De boa con-wapenstok

Opnieuw blijken een paar boa’s in Ede mishandeld te zijn door een jongere die door het lint ging. Mensen wijzen op de noodzakelijke anderhalve meter of het uitschrijven van parkeerbonnen is een gevaarlijke bezigheid geworden.

Zo lang je niet gekleed bent in de kleuren van Maya de Bij en je in je blauwe jasje met ‘handhaving’ erop rondloopt ben je blijkbaar vogelvrij. Naarmate minister Grapperhaus van Justitie ook niet veel verder komt dan ‘een bodycam en een noodknop’ weet het geteisem ook dat die handhavers een klasse minder zijn dan een agent en dat je daar dus je agressie op kunt botvieren.

Terecht dat die boa’s nu demonstreren, ze nemen de ‘lichte klussen’ van de politie over, maar genieten niet dezelfde autoriteit. Trouwens, met de autoriteit van de politie is het in ons land ook al niet best gesteld, wie ooit in de VS, China, Rusland, Duitsland en zelfs België is geweest weet dat daar niet is te spotten met ‘oom agent’. Dat wij blijkbaar hebben gekozen voor een wat vriendelijker imago is voor de goedwillenden prettig, maar aan de andere kant kalft het respect af. Zelfs de Maya’s de Bij krijgen af en toe klappen zoals vorig jaar in Rotterdam, maar het fort is nog te verdedigen.

De boa’s zitten duidelijk onderaan de evolutieketen en door de slappe houding van Justitie wordt dat nu alleen maar bevestigd.

De maatschappij verhardt in rap tempo en naarmate de economie verder naar de Filistijnen gaat zal dat alleen maar erger worden. Mensen worden direct bedreigd in hun bestaan, een deel gaat braaf naar de voedselbank, een ander deel zoekt een uitlaatklep in grijze gebieden of agressie om alle frustratie af te reageren dat het leven even niet meer gaat zoals de bedoeling is.

Ergo, de spanningen in de samenleving zullen toenemen, de lontjes worden korter en daar staan we met een door de bezuinigingen al uitgeklede politiemacht en boa’s met alleen een opschrijfboekje.

De situatie in IJmuiden was extreem, wat doe je met vier boa’s als er 40 jongeren op je af stormen. De suggestie die onder meer door Pieter van Vollenhoven is gedaan de boa’s vuurwapens te geven is van de zotte. Wat zou er zijn gebeurd als die boa’s pistolen hadden gehad? Schieten op een ongewapende tiener was ongetwijfeld een lange gevangenisstraf geworden. En als de tieners een pistool hadden kunnen afpakken en een boa was zwaar gewond of dood of andere tieners waren getroffen. Dan was het land helemaal te klein geweest.

Vuurwapens zijn geen speelgoed en voorbehouden aan de politie die een adequate opleiding heeft gehad in het gebruik en de omstandigheden waarin dat is gerechtvaardigd.

Ook pepperspray was met zoveel omstanders en een zeewind geen oplossing geweest, iedereen inclusief de boa’s waren dan uitgeschakeld geweest. Pepperspray is aardig tegen één recalcitrant, maar niet tegen een meute wild geworden tieners.

Blijft over de wapenstok. Met een harde tik is iemand tenminste even uitgeschakeld en is er tijd voor de politie om aan te komen rijden. In twaalf gemeenten blijken boa’s al een wapenstok te hebben, waarom die ongelijkheid? De oplossing zit in die wapenstok samen met een noodknop voor politie-assistentie. Zo worden boa’s tenminste als ‘volwassener’ aangezien en weten mensen die ruzie willen zoeken dat ze daar maar erg weinig tijd voor hebben voordat het serieus wordt .

Door boa’s als vrij aan te schieten wild door te laten rommelen wordt bepaald niet bijgedragen aan hun gezags-status. Nu maar afwachten hoeveel incidenten er nog nodig zijn om de politiek te overtuigen dat in tijden van afglijdende economie en verruwing alle handen nodig zijn om onze democratische rechtsstaat in stand te houden.

Een reactie op “De boa con-wapenstok

  1. Goed artikel.
    De glijdende schaal is al langer waarneembaar. Mensen schakelen de politie steeds minder in: gebrek aan vertrouwen. Het aantal aangiftes is daardoor ook minder. Wat dan weer door de politiek wordt misbruikt om “aan te tonen” dat het beter gaat in Nederland.
    Ik woon in Moskou. Oom agent is hier echt niet zo onvriendelijk als in bijvoorbeeld Spanje. Maar ze zijn wel met veel. Op straat, bij metrostations, bij evenementen. Dat draagt serieus bij aan je veiligheidsgevoel, en zorgt ervoor dat escalatie niet bepaald in het voordeel van raddraaiers uitpakt.

    Like

Reacties zijn gesloten.