PvdA wil af van Van Rijn

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil niet dat zijn partijgenoot Martin van Rijn nog veel langer minister blijft. “Het is nu wel genoeg,” zegt hij tegen de media. Asscher noemt het ‘niet logisch’ dat Van Rijn na de afgesproken periode van drie maanden aanblijft. “Volgens mij gaan volgende week de terrassen open, dus de alarmfase is wel voorbij.”

Van Rijn werd op 23 maart minister in Rutte III, een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Hij verving minister van Zorg Bruno Bruins, die oververmoeid was geraakt. Het is zeer ongebruikelijk dat een lid van een oppositiepartij toetreedt tot een kabinet. Ook al is het tussentijds en maar voor een korte termijn.

Maar op 23 maart was de coronacrisis nog maar pril en het kabinet zat na het plotseling wegvallen van Bruins omhoog. Het zocht een goed ingewerkte plaatsvervanger die snel kon beginnen. En dat was Van Rijn, in Rutte II staatssecretaris van Volksgezondheid, ongetwijfeld.

De PvdA deed destijds absoluut niet moeilijk over deze opmerkelijke constructie. Asscher maakte het nieuws over Van Rijn zelfs al via Twitter bekend nog voordat Rutte het officieel had meegedeeld. En hoewel Van Rijn ‘op persoonlijke titel’ minister werd en het regeerakkoord niet ondertekende, had zijn aanstelling uiteraard ook een politieke betekenis. De sociaaldemocraten waren trots dat een van hen in ernstige crisistijd naar voren stapte om te helpen het land uit de problemen te halen.

Het feit dat er een PvdA’er in de regering zit, maakt het voor Asscher echter een stuk moeilijker om zich volledig als oppositiepartij te gedragen. Zo is het zo goed als uitgesloten dat hij het kabinet laat vallen waarvan een partijgenoot deel uitmaakt. Die situatie was overkomelijk zolang de crisis heerste, maar nu die over zijn hoogtepunt heen lijkt, ligt het voor de hand dat ook andere belangen gaan meewegen.

Het is dan ook niet zo vreemd dat de PvdA nu plotseling de nadruk begint te leggen op de tijdelijkheid van Van Rijns aanstelling. De drie maanden zitten er over een paar weken op. Een anonieme PvdA-prominent zegt in De Telegraaf dat de VVD in een paar maanden tijd toch wel iemand uit de eigen gelederen moet kunnen vinden (Bruins was een VVD’er).

Premier Rutte noemde het gisteren ‘niet de bedoeling’ dat Van Rijn langer aanblijft dan afgesproken, maar naar verluidt maakt de VVD geen haast met het zoeken van een vervanger. Waarom zou ze ook? Het komt de liberalen – en de andere regeringspartijen – niet verkeerd uit dat de PvdA niet altijd onbekommerd oppositie kan voeren.

Overigens blijft dat laatste een beetje zo nadat Van Rijn vertrokken is. Want Rutte III zal ook straks een kabinet zijn waarin ooit een PvdA’er heeft gezeten. En zo’n kabinet laat je toch iets minder makkelijk vallen. Zelfs niet als de verkiezingen naderen.

NASCHRIFT: De VVD maakt inderdaad geen hele grote haast. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat Van Rijn vervangen wordt, maar wel pas op 9 juli. Zijn opvolger zou staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark zijn.

3 reacties op ‘PvdA wil af van Van Rijn

 1. Begrijpelijke reactie van Asscher.
  Wel opvallend dat van Rijn ingeschakeld werd, alsof er binnen de coalitie geen capabele mensen waren, zoals bijvoorbeeld Edith Schippers.
  Maar Rutte is sluw, toch denk ik dat hij zijn beste tijd heeft gehad ondanks de euforie nu.
  Er ontstaat toch een soort metaalmoeheid. Maar je moet ook niet denken aan een Pvd A kabinet .
  Dan loopt het land weer vol met allemaal z.g zielige mensen. Het land is al vol, dat is wel duidelijk.
  Maar trouwens dat de alarmfase voorbij is zullen we pas merken na 15 juni!

  Like

 2. Dat vind ik het mooie van politici, van welke club ook, altijd bezig het landsbelang voorop te stellen en de eigen partijbelangen desnoods wegcijferen. Het is heerlijk hoe dat allemaal gaat, knokkend, flikflooiend, maar altijd volk en vaderland dienend en niet te vergeten ons innig geliefd vorstenhuis. Het draait in de politiek altijd om de drie V’s. Altijd weer verrassend te zien hoe het spel gespeeld wordt.

  Like

 3. Rutte met de ‘rondkruip ambtenaren club’
  en ‘tweedehands bewindslieden carrousel’
  uit de coalitiewinkel’ moest nu zelfs zijn regeringsbestand aanvullen met, wel bekwame, bewindslieden vanuit oppositiezijde.
  De lijst met afgeserveerde VVD bewindslieden, is n.l. langer dan de eigen ledenlijst, en niet toereikend voor ’n gedegen keuze in eigen kringen!
  Keer op keer selecteerde hij daaruit; zijn onbekwame en falende bewindslieden. Nu gaat dit kabinet, met het geld dat n.a.v. de bankencrisis is uitgeperst van Nederlandse burgers allerlei Economische ondersteunings programma’s bekostigen.
  Maar, de echte benadeelden blijven in de kou staan!

  Like

Reacties zijn gesloten.