Angstzweet

Voormalig D66-leider Alexander Pechtold meent ‘het angstzweet in de progressieve hoek’ al te ruiken, maar misschien is het wel zijn eigen angstzweet. Want Sigrid Kaag, de grote favoriet van zijn partij, is mogelijk toch niet beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker.

Volgens een vooraanstaande buitenlandse krant zou Kaag – nu minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel – in beeld zijn als topvrouw van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Stel dat ze die baan krijgt, dan wordt de spoeling bij D66 wel erg dun.

Kajsa Ollongren, een andere gegadigde om volgend jaar de kieslijst aan te voeren, heeft namelijk ook al afgehaakt. De minister van Binnenlandse Zaken acht haar gezondheidstoestand te fragiel voor deze zware functie.

Zonder Kaag en Ollongren blijft er nog maar één kandidaat voor het lijsttrekkerschap over: fractievoorzitter Rob Jetten. Die heeft zich nog niet afgemeld, en dat zal hij hoogstwaarschijnlijk ook niet doen. Zeker niet als hij weet dat hij een gewonnen wedstrijd gaat spelen.

Helaas heeft Jetten een paar nadeeltjes. Om te beginnen mist hij de uitstraling die een succesvolle partijleider moet hebben. Misschien doet hij het in Kamerdebatten niet al te slecht, maar hij is bepaald geen Pechtold, laat staan een Hans van Mierlo. En bovendien: hij is geen vrouw. Terwijl het Vrouwennetwerk Els Borst van D66 nu juist gehoopt had te kunnen scoren met een vrouwelijke lijsttrekker. Die zou, volgens een onderzoek, heel wat progressieve kiezers ertoe kunnen bewegen van partij te veranderen. Zelfs het premierschap zou dan voor D66 in beeld kunnen komen, meent het Vrouwennetwerk.

Om eerlijk te zijn: ik ben zo vrij dat onderzoek niet te geloven. D66 staat nu op zwaar verlies in alle peilingen. Een vrouwelijke lijsttrekker – of dat nu Kaag is of iemand anders –  zal daar weinig aan kunnen verhelpen. Laat staan dat een D66’er het Torentje zou kunnen betrekken. De premier in Nederland wordt al bijna vijftig jaar op rij geleverd door de grootste Tweede Kamerfractie, en dat gaat D66 niet worden.

Voor die partij zit er na 17 maart volgend jaar vermoedelijk weinig anders op dan uithuilen en opnieuw beginnen. Of dat nu onder Kaag is of onder Jetten, of onder wie dan ook. D66 is dat overigens wel gewend. Het werd in het verleden al een paar keer bijna opgeheven bij gebrek aan achterban en wist zich toch telkens weer op te stoten in de vaart der volkeren. Al bieden in het verleden behaalde successen natuurlijk nooit garanties voor de toekomst.

FOTO: Sigrid Kaag

3 reacties op ‘Angstzweet

 1. Uit dit bericht blijkt maar weer dat een leuk smoeltje, lekker kontje en gezellige babbel belangrijker is dan de inhoud. Daarom stem ik op een lekkere zwarte homo man, van welke partij hij is interesseert mij niet, temeer dat wij op een persoon stemmen en niet op een partij ook al willen politici gesteund door de media ons iets anders wijs maken. Als er geen lekkere zwarte homo man is, dan ga ik niet stemmen. U ziet ik stem heel bewust ook al lees ik niet de krant van wakker Nederland.

  Like

 2. D’66 is een partij met de toekomst achter zich. Het is af en toe een beetje plus en vaak een beetje min.
  Ballonnetjes opblazen die snel weer leeglopen.
  Jetten ondanks zijn gedrevenheid is niet een persoonlijkheid die D 66 omhoog kan trekken. En Kaag ondanks haar carrière en talenkennis toch omstreden met haar voorkeur voor Palestijnen.
  Het blijft een partij van de windmolens, klimaatdrammerij, en een soort elitair gedrag.
  Kortom ze vinden zichzelf heel wijs!

  Like

  1. D66 de partij van de windmolens? In Utrecht waren ze er tegen ondanks (of desondanks) dat ze zich daar als radicale milieupartij etaleren. Als regeringspartij zijn ze geliefd door de coalitiepartners en worden ze vrijwel altijd afgestrafd door nhun achterban. Tsja, de toekomst voor of achter zich? De tijd zal het wijzen.

   Like

Reacties zijn gesloten.