidie’s hebben ontvangen!

  Like

 6. Het zijn geen gewone mensen dus ook geen gewoon salaris. Ik ben geen complotdenker, maar ik ben ervan overtuigd dat ons koningshuis niet alleen veel geld heeft, maar ook veel macht. Buiten het feit dat je veel geld hebt, heb je ook een hoop macht; door je vele connecties heb je ook een hoop macht; je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, dat is ook een machtsfactor en je bent populair nog een machtsfactor. Het verhaaltje dat het koningshuis geen macht heeft, daar geloof ik helemaal niets van.

  Like

 7. De RVD komt nu met het bericht dat Willem A wel degelijk heeft betaald voor de inrichting van de privé vertrekken.
  Wie dit geloofd zal zalig worden !!!

  Like

  1. De WOB geeft geen inzage in privé-uitgaven van de koning. Dus kan een journalist alleen achter de waarheid komen door naar publieke uitgaven te informeren. Dat zal best lastig zijn, want uitgaven t.b.v. de monarchie zijn heel listig bij verschillende ministeries ondergebracht en de vraag is of bijvooorbeeld gespecificeerd is in welke zaal van het paleis een dure kroonluchter is geïnstalleerd. Welke journalist vindt de moed om zich in deze rijstebrij te verdiepen?

   Maar los daarvan: hoe privé is eigenlijk een bedrag van € 4.000.000 dat wij ophoesten om deze hoogste dienaar van de staat in weelde te laten baden?

   Like

 8. Terug naar de Stadhouder. Dat is in principe een Oranje en dus gaat dat gewoon van vader op zoon op dochter etc etc, maar als ze zich misdragen (of domme dingen doen) zetten we ze even aan de kant en hebben dan een Stadhouderloostijdperk van één of twee generaties. Dat houdt de familie vN Oranje wel scherp en binnen de lijntjes denk ik.

  Like

Reacties zijn gesloten.