Rutte III paait PvdA

De PvdA zit in de oppositie en is dus niet nodig om wetsvoorstellen in het Staatsblad te krijgen. Toch doet het kabinet af en toe flink zijn best de sociaaldemocraten te paaien. Neem de ontslagboete. Veel bedrijven die het door de coronacrisis niet meer konden bolwerken, hadden de afgelopen maanden recht op financiële steun. Voorwaarde was wel dat ze niemand de laan uitstuurden, want dan wachtte hen een forse boete. Vorige week verlengde Rutte III de steunmaatregelen, maar de ‘ontslagboete’ zou als zijnde ‘niet langer realistisch’ verdwijnen.

Niet dus. Na hevige protesten van onder meer de FNV en de PvdA heeft het kabinet besloten de sanctie deels te handhaven. Gesubsidieerde werkgevers die meer dan 20 personeelsleden op de keien zetten en daarover geen akkoord met de bonden weten te sluiten, krijgen toch een boete.

Het kabinet was niet tot deze tegemoetkoming gedwongen. Weliswaar schreeuwden allerlei oppositiepartijen in het parlement moord en brand, maar het tweede steunpakket zou geen gevaar lopen. Want FvD verzette zich niet tegen het verdwijnen van de ontslagboete. En met de zetels van Forum erbij beschikt Rutte III in zowel Tweede als Eerste Kamer over een meerderheid. In de senaat zelfs over een vrij gerieflijke.

Maar wie wil zich afhankelijk maken van FvD? Het kabinet blijkbaar liever niet. Het hoopte ongetwijfeld met zijn toegeeflijke opstelling de PvdA milder te stemmen, zodat die partij het nieuwe pakket in beide Kamers aan een meerderheid zou helpen. Als de sociaaldemocraten ook zouden meedoen heeft het kabinet Forum niet nodig. En tegelijk met de PvdA zou vast en zeker ook de vakbeweging haar verzet staken. Die vormt immers met Lodewijk Asscher en zijn makkers twee handen op één rode buik.

Het plan lijkt te slagen. In de Tweede Kamer gaf Asscher gisteren zijn verzet op, ondanks luidkeelse protesten van partijen als PVV en SP, die wars zijn van welk compromis dan ook. “U bent door de pomp!”, sprak PVV-leider Geert Wilders honend tegen Asscher. Maar die gaf geen krimp.

Rutte III kwam gisteren de PvdA-leider ook op een andere manier tegemoet. Het kondigde aan dat Martin van Rijn – ook een PvdA’er, die ‘op persoonlijke titel’ tijdelijk minister voor Medische Zorg werd – binnenkort zal worden vervangen. Asscher had daarop aangedrongen, omdat hij zich geremd voelt door de aanwezigheid van een partijgenoot in het kabinet.

Hij werd per kerende post bediend. Op 9 juli volgt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) Van Rijn op. Van Ark? Een enkeling zal haar naam misschien nog even moeten googelen, want zoveel publiciteit heeft ze nog niet gehad, maar dat zal binnenkort wel veranderen.

Waarom is het kabinet zo welwillend voor de PvdA? Rutte zal wel zeggen dat het allemaal toeval is, maar je kunt maar beter niet te veel ruzie maken met de partij van Asscher. De regeringscoalitie moet door gebrek aan een parlementaire meerderheid voortdurend dansen aan de rand van de afgrond. Dan is ‘a little help from your friends’ nooit weg.

FOTO: Lodewijk Asscher

5 reacties op ‘Rutte III paait PvdA

 1. Het is zo langzamerhand gênant, gaat het nu echt om bedrijven en mensen te helpen of om partij belang met de verkiezingen in het vooruitzicht.
  Stiekem hoop ik dat het kabinet ooit nog eens afhankelijk wordt van Wilders en Baudet. Misschien zou dat eens een nieuw elan geven aan het dedain van zowel de VVD als de partijen met de C.
  Asscher fluit ook z’n deuntje mee met de vakbond in de rode rug. Hij ziet zichzelf alweer zitten in vak K.
  Toch komt hoogmoed vaak voor de val!
  Alles is partijbelang, dat noemt men regeren.

  Like

 2. Uiteindelijk gaat het toch om een win-win situatie, vermoed ik. En regeren is toch vooruitzien. Verbeeld dat de partij Wilders onder leiding van GroteSterkeLeider en FvD wel erg veel zetels gaan halen dan ben je als VVD wellicht dol gelukkig dat de PvdA aan wil sluiten bij deze coalitie.

  Like

  1. Dat zou zomaar kunnen, maar een andere kapitein aan het roer zou ook weleens goed zijn. En tja de PvdA heeft toch kansen verspeeld tijdens de vorige verkiezingen. Compromissen sluiten daar ontkom je niet aan, maar dat de CU nodig was om het gat te vullen de laatste keer is toch armoedig terwijl Wilders / PVV 20 zetels haalde.

   Like

 3. Ook ik was tegen het (te) ver meegaan van de PvdA met het VVD/PvdA hervormingsbeleid in Rutte II, zeker nadat Samson begrip toonde en gas terugnam en daarmee Rutte loyaal beschermde toen Rutte door zijn eigen jankende! achterban (ik hoor ze nu nog janken!) Bijna werd weggehoond vanwege de door hem reeds aanvaarde! niveleringsvoorstellen van de PvdA, waardoor de VVD aanhangers ook iets zouden moeten gaan inleveren. De PvdA werd toen verweten: Te veel geeist te hebben van de VVD aanhang. Nochthans (en dat was door niemand echt voorzien!) heeft dat gevoerde beleid van VVD en PvdA (Nederland toekomstbestandig maken!) er wel voor gezorgd dat Rutte III nu de (gelukalige) beschikking heeft over de ‘diepe zakken) waarmee nu werkgelegenheid en loonbetaling kan worden gestut.
  Bizar! Maar waar: Achteraf bezien komt dit uitgevoerde (te) harde hervormingsbeleid dus (hoe snoeihard ook) vanwege de nieuwe onvoorziene slechtere economische omstandigheden toch wel gunstig van pas. Overigens, ook na eerdere coalities met PvdA in de Regering, werd de staatskas steeds verzorgd achtergelaten! Dus ’n goed doordachte beoordeling van de kiezers omtrent de praktische feiten is dringend wenselijk.

  Like

 4. Even ter herinnering.
  De regering van Joop den Uyl (“de meest linkse regering die Nederland ooit gehad heeft”). Kende het laagste begrotingstekort als percentage van het Bruto Binnenlands Product (BBP)
  Als je geld uitgeeft dat er niet is heb je ’n begrotingstekort.
  Verrassend genoeg hadden regeringen onder de PvdA lage! begrotingstekorten, en de partijen VVD en CDA, …… hoge! begrotingstekorten.
  Na het kabinet den Uyl kende Nederland ’n zeer laag! begrotingstekort.
  In de 90er jaren roomde Lubbers/CDA ff 30milliard gulden af van de pensioenkas!!! Met Rutte II realiseerde de PvdA de “diepe zakken” waar de huidige coalitie de financielle ellende van de huidige corona crisis mee kan bestrijden, terwijl het CDA tergend op z’n kont bleef ziten. Inmiddels laten de VVD en CDA de schulden weer lekker oplopen. En wie gaat dat straks weer opruimen?

  Like

Reacties zijn gesloten.