Halsema faalt

Zondag werd er in Amsterdam gedemonstreerd tegen het racisme. Aanleiding was de moord door een politieman op een zwarte Amerikaan in Minneapolis, die de eeuwenoude schandvlek van de VS weer eens in volle schrilheid zichtbaar maakte.

In Amsterdam ging het in de eerste plaats om solidariteit met de zwarte Amerikanen. En het was tevens een aanklacht tegen ‘het institutionele racisme’ en ‘etnisch profileren’ bij ons in de polder. Dat mag, geen discussie over mogelijk. Demonstreren is een grondrecht. En je moet van heel goeden huize komen, met heel sterke argumenten, om dan in te grijpen.

Zijn die argumenten er in de coronatijd? Mag je het recht op demonstratie opschorten vanwege het virus? Gaat de volksgezondheid hoe dan ook altijd voor? En zo ja, hoe lang en hoe strikt worden de regels toegepast en onder welke omstandigheden kan het, misschien, iets soepeler?

Dit zijn van oudsher de dilemma’s die bestuurders vrezen. Vaak voorzien van het predikaat ‘duivels’, opdat we er vooral niet te lichtvaardig over denken. Die dilemma’s doen ook nog iets anders. Ze stellen de kwaliteit van de betrokken bestuurder op de proef. Hij of zij moet nu laten zien dat hij of zij de verantwoordelijkheid van het ambt kan dragen.

Concreet: heeft hij of zij die situatie goed ingeschat? Kan hij of zij de zaak in goede banen leiden? Voorkomen dat er rellen komen?

Dat oordeel wordt altijd achteraf geveld met het voordeel van de terugblik. Als de demonstratie vreedzaam is verlopen, of wanneer de materiële schade meevalt, er niet geplunderd is en er geen slachtoffers zijn gevallen, ben je gauw geneigd tot enige coulance. Zeker, het had altijd anders en beter gekund maar vooruit. Er zijn geen grote ongelukken gebeurd.

Kan Femke Halsema zich hierop beroepen? Of had ze toch moeten ingrijpen. Ze was ‘overdonderd’, zei ze gisteren in een talkshow. ‘Als ik het had kunnen voorzien, had ik de mensen weggeleid.’

Dat is het praktische, politieel-organisatorische punt. Of het mogelijk was geweest, weet ik niet. Misschien had ze haar gezag als burgemeester in stelling moeten brengen. De organisatoren van de demonstratie er van overtuigen dat dit onder het ander-halve-meter-regime echt niet kon. Ze had bijvoorbeeld ook de megafoon kunnen pakken en de demonstranten oproepen uit elkaar te gaan. In elk geval de regie nemen.

Of ze dat overwogen heeft, weet ik evenmin. Doet er ook niet meer toe. Ze verschool zich achter ‘de eigen verantwoordelijkheid’ van de mensen. Meestal is dat het excuus voor zwak optreden. En het zwaktebod van een gezagsdrager.

De kritiek die nu is losgebarsten, had ze kunnen zien aankomen. Wel parken sluiten en ontruimen, maar een demonstratie van activisten voor wie in haar partij, GroenLinks, warme sympathie bestaat, gewoon laten doorgaan. Overigens, GroenLinks had via haar site, met 130.000 volgers, opgeroepen tot deelname aan het protest. Dus hoe zo ‘overdonderd’?

Of die insinuaties van partijdigheid al dan niet terecht zijn, is van ondergeschikt belang. Het gaat in dit soort gevoelige kwesties ook om de beeldvorming. Het voordeel van de twijfel is nooit meer dan een kortlopend krediet. Dat hoort Halsema met haar ervaring onderhand wel te weten.

Halsema heeft eerder een uitzonderingspositie voor haar stad geclaimd. Toen ging het over het afdwingen van het boerkaverbod. ‘Dat is zo niet van deze stad’. Alsof Amsterdam vooral de hoofdstad van politiek correct Nederland is.

Bij wijze van gedachtenexperiment kan je je ook het volgende afvragen. Wat zou er gebeurd zijn als er op de Dam tegen het coronabeleid was gedemonsteerd? Wanneer de complotgekkies, antivaxxers en andere malloten van hun recht gebruik hadden willen maken en de ander-halve-meter aan de laars hadden gelapt? Had Halsema net als collega Johan Remkes in Den Haag enkele weken geleden dan wel ingegrepen? Of had ze zich ook hier verscholen achter de ‘eigen verantwoordelijkheid van de mensen’?

Nu het principiële punt. We leven momenteel in een uitzonderingssituatie. Van elke burger wordt verwacht dat we ons zo lang aan de bijpassende bepalingen houden, in dit geval de Van Dissel-Rutte-regels, afstand houden, handen wassen, in elleboog niezen, etc. Die toestand moet inderdaad niet te lang duren, maar een volwassen democratie kan daarmee omgaan. Dat mag je ook van de burgemeester van de hoofdstad verwachten.

FOTO: Femke Halsema. Bron: Gemeente Amsterdam, fotograaf Tom Feenstra

17 reacties op ‘Halsema faalt

 1. Waar waren die duizenden demonstranten toen studenten werden neergemaaid op het plein van de hemelse vrede in China. Waar waren zij toen IS hun moordpartijen begingen en toen veel Christenen vermoord werden?
  En waarom demonstreren ze hier niet tegen te vele schietincidenten en criminele activiteiten?
  Wel tegen zwarte Piet waar nooit een probleem over is geweest, een paar mensen wakkeren het aan en dan zie je dat het heel groot wordt gemaakt.
  Halsema is totaal ongeschikt voor haar functie , droeg overigens zelf geen mondkapje. Denkt boven de wet te staan met haar groen linkse babbels.
  Doutzen Kroes woont in Amerika, liep ze ook bij het Witte Huis te demonstreren?
  Nee wel hier, en het woord racisme wordt te pas en onpas mis/ gebruikt!
  En deze demonstratie is een middelvinger naar de enorme inspanningen van artsen en alle hulpverleners die mensen proberen te redden.
  Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

  Like

  1. Aks dit leidt tot een nieuwe corona brandhaard is Halsema hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor nieuwe corona doden en zieken en voor een eventuele aanscherping van corona maatregelen met alle economische gevolgen. Ik sta 100% achter de woede van artsen en verplegenden. Groen Linkse bestuurders zijn ongeschikt om enige verantwoordelijkheid te dragen!

   Voorts zou ik Halsema en deze demonstranten weigeren te behandelen als ze nu corona krijgen; eigen verantwoordelijkheid, zoals Halsema de schuld afschoof.

   En Grapperhaus trok vandaag zijn keutel van gisteren al weer in. Hoeveel meer moet je nog doen om de Linkse dubbele moraal aan te tonen?

   Like

 2. In de VS is de betrokken politieagent opgepakt en maken veel z.g vredelievende demonstranten misbruik van de situatie om flink te plunderen en brand te stichten.
  Maar de democraten zullen het allemaal wel oplossen daar, toch een beetje laat. Trump is barbertje die moet hangen, schijnbaar schuld aan alles. De grote verlosser Joe Biden gaat Amerika redden.
  Wie dat gelooft??

  Like

 3. I cant breathe!!!

  Word straks gekermd door
  vele nieuwe ex demonstranten,
  annex coronapatienten,
  contactpersonen/familieleden/
  collega’s van demonstranten etc.

  Demonstreren
  Is een recht, maar…..
  Dit had anders gemoeten!
  want zo, zijn er straks nog meer slachtoffers en: ‘Dat recht’
  ‘Om onze Volksgezondheid in gevaar te brengen!
  Dat recht hebt u niet!

  Like

  1. Het was waarschijnlijk een goed besluit om de ME niet bloot te stellen aan het risico op corona. Mensen die zo dom zijn om de coronaregels in de wind te slaan moeten het zelf maar weten. Wij moeten ons maar distantiëren van mensen die zich meer zorgen maken over racisme dan over hun eigen gezondheid. Zij en de plunderaars in Amerika maken dat het publiek weer begrip krijgen voor het optreden van de politie, terwijl alle aandacht gericht zou moeten zijn op de geweldsinstructies van de Amerikaanse politie. 

   Naar mijn mening zou gericht schieten alleen toegestaan moeten zijn bij acute dreiging. Dus niet op iemand die wegrent zonder dat hij een gevaar vormt voor politie en omstanders. En zeker niet op een ongewapend persoon op wiens vergrijp niet de doodstraf staat. In dit geval ging het om iemand die betaald had met een vals dollarbiljet! 

   En waarom moet je 5 minuten op iemands nek zitten als je met een paar agenten de persoon zodanig in de boeien kan slaan dat hij ongevaarlijk wordt en niet kan wegrennen? 

   Door al die rellen raken dit soort vragen ondergesneeuwd door ergernis over de relschoppers. Deze demonstraties zijn zeer contraproductief voor de opbouw van een politiekorps dat er voor de burgers is.

   Like

 4. Heel bevreemdend. Dat zij kennelijk achter deze wijze van demonstreren stond maakte zij in mijn ogen duidelijk door aanwezig te zijn zonder mondkapje nota bene. Ja, wat de eigen verantwoordelijkheid betreft van de burger dat komt elke partij mee op de proppen als haar dat zo uitkomt. Neem het mondkapje. Hoe dat gedragen wordt is aan de verantwoordelijkheid van de burger; eveneens is het haar verantwoordelijkheid er zorg voor te dragen dat het ‘werkt’. Het is een lachertje. Maar wel goed voor de economie en de burgers duidelijk te maken wie de baas is. Of de mondkapjes wel of niet ter zake doende, u moet ze gewoon dragen in het openbaar vervoer en eerlijk is eerlijk, de Dam is geen trein, metro, of bus.

  Like

 5. Wie er vooral falen zijn de mainstreammedia. In het zelfde TV nieuwsblok 2 feiten: 1. De demonstratie op de Dam waaromtrent “begrip” werd uitgesproken en 2. Tien mensen in polonaise in een kroeg in Brabant waarvan schande werd gesproken vanwege het “negeren” van de coronaregels.

  Like

 6. Had Halsema ook niet ingegrepen als het demonstranten pro Wilders (bijvoorbeeld) waren geweest?
  Halsema heeft de plank finaal mis geslagen. Ik durf te wedden dat Johan Remkes op niet mis te verstane wijze had ingegrepen.

  Like

 7. Aanvulling: Stel je eens voor dat al die demonstranten op de Dam er hadden gestaan om tegen de lockdown te demonstreren. Wedden dat de ME erop af gestuurd was! Onze bestuurders zijn misselijk makende mensen zonder enig moraal en fatsoen, maar wel met een eigen agenda. Ze maken zichzelf belachelijk en een groot gedeelte van de bevolking heeft het in haar naïviteit nog geeneens in de gaten.

  Like

 8. Anderhalve meter maatregel bij toekomstige Demonstratie’s.

  Elk plein of samenstel van ruimten waar een Demonstratievergunning voor afgegeven word door de betr. Autoriteit, heeft ’n vast te bepalen afmeting(en) waaraan perfect het aantal, toegelaten, demonstranten kan worden gerelateerd!
  Deze ruimten/gebieden kunnen worden uitgevoerd met controleposten om vervolgens bij het bereiken van het Maximaal aantal(len) betogers:
  Direct te worden afgegrendeld.
  En verdere bezoekers wegsturen.
  Vol is Vol! en Handhaven!
  Dit gebeurde eerder ook al op de stranden bij mensen die van de zon en zee wilden genieten.

  Like

  1. Dat klopt maar Juffie Halsema vond deze demonstratie zo in haar straatje passen dat ze haar eigen noodverordening opzij schoof, hoe ze het naderhand ook probeerde goed te kletsen.
   Dat doet me sterk denken aan “Animal Farm” van George Orwell : “alle dieren zijn gelijk maar sommige dieren zijn gelijker dan anderen”

   Like

 9. Halsema inmiddels reincarnatie gemankeerde ambtgenote Krikke.
  Dus ook gaan.

  Like

 10. Je had het van tevoren kunnen voorspellen:
  Halsema praatte bij Op1 recht wat krom was, ging ineens voor de eigen verantwoordelijkheid van demonstranten om haar eigen incompetentie te verhullen.
  Waar ze eerder hard optrad tegen mensen die zich niet aan de anderhalve meter regel hielden, forse boetes uitdeelde en parken liet sluiten, beweerde ze dat deze demonstratie te belangrijk was om haar eigen noodverordening te handhaven; je wilt natuurlijk niet je eigen achterban tegen je in het harnas jagen, toch?
  Gisteren trok Grapperhaus zijn keutel in na zijn eerdere harde kritiek.
  Waar andere burgemeesters demonstranten eerst vroegen om in zelfquarantaine te gaan en harde kritiek hadden op Halsema, hetgeen zij onzin vond, stonden gisteravond dezelfde burgemeesters bij het veiligheidsberaad in Utrecht ineens als één man achter haar.
  Zo doet men dat in politiek en bestuurlijk Nederland; onbetrouwbaar, draaikonten gedrag en wel hard optreden tegen goedwillende burgers voor het eigen imago.
  Het is terecht dat diezelfde burgers voortaan schijt hebben aan het overheidsgezag; Halsema gaf dat voorbeeld zelf, toch?

  Like

 11. Ook hier had de politie en ME al klaar moeten staan zoals bij elke andere demonstratie. Maar nee, anders had Halsema het feestje gemist waar ze te midden kon staan met haar vriendjes. Zonder mondkapje en met een demonstratiebutton op. Op deze manier probeert ze nog een beetje vriendjes te scoren voor haar inmiddels belabberde beleid. Zo als Geert Wilders in de kamer al betoogde, direct ophoepelen met dit mens. Het is niet de 1e keer dat ze de fout in gaat en er zullen er nog vele volgen als zij blijft zitten.

  Like

Reacties zijn gesloten.