Covid-19 is vatbaar voor charlatanisme

Nu de immer rood van woede aangelopen Robert Jensen is weggebonjourd uit de grote-mensen-wereld, gaat de goede man stug door op zijn eigen YouTube-kanaal: De Jensen Show. Als ik een sfeerimpressie van de tentoonstelling mag geven, komt cult als eerste in mij op. Cult in de artistieke zin of in de vorm van een sekte, daar ben ik nog niet over uit. Vloekend, tierend en schuimbekkend staat Jensen zijn verhaal te doen over alles waar hij het mee oneens is, zo ook de lockdown waar wij ons in bevinden. Gratuite beweringen alom. Hij vindt er iets van en pretendeert dat het de waarheid is, zoals altijd. Normaliter is dit geen probleem, maar Jensen mag zich kwalificeren in een illuster rijtje van volksmenners. Kijkt u mee?

De maatregelen van het kabinet zijn een inperking van je vrijheid en ontneming van je mensenrechten. In beginsel is dit juist, een overheid heeft in de 1ste wereld waarin wij leven geen recht deze vrijheden zonder goede reden van je af te nemen. Zonder goede reden is hier de crux. Een kleine 250.000 overledenen wereldwijd is voor Jensen ogenschijnlijk geen goede reden. Hij is niet alleen: Sceptr, De Dagelijkse Standaard, Fenixx en Ongehoord Nederland. Alle pseudo-nieuwssites die zich erop toeleggen thema’s te bespreken die door de reguliere pers worden verwaarloosd. Het is niet geheel ontoevallig dat dit ook het soort websites is dat Baudet en zijn renaissance-vloot aanbidden, die samen met de PVV bij uitstek géén goed woord overhebben voor alles wat Rutte en kornuiten doen. Pointer, een platform van de KRO-NCRV, heeft onderzoek gedaan naar nep-nieuws rondom Covid-19, en kwam erachter dat Jensen en de eerdergenoemde sites een handje hebben in de verspreiding daarvan.

Enfin.

Politiseren van een crisis is van alle tijden. Nadat de wittebrood-dagen voor het kabinet over zijn, en het voordeel van de twijfel weer netjes in een ladekast is verdwenen, zwelt de kritiek aan en krijgen partijen weer kleur. Van regering tot oppositie, nu is het tijd om iets te doen aan de corebusiness van de respectievelijke kleur die de partij of minister aanhangt. Nu is blijkbaar het moment om veehouderij aan te pakken. Nu is blijkbaar het moment om je te profileren als lijsttrekker voor het CDA. Terwijl de oppositie de messen slijpt, beroept de regering zich op het sentiment van eensgezindheid. Enigszins vanzelfsprekend.

Wat niét vanzelfsprekend is, is hoe politieke partijen moedwillig een spaak in de wielen steken van een nog nooit zo soepel lopende overheidsmachine. De kniesoren van het FvD en de PVV gooien opzettelijk roet in het eten van de effectiviteit van de genomen maatregelen. Effectiviteit die door intensivisten als noodzakelijk wordt geacht. Sinds peilingen laten zien dat de bevolking toch wél achter de stabiele regeringspartijen staan, is de paniek toegeslagen. Het ene moment wordt er gepleit voor een totale lockdown, terwijl de plannen voor een exit-strategie al in de koker zaten. Elk facet van deze crisis moet en zal op een andere manier worden gedaan dan hoe de beleidsmakers het doen, waarbij de argwaan onder de goegemeente richting overheidsinstanties zoals het RIVM maar al te graag wordt aangewakkerd en er panisch wordt gezocht naar politiek gewin. Ad fundum, zo nodig.

Figuren zoals Jensen zetten zich maar al te graag in als bruikbare idioten in de strijd tegen de gevestigde orde. Er is een dusdanig grote antipathie tegen de huidige machthebbers, dat zelfs een humanitaire crisis niet te min is om als kanon tegen de regering te gebruiken. Werpen we een blik op die peilingen, dan schiet dit kanon voornamelijk in het eigen gelaat. Al is het maar de vraag wanneer het rally-around-the-flag-principe uitwerkt.

Gezegend is een land en zijn volk dat saamhorigheid laat zien en zich even niét de zogeheten stuurlui aan wal waant. Politieke profilering in tijden van nood is taboe, en terecht. Geef een minister de ruimte, laat deze fouten maken en vier de teugels van de controlefunctie die een pers en Kamer heeft. Politiek opportunisme is er dan helaas toch bij, maar doe dit in godsnaam op een manier waarbij je ethisch en constructief kritiek kan aanleveren. Wees geen charlatan!

AUTEUR: Nick Heinis

Een reactie op “Covid-19 is vatbaar voor charlatanisme

 1. Mag ik het hier volkomen mee oneens zijn!
  Iets te makkelijk om Jensen, Wilders en het FvD zo’n beetje over 1 kam te scheren.
  Goed dat we niet allen als makke schapen achter het kabinet Rutte aan wandelen.
  Saamhorigheid mag er zeker nu wel zijn, maar schijn bedriegt.
  Rutte is nu leider en kan zijn verhaal goed doen, maar de VVD blinkt niet uit in goede politici.
  Rutte is ook de beschermheer van de enorme bedragen die naar het Koningspaar gaan. Alles verdedigt hij!
  Hij verdedigde ook VVD ers die slecht functioneerde. Wilders en Baudet hebben vaak heel goede punten die gemakkelijk weggeschoven worden.
  Jensen is een verhaal apart, is geen vergelijk met bovengenoemde heren.
  Ook hij heeft ook weleens goede punten.

  Like

Reacties zijn gesloten.