Ollongren doet het niet

Wie er ook lijsttrekker wordt bij D66, in elk geval niet Kajsa Ollongren. In het tv-programma M zei de vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken zich niet kandidaat te zullen stellen. Ollongren werd sinds het vertrek van Alexander Pechtold in oktober 2016 steeds genoemd als kanshebber voor het leiderschap bij de democraten, maar haar gezondheid laat het volgens haar niet toe dat ze meedingt naar die functie. “Ik denk niet dat het verstandig is,” zei ze donderdagavond.

Ollongren was diverse maanden uit de running wegens een operatie aan haar bijholtes. Hoewel ze inmiddels weer aan het werk is, acht ze zich niet de juiste persoon om nu als nummer 1 de verkiezingscampagne in te gaan. Naar haar mening zijn er ‘heel goede andere kandidaten’.

Die andere kandidaten zijn, zoals iedereen weet, fractieleider Rob Jetten en minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Sigrid Kaag. Afgaande op peilingen is Kaag daarbij veruit het kansrijkst. Als ze zich kandidaat stelt. Dat moeten we bij Jetten ook nog maar afwachten, althans formeel.

Hoe het met de populariteit van Ollongren binnen D66 zit, weet ik niet precies, maar buiten de partij wordt ze fel gehaat. Vooral populisten hebben enorm de pest aan haar. De belangrijkste reden is dat Ollongren een einde maakte aan het raadgevend referendum. Weliswaar had dit instrument weinig om het lijf omdat het geen enkele verplichting schiep voor het kabinet, maar met dat soort overwegingen hebben populisten niets te maken. Een referendum vertegenwoordigt voor hen de Wil van het Volk, dus wie daar zijn vinger naar durft uit te steken is Ondemocratisch Bezig. En iets ergers is ondenkbaar, behalve als je een partij leidt waarvan je zelf het enige lid bent.

Ollongren is overigens wel voorstander van een correctief, dus bindend referendum, net als Jetten, Kaag en alle andere D66’ers. De democraten ondernemen al sinds mensenheugenis pogingen om dat ingevoerd te krijgen, maar het lukt ze maar niet de noodzakelijke grondwetswijziging door de senaat te jassen. In 1999 lieten ze na een fiasco zelfs het toenmalige kabinet vallen (zij het tijdelijk).

Afgelopen week verkondigde het Vrouwennetwerk Els Borst dat iemand van het vrouwelijk geslacht bij de verkiezingen de lijst van D66 moest gaan trekken. Die zou dan tevens premier moeten worden. Beide functies loopt Ollongren nu dus mis. Hoewel  haar kansen op de eerste post niet al te groot waren en op de tweede nul. Maar dat laatste geldt ook voor Jetten en Kaag.

3 reacties op ‘Ollongren doet het niet

 1. Democraten 66, kun je beter noemen
  Drammers 66!
  Kaag, Jetten, het is gewoon de middelmaat.
  Omhoog gevallen, nu weer het dal in.

  Like

 2. Populisten: Een referendum vertegenwoordigt voor hen de Wil van het Volk, dus wie daar zijn vinger naar durft uit te steken is Ondemocratisch Bezig. GroteSterkeLeider denkt daar echt wel anders over. Het is niet voor niets dat hij zichzelf heeft benoemd tot GroteSerkeLeider en volgens eigen zeggen vertegenwoordigt hij en Zijn assistenten in de Tweede Kamer toch alleen de wil van Henk en Ingrid en heeft hij toch schijt aan de Grondwet met zijn Koran’s tot Donaldduckdikte verscheuren,of zie ik dat verkeerd?

  Like

  1. Ja dat zie je verkeerd. Parlementaire democratie werkt niet als de Kamer een applausmachine is; en dat is in ons land het geval.
   Als de Kamer eens een keer wel kritisch is, dan wordt essentiële informatie zwart gelakt; en dat pikt de Kamer ook nog.
   Een bindend referendum is de enige manier om de wens van de kiezer duidelijk te maken; maar bindend wil men niet begrijpen in Den Haag.
   En dan ook die kiezer eerlijk voorlichten en niet indoctrineren met leugens en verdraaiingen, zoals in ons land gebeurt. Ik ben uitermate somber over de invloed van de kiezer op het beleid dus over de democratie.

   Like

Reacties zijn gesloten.