Uitstel

Op 17 maart volgend jaar zijn er Tweede Kamerverkiezingen, maar misschien worden ze uitgesteld. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) sluit dat in een  brief aan de Tweede Kamer in elk geval niet uit. De D66-minister houdt er rekening mee dat het coronavirus over tien maanden nog steeds rondwaart. In dat geval zou je in stemlokalen anderhalve meter afstand moeten kunnen bewaren. Ollongren wil dat gemeenten nagaan of dat mogelijk is. Juridisch gezien kunnen de verkiezingen een jaar worden verschoven, dus tot maart 2022.

Ollongren had haar brief nog niet verstuurd of PVV en FvD  ontploften bijna van woede. De fractieleiders Geert Wilders en Thierry Baudet lieten weten nooit en te nimmer akkoord te zullen gaan met uitstel, want dat zou neerkomen op aantasting van de democratie. PVV-Kamerlid Martin Bosma kwam meteen met een politieke interpretatie van Ollongrens mededeling. Hij denkt dat uitstel van de verkiezingen haar erg goed zou uitkomen omdat D66 op dit moment ‘verdampt in de peilingen’.

Mij lijkt dat hij zich nodeloos ongerust maakt. Het klopt dat D66 sinds 2017 virtueel ongeveer de helft van zijn 19 zetels is kwijtgeraakt. Maar welke signalen heeft Bosma dat de peilingen voor de democraten na maart volgend jaar weer zullen aantrekken? Hoogstwaarschijnlijk maakt elke vorm van respijt de situatie voor D66 alleen maar erger.

Bovendien: Ollongren beslist natuurlijk niet in haar eentje over uitstel van de verkiezingen. Daar oordeelt het hele kabinet over. En een belangrijke positie in dat kabinet wordt ingenomen door de VVD, verreweg de grootste partij en bovendien de club van premier Mark Rutte.

Voor de VVD kunnen de verkiezingen niet vroeg genoeg plaatsvinden. De liberalen staan nu immers op forse winst in de meeste polls. Het is al de vraag of die in stand blijft tot maart volgend jaar. Duurt het nog een jaar langer dan is het risico levensgroot dat er van winst geen enkele sprake meer is. Politiek gewin is dus wel het laatste motief dat het kabinet zou kunnen hebben bij uitstel.

Overigens is Ollongren ook helemaal niet van plan om de verkiezingen later te houden. Ze noemt dat in haar brief zelfs ‘nu niet aan de orde’. Ze werkt alleen alle denkbare scenario’s uit. Wat zou daarop tegen zijn?

FOTO: Kajsa Ollongren. Bron: ministerie van Binnenlandse Zaken

8 reacties op ‘Uitstel

 1. Ollongren is de vlees geworden Nederlandse minister van dictatuur! Ga maar na: bestrijding van zgn. “nepnieuws”, verplicht lidmaatschap van de EU in de Grondwet en nu weer uitstel van verkiezingen. Alles om bepaalde partijen klein te houden.
  Niet aan toegeven en boycotten D66!

  Like

 2. En waarom komt Ollongren juist nu met deze suggestie? Daar zat ook niemand op te wachten op dit moment.
  D’66 is een partij van ballen opgooien die meestal weer leeglopen.
  Ollongren zegt, ik kan niet zonder werk.
  Ja dat gaat voor veel mensen op nu, maar die hebben niets te kiezen.

  De VVD heeft nu iets teveel macht, en het is de partij met veel opgestapte ( al dan niet gedwongen) politici.
  Met als trouwe lakeien de CU en het CDA.
  Ik hoop dat de FvD en de PVV flink wat zetels zullen binnenhalen, zodat de almacht van de VVD wat minder zal worden.
  The higher the top, the longer the drop!
  De VVD met Rutte op de troon zorgt heel goed voor onder andere het niet gekozen staatshoofd die jaarlijks flink wat meer toegeschoven krijgen, en niemand heeft het lef dit eindelijk eens af te bouwen.
  Wie is eigenlijk echt baas in dit land? De Oranje familie, Rutte en de RVD!

  Like

  1. We leven in een land waar klokkenluiders keihard aangepakt mogen worden, zelfs wanneer soldaten met voorbedachte rade vermoord worden door de AP23 landmijn; de klokkenluider wordt in zijn ballen gegrepen; ministers liegen de Kamer voor (niks doodzonde). Niets mag openbaar worden tot zeventig jaar na het overlijden van de klokkenluider (de heer Spijkers). Ik kan me overigens niet herinneren dat GroteSterkeLeider van de partij Wilders en FvD het ooit hebben opgenomen voor klokkenluiders.

   Like

 3. GroteSterkeLeider van de partij Wilders de meest ondemocratische partij in Nederland roept: nooit en te nimmer akkoord te zullen gaan met uitstel, want dat zou neerkomen op aantasting van de democratie. En dan zijn er nog mensen die beweren dat GroteSterkeLeider geen humor heeft. Volgens mij is hij niet alleenheerser, maar ook de enige waarmee je kunt lachen.

  Like

  1. Het is ondemocratisch wanneer je partijen als het FvD en Wilders/ PVV buitensluit.
   Beiden hebben vaak heel rake punten maar dat wordt meestal genegeerd.
   Wilders is een goede debater, of je het met hem eens bent of niet.
   Rutte heeft altijd moeite met hem.
   Ik hou niet van arrogante politici, dat is Wilders in ieder geval niet. Ik vind zijn humor grappiger dan die van Rutte.

   Like

  2. Of een partijprogramma door een eenling wordt bepaald of door een een groepje mensen verenigd in een partij, maakt niet uit voor de democratie. Democratie is dat ik op elke partij mag stemmen waarvan het programma mij bevalt. Hoe een programma tot stand is gekomen, boeit mij niet. Verloochent een partij zijn programma, dan herzie ik mijn keuze. Het nadeel van een jonge partij en een partij zonder leden is dat zij geen kader hebben waaruit bestuurders kunnen worden geselecteerd. Daardoor maken zij vaak foute keuzes. Maar als een partij succes heeft, wordt zij vanzelf salonfähig en durven meer mensen zich beschikbaar te stellen voor een bestuursfunctie.

   Like

 4. Eerlijk gezegd is Rutte alleen heerser bij de VVD. Hij heeft ook veel lakeien.

  Like

 5. Vandaag bij WNL beweert Ollongren dat ze de verkiezingen juist wil laten doorgaan en dat mensen niet begrepen hebben wat ze zegt.
  Nou zijn er 2 mogelijkheden:
  1. de media hebben de zaak foutief weergegeven in de media; maar dan begrijp ik niet waarom de minister van nepnieuwsbestrijding geen rectificatie heeft gevraagd.
  2. het was een proefballonnetje van Ollongren naar de media om te zien hoe dat zou vallen; kun je altijd roepen dat je verkeerd geciteerd bent.

  U mag kiezen.

  Like

Reacties zijn gesloten.