Halsema’s smoesjes

Zal Femke Halsema (GroenLinks) nog lang burgemeester van Amsterdam zijn? De gemeenteraad van de hoofdstad moet hierover in een spoeddebat uitsluitsel geven. En op zijn minst een flink aantal oppositiefracties lijkt een motie van wantrouwen tegen Halsema te gaan steunen.

De burgemeester krijgt het verwijt dat ze niet ingreep toen de deelnemers aan een anti-racismemanifestatie op de Dam zich niks aantrokken van het coronabeleid. De demonstranten negeerden het voorschrift dat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar moet houden.

De demonstratie telde zo’n 5000 deelnemers. Veel meer dan waarop Halsema gerekend had, zei ze ter verontschuldiging. De burgemeester had verwacht dat er hooguit 500 man op de protestbijeenkomst zouden afkomen. “Als we hadden kunnen voorspellen dat dit zo’n populaire demonstratie zou worden, dan hadden we andere maatregelen genomen.”

Maar voor het maken van juiste inschattingen wordt een burgemeester juist betaald, en zeker niet zuinig als het Amsterdam betreft. Dan kun je niet achteraf volstaan met de kreet: “Ik heb me vergist.” Wie verantwoordelijkheid neemt, moet ook de gevolgen dragen als het misgaat, en zich niet verbergen achter smoesjes.

De demonstratie op de Dam was gericht tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten tegen zwarten. Dat thema staat al vele dagen in het brandpunt van de belangstelling. Het lag nogal voor de hand dat de manifestatie aanzienlijk meer deelnemers zou trekken dan een paar honderd. Als Halsema (en het OM en de politie) beter hadden nagedacht, zouden ze de protestbijeenkomst hebben laten plaatsvinden op een plek waar je wél afstand tot elkaar kunt bewaren. Die is in Amsterdam vast wel te vinden. En anders had er nog uitgeweken kunnen worden naar een locatie vlak buiten de hoofdstad.

Bovendien had de deelnemers op zijn minst gevráágd kunnen worden de demonstratie te beëindigen. Maar er is helemaal niets geprobeerd. Er zal in Amsterdam toch wel een megafoon te vinden zijn?

Het recht om te demonstreren is een grondrecht en daar mag niet aan worden getornd, vindt Halsema. Wie zou dat willen betwisten? Maar de bevolking heeft er ook recht op gevrijwaard te blijven van gezondheidsklachten, voor zover de overheid dat in haar macht heeft. De coronamaatregelen zijn er niet voor niets. Dat vindt Halsema ook. Eerder liet ze nog het Vondelpark afsluiten omdat het er te druk was, om maar een voorbeeld te noemen. Ook werden er onder haar verantwoordelijkheid heel wat boetes uitgedeeld aan personen die zich niet aan de regels hielden.

Kortom: het optreden van Halsema heeft verdacht veel weg van willekeur. Het coronabeleid is wel belangrijk, maar demonstraties met een doel dat haar sympathie heeft zijn belangrijker. Meten met twee maten, heet zoiets.

Veel steun krijgt de Amsterdamse burgemeester dan ook niet, ook niet uit politiek bevriende hoek. Zelfs Jesse Klaver, de partijleider van GroenLinks, klonk gisteren erg zuinig. Hij onderstreepte dat demonstreren volgens de regels moet gebeuren, en al helemaal gedurende de coronacrisis. “Dat ging mis en dat kan niet in deze tijd. Dit moeten we in de toekomst voorkomen.”

Hiermee zegt Klaver niet dat Halsema moet aftreden, en dat zal vermoedelijk ook niet gebeuren. De coalitiepartijen in de Amsterdamse raad zullen haar wel de hand boven het hoofd houden. Want in de politiek spelen meer factoren een rol dan alleen het algemeen belang. Halsema zal dus wel kunnen blijven zitten.

Voor haar is het wel te hopen dat het aantal coronabesmettingen de komende dagen niet opeens fors gaat oplopen. Want dan zou ik me in haar plaats toch niet erg prettig voelen.

FOTO: Amsterdam, bron Pixabay

7 reacties op ‘Halsema’s smoesjes

 1. Een burgemeester die er glimlachend bij staat als een linkse demonstrant is totaal ongeschikt voor deze functie.
  Een nogal hypocriet mens, ze zou zelf op moeten stappen.
  De dodenherdenking voor al die jonge mensen die hun leven hebben gegeven, daar stonden een paar mensen op de Dam om levens te sparen. Maar nu vond ze deze demonstratie te belangrijk!
  De demonstranten moeten eens lopen voor het geweld tegen politie en hulpverleners in ons eigen land.
  En tegen racisme? Ja dat komt in alle gelederen voor.
  Het woord wordt gebruikt en misbruikt!
  Hebben die demonstranten zoveel tijd?
  Niets beters te doen?

  Like

 2. Ongeacht van welke kleur een burgemeester is, hier heeft onze burgemeester meer dan gefaald en zou zij dienen af te treden. Ik ben geen politicus en redeneer dus ook niet zo. Het demonstratie recht is een recht waar we niet aan mogen tornen. Maar dat betekent niet elke demonstratie moet kunnen. Bijvoorbeeld de dreiging dat het uit de hand kan lopen en ook wanneer er gezondheidsrisico’s zijn. Het geheel overziend stel ik vast, onze burgemeester is gewogen en te licht bevinden. Zij heeft de situatie nog verergert door te beginnen over eigen verantwoordelijkheid, bij de demonstranten gaan staan (is niet bepaald onpartijdig gedrag). |ij al nooit de burgermoeder van Amsterdam worden, zij heeft de capaciteiten niet en gebrek aan invoelingsvermogen. |ij was een goed volksvertegenwoordigster, maar ongeschikt als burgermoeder, ongeacht van welke plaats.

  Like

 3. Als Burgemeester hoor je boven de partijen te staan. Je hoort onpartijdig te beslissen en rekening te houden met alle mensen in je stad. En bovendien hebben jij en je gezin een voorbeeldfunctie.
  Dat alles is bij Halsema niet zo. Zowel haar zoon als man (Robert Oey) waren onlangs nogal in opspraak. Ook toen probeerde Halsema alles op zijn minst buiten zicht te houden en het liefst onder de mat te vegen.
  Daarnaast heeft Halsema al eerder getoond, niet welgevallige, wetten en regels niet te zullen handhaven. Haar gedrag en gezwam rond de demonstratie past perfect bij een politica met een sterk linkse voorkeur die bepaald niet onafhankelijk is en zeker niet bij een burgemeester voor alle Amsterdammers. Halsema heeft aangetoond ongeschikt te zijn en dient te verdwijnen!

  Like

 4. Gisteren de demonstratie in Rotterdam die voortijdig werd beëindigd. Daarna waren er groepjes demonstranten die kleine relletjes veroorzaakten en het standbeeld van Pim Fortuyn bekladden met het woord “racist”.
  Nou hebben aanhangers van linkse partijen de gewoonte om iedereen, die het niet met hen eens is, racist te noemen. Pim Fortuyn was geen racist, Thierry Baudet is dat niet en zelfs Geert Wilders niet; zij vonden en vinden alleen dat je niet iedereen klakkeloos moet toelaten omdat hij/zij claimt vluchteling te zijn. Velen zijn namelijk helemaal vluchteling.
  Die Linkse activisten zijn daarom zelf racisten tegen mensen met een voor hen ongewenste mening.

  Like

 5. Dit zie ik zojuist bij NU.nl:
  https://www.nu.nl/coronavirus/6055814/halsema-in-appje-aan-grapperhaus-ben-in-de-kou-gezet-door-gebrek-aan-steun.html

  Waar dit op neer komt is dat Halsema Grapperhaus heeft geïnformeerd over de beslissing van de driehoek Amsterdam maar dat Grapperhaus niet bij die beslissing was betrokken.
  Wat later wil Halsema beweren dat Grapperhaus wel bij die beslissing was betrokken en daar trapt hij niet in en ageert hij tegen.
  Halsema probeert zich te verschuilen achter Grapperhaus en de eigen verantwoordelijkheid van demonstranten. Wat een lafheid om niet openlijk achter je eigen beslissing te durven staan. Ze is het niet waard om burgemeester te zijn.

  Like

 6. Het wordt steeds gekker. Amsterdamse politieagenten wisten al uren voor de demonstratie dat het erg druk zou worden op de Dam en hebben dat meteen gemeld aan de driehoek; die heeft het genegeerd.
  Hoezo werd Halsema overvallen? Ze staat gewoon te liegen.

  Opperpolitiebaas Frank Pauw wil nu evalueren; ik denk dat hij bedoelt dat deze agenten hun mond voortaan dicht moeten houden. Dit zijn DDR-methodes.

  Like

 7. Eergisteren werd in de USA een blanke man van 74 jaar het ziekenhuis ingeslagen door de US politie nadat hij iets vroeg. Na dit politie geweld is er geen enkele sprake van een demonstratie tegen politiegeweld. Nou weet ik heus wel dat gekleurde mensen schofterig worden behandeld maar blanke en anders gekleurde mensen overkomt dat ook.
  Daarom beschouw ik de leuze “black lives matter” als racistisch. Zolang er niet staat “all lives matter” krijgen ze van mij geen steun.

  Like

Reacties zijn gesloten.