Vrouwennetwerk

D66 moet een vrouwelijke lijsttrekker krijgen. Die kan dan premier worden, zodat de democraten de eerste vrouwelijke minister-president van dit land leveren. Dat is – kort samengevat – de strekking van een opiniestuk in het AD van Elise van Zeeland, voorzitter van het Vrouwennetwerk Els Borst. Borst was in de jaren negentig de eerste en tot dusver enige vrouwelijke lijsttrekker van D66. Het naar haar genoemde netwerk stelt zich als doel de vrouwenemancipatie in de politiek te bevorderen.

Van Zeeland wijst er in haar artikel op dat diverse buurlanden, waaronder Duitsland, België en de Scandinavische landen, een vrouw als premier hebben. Waarom zou dat in Nederland niet kunnen? Inderdaad, waarom niet?

De kans dat onze eerste vrouwelijke premier lid is van D66 lijkt me echter heel klein. Meestal gaat het premierschap naar de grootste partij. Het ziet er niet naar uit dat D66 dat binnenkort gaat worden. De democraten vormen op dit moment ‘de derde partij van het land’ (ex aequo dan), zoals Van Zeeland schrijft. En het is nog maar zeer de vraag of dat na de komende verkiezingen nog zo is. Volgens de peilingen is de mogelijkheid reëel dat ze straks de zesde of zevende partij zullen zijn. Ook dan is het overigens theoretisch niet uitgesloten dat ze de premier leveren, maar dan hebben we het wel over pure theorie.

Dat D66 een vrouwelijke lijsttrekker krijgt ligt overigens wel voor de hand. Van de drie meest genoemde gegadigden voor die functie zijn er immers twee vrouw: de ministers Sigrid Kaag en Kajsa Ollongren. Vooral de eerstgenoemde is erg populair bij de leden en de relevante achterban. Kaag noch Ollongren heeft zich overigens al officieel gemeld als kandidaat-lijsttrekker, maar dat kan nog komen.

Datzelfde geldt voor nummer drie, fractievoorzitter Rob Jetten. Jetten valt wat het Vrouwennetwerk Els Borst betreft meteen af, want hij is niet van het juiste geslacht. Wel stopt Van Zeeland hem nog snel even het achterste vol veren voor ze hem laat vallen. “Hij is een geweldige fractievoorzitter. Een politicus waar D66 nog lang plezier van kan hebben.”

Hiermee lijkt de netwerkvoorzitter het volgende scenario te suggereren. Jetten blijft fractievoorzitter en Kaag of Ollongren wordt premier (of als troostprijs minister). Op het vooruitzicht dat dit scenario niet uitkomt gaat ze niet in.

Maar wie gaat straks de Kamerfractie leiden als Kaag of Ollongren lijsttrekker wordt en D66 daarna in de oppositie belandt? Dat laat Van Zeeland onbesproken, terwijl het toch zeker niet ondenkbeeldig is.

Ollongren is wellicht geschikt voor het fractievoorzitterschap, want ze is minister van Binnenlandse Zaken, vicepremier en voormalig wethouder van Amsterdam. Maar Kaag, de nummer 1 bij de politieke bookmakers? Ze is nu minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel. Met binnenlandse politiek heeft ze geen enkele ervaring. Ze heeft ook nooit laten blijken belangstelling te koesteren voor koopkrachtplaatjes en ander achter-de-komma-geneuzel dat zo’n belangrijke plaats inneemt in de Nederlandse politiek. Als fractievoorzitter van een oppositiepartij zal ze vermoedelijk overkomen als een kat in een vreemd pakhuis. Waaruit ze zo snel mogelijk wil ontsnappen.

FOTO: Sigrid Kaag

4 reacties op ‘Vrouwennetwerk

 1. D’66 kan zoveel willen, is momenteel een partij met zetelverlies.
  Ik moet er niet aan denken trouwens een premier Kaag of Ollongren.
  Kaag heeft het druk met Afrika en de Palestijnen en uitdelen.
  De vrouw die geschikt was en is zou Edith Schippers zijn.
  D’66 zou een paar toontjes lager mogen zingen.
  Ollongren mag dan vice premier zijn, maar daarom ben je nog niet geschikt om minister President te worden.
  Ze heten niet allemaal Merkel en hebben het niveau ook niet.
  Wopke Hoekstra zou een mogelijke keuze zijn, maar het CDA groeit ook niet echt tot nu toe. En die maken eveneens de fout anderen buiten te sluiten.
  Hebben een achterban die te star en te religieus zijn, dat botst altijd.

  Like

 2. Ik geef meteen toe dat ik te simpel denk. Schuif gewoon de beste kandidaat naar voren.Vrouw of man, wat maakt het uit. Homo, bi, hetero, wat maakt het uit. Geel, groen blank, zwart, bruin, wat maakt het uit. Liever een goede zwarte mannelijke homo dan een slechte blanke vrouwelijke hetero.

  Like

  1. Tja je kunt het ook andersom zeggen!
   Het gaat erom of de persoon capabel is.
   En die mensen zijn er echt wel.
   Ik hoop altijd op een goede echte leider, die ook daadkracht toont.
   Rutte doet het nu goed in deze periode, maar afwachten hoe het straks verder gaat.

   Like

  2. Binjamin is volgens de tegenwoordige verbazingwekkende maatstaven iemand die gewantrouwd moet worden, want hij discrimineert niet.
   Terwijl je dat van bepaalde groepen juist wél moet doen. De NOS, bijvoorbeeld. Of Bij1.

   Like

Reacties zijn gesloten.