Trumps verschroeide aarde

President Donald Trump is druk doende het begrip verschroeide aarde nieuwe inhoud te geven. Een militaire tactiek om het oprukken van een vijand ten koste van alles tegen te houden is bij Trump een politieke strategie geworden.

We hebben de afgelopen jaren gezien wat de president onder de vlag van ‘America First’ heeft aangericht. Het is een slagveld. Opblazen van de door zijn voorgangers opgebouwde en verdedigde wereldorde. Ruzie met de bondgenoten. Handelsoorlog met China. Opzeggen klimaat-akkoord van Parijs. Liefdesverklaringen aan zijn Noord-Koreaanse vriend Kim Jong Un. Handjeplak met Vladimir Poetin. Iran dreigen met de nucleaire ondergang. De lijst is lang niet uitputtend, maar hopelijk heeft u nu enig idee.

Dat is de buitenlandse politiek. Als er al een lijn in valt te ontdekken, kan je je afvragen welk Amerikaans belang het allemaal heeft gediend.

Op het binnenlandse front is het niet veel beter. Van de groots aangekondigde initiatieven is behalve een belastingverlaging voor de rijkste paar procent en de Muur met Mexico om illegale immigranten buiten de deur te houden weinig tot niks terecht gekomen. En met die muur moeten we nog maar zien of die ooit afgebouwd wordt. Zo’n kwart of half voltooide muur zou trouwens mooi symbool kunnen staan voor Trumps presidentschap, maar zelfs dat is waarschijnlijk te flatteus.

Het laatste voorbeeld is natuurlijk het volstrekt falende coronabeleid. Vrijwel elke regeringsleider werd door het virus overvallen. Maar na de eerste schrik herpakten ze zich meestal, zelfs, weliswaar met behoorlijke vertraging, Trumps collega-blunderborst Boris in Londen. In de VS heeft het dodental de 100.000 inmiddels overschreden.

Volgens sommige experts had dat aantal veel lager kunnen zijn als Trump eerder had ingegrepen. Maar de president bleef lang in ontkenning en beval liever medicijnen en paardenmiddelen aan die niet werken of schadelijke bijwerkingen hebben. Ook hier kun je zeggen: geheel in stijl.

Het was en is vooral chaos en schandalen troef met de impeachment, het proces om Trump af te zetten, als voorlopig dieptepunt. Maar de malaise gaat veel dieper dan slecht beleid en beroerd bestuur. Met hulp van zijn trawanten in de Republikeinse Partij heeft Trump niet alleen het politieke maar ook het maatschappelijke klimaat verder verziekt.

De polarisatie is onder hem zo verscherpt dat je zonder erg te overdrijven kunt spreken van een stammenoorlog. Het is de Roden (Republikeinen) tegen de Blauwen (Democraten). Het voor stabiliteit zorgende midden is weggevaagd.

Nu de presidentsverkiezingen in november dichterbij komen, lijkt Trump er nog een tandje te hebben bijgezet. De peilingen zien er niet goed uit. Zijn Democratische tegenstander, Joe Biden, scoort steeds beter. Biden hoeft daar zelf niet veel aan te doen. Trump doet het werk voor hem. En het lijkt erop dat ook steeds meer Trump-kiezers beginnen te zien dat het met hun man in het Witte Huis toch niet echt lekker loopt.

De president is een politicus van de onderbuik en bij tegenslag doet hij instinctief steevast dezelfde dingen. Hij liert spannningen en conflicten verder op en gaat op zoek naar zondenbokken. In de eerste categorie valt de escalatie van het conflict met China, nu over Hongkong waar Beijing de democratie de nek omdraait. En de zondenbok heeft hij onder anderen gevonden in de Wereldgezondsheidsorganisatie die gefaald heeft bij de uitbraak van corona en nu geen Amerikaanse cent meer krijgt.

Afleidingsmanoeuvres staan eveneens op het repertoire. De president voert nu oorlog tegen Twitter. Het favoriete presidentiële medium had vastgesteld dat een presidentiële tweet een loopje met de waarheid had genomen en daar voor de eerste keer een waarschuwing bijgevoegd. Sindsdien gaat het van dik hout en steekt de president weer vooral energie in zijn eeuwige vete met de ‘nepmedia’.

En nu kan Trump hangt ook nog de sterke man uithangen. In een aantal grote steden zijn na het zoveelste racistische en moordddadige optreden van de politie weer eens rellen uitgebroken. Een andere president had daarover vooral zijn bezorgdheid over uitgesproken en aangedrongen op de-escalatie. Trump gooit liever olie op het vuur. ‘Als er geplunderd wordt, wordt er geschoten’, dreigde de president. Deze tweet heeft Twitter ‘verborgen’ omdat het ‘geweld verheerlijkt’.

Het zal ongetwijfeld bedoeld zijn om zijn aanhang te mobiliseren in de hoop over een half jaar de verkiezingen te winnen. We mogen nogs steeds niet uitsluiten dat dit gebeurt, ondanks vier jaar van voornamelijk flaters en fiasco’s. En dan heeft de tactiek van de verschroeide aarde inderdaad gezegevierd.

8 reacties op ‘Trumps verschroeide aarde

 1. Nou dus Trump heeft zo’n beetje alles fout gedaan .
  En zijn voorgangers hebben allemaal goede dingen opgebouwd.
  Je hoeft geen fan van iemand als Trump te zijn, maar een paar kanttekeningen zijn wel op z’n plaats.
  Heeft Obama zoveel goeds gebracht?
  Obamacare? Een slechte relatie met Poetin, teveel ruimte gegeven aan China.
  Lidstaten erg weinig op de huid gezeten om meer af te dragen aan de NAVO.
  De oorlog in Irak verdiende ook geen schoonheidsprijs. Wat betreft vreemdgaan daar hebben de democraten ook een patent op, begon al bij Kennedy, Clinton en Biden ligt ook onder vuur.
  Obama was een geweldige redenaar en nogal ijdel. Nu is hij als oud President ook al een poosje bezig Trump onderuit te halen. De democraten hebben zich slechte verliezers getoond, zijn al 4 jaar bezig hem te pakken waar ze kunnen.
  En er is erg veel criminaliteit door toedoen van oa Mexicanen.
  Tja, we zullen zien hoe het verder gaat in de VS, een heel groot land in ieder geval een gekozen staatshoofd, dat is democratisch.

  Like

 2. Trouwens was de deal met Iran echt zo’n goede deal? En kun je met Kim Jong Un echt een goede relatie opbouwen?
  Trump heeft het coronavirus niet gelanceerd , net zo min als Boris !
  De gefrustreerde democraten zijn onmiddellijk na de verkiezingen een strijd tegen Trump begonnen.
  In Nederland doen ze dapper mee!

  Like

  1. De geïndoctrineerde Nederlandse media huilen keurig mee in het EU-koor van politieke charlatans en fundamentalisten. Zoals het hoort in een dictatuur.
   Onze media kun je echt niet serieus nemen als het gaat om de werkelijkheid; gewoon negeren!

   Like

 3. Een president die onzin aanprijst als middel tegen corona, daar zit toch echt een schroefje bij los. Zover ik het als leek kan beoordelen heeft deze president niet echt goede dingen weten te bereiken. Alleen roepen America first brengt voor de arme mensen geen betere wereld. Maar Trump heeft natuurlijk met ander politici gemeen: eigen volk eerst.

  Like

  1. Natuurlijk heeft hij ook goede dingen gedaan, toch sowieso meer lef getoond dan een aantal keurige voorgangers.
   Dat eigen volk eerst, daar kun je een zwart kaartje aanhangen, maar natuurlijk moet je voor je eigen volk goed zorgen en dat volk in de VS bestaat uit zeer veel nationaliteiten. Een steekje los, zou kunnen maar iedereen is ongelijk.
   Wij moeten allemaal eerst naar ons zelf kijken, dit is een klein land en we hebben hier problemen genoeg, en ook veel criminaliteit, dagelijks wel ergens een schietpartij , dus ook genoeg werk aan de winkel. Laat staan in een enorm land als de VS.

   Like

 4. Nancy Pelosi, de democratische speaker van het huis van afgevaardigden, zou zelf niet meer onzin kunnen verzinnen dan in dit stuk is verwoord.
  Als je je echt in President Trump verdiept ligt het toch allemaal wat anders.
  Veel positiever.
  Het beste is dat hij als enige wereldleider het gevaarlijke dictatoriale en communistische China aanpakt. De Oigoeren die in concentratiekampen leven zijn hem dankbaar.
  Hij heeft het westen hardhandig duidelijk gemaakt dat ze wat aan hun eigen defensie moeten doen.
  Heel goed.
  Veel Amerikanen zijn dol op hem.
  Hij wordt vrijwel zeker herkozen in november.

  Like

 5. Vanmorgen, 1 juni, Thierry Baudet gezien bij WNL. Thierry bewaarde zijn kalmte, ook toen Welmoed Sytsma en Nikki Herr probeerden hem uit te lokken.

  Het ging eerst om de uitspraak dat Trump Antifa tot terroristische organisatie wil verklaren. Thierry hield zich keurig aan de regels, zei dat hij dat wel begreep gezien de rellen in de USA en liet het daarbij.
  Wat betreft de anticorona maatregelen probeerden ze hem in de mond te leggen dat hij zich niet aan de corona maatregelen zou houden; daar trapte Baudet niet in. Hij verklaarde tegen de coronaregels te zijn maar expliciet zich daar wel aan te houden omdat die nu eenmaal verplicht zijn.
  Kortom, geen redenen voor het journaille om hem opnieuw zwart te maken, zou je zeggen. Maar zeg nooit nooit.

  Like

Reacties zijn gesloten.