Corona’s koopkrachtplaatjes

Daar gaan we dan, de enorme inzet van IC-capaciteit heeft een kostenplaatje van een paar miljard. Tegelijk zijn de wachtlijsten in de ziekenhuizen voor normale medische handelingen opgelopen en daar verdienen de ziekenhuizen dus niks aan.

Beide ontwikkelingen bij elkaar zouden neerkomen op een strop van 5 miljard oftewel een stijging van de ziektekostenpremie volgend jaar van 250 euro per jaar. Ruim twintig euro per maand. Er zijn reserves en de verzekeraars zullen een dergelijke grote verhoging niet aandurven, maar de trend is daar en de reserves zullen een keer moeten worden ingelopen.

Dus een behoorlijke verhoging zit er wel in, ook in de gezondheidszorg gaat de zon niet voor niets op. En dan ongetwijfeld de massale werkloosheid die we in de komende maanden gaan zien.

En de verkiezingen komen er aan. Welke partij durft nog te schermen met koopkrachtplaatjes? Bij ons krijgt U het beter, 1000 euro er bij aldus Rutte ooit. 1000 euro er af is de nieuwe slogan en dan ben je nog spekkoper.

De komende verkiezingen komen in een vreemd daglicht te staan. Premier Rutte en de VVD spinnen garen door een prima crisis-management. Maar blijft dat zo?

De linkse partijen beloven in de regel gouden bergen voor alle verworpenen der aarde, maar als ze dat nu doen gelooft geen hond ze. De mensen weten wel beter, de buikriem moet aan, families zijn op elkaar aangewezen en het wordt sappelen de komende jaren.

Als we op het tandvlees zitten, worden politieke keuzes ontdaan van ideologie en gaan we voor de survival. Naar mijn idee zal de VVD voorlopig de bonus houden voor het goede crisis-management tot op heden, de grote inkomensval die dreigt zal de aloude socialisten in de kaart spelen, dus de PvdA mag weer een beetje uit het dal klimmen. In het verleden was het zo dat als je niks te makken had, de PvdA jouw partij was, en dat is dus weer zo.

Blijft over de meer ideologische partijen als D66 en SP. Klein en niet in staat te leveren. Vallen dus af.

En dan Forum voor Democratie en de PVV van Wilders. Wilders heeft de laatste dagen enorm zijn best gedaan om zijn sociale paragraaf in te vullen. Kan een beetje lonen. Baudet is op dit front achtergebleven en kan daar mogelijk de consequenties van ondervinden.

CDA en ChristenUnie hebben zo hun eigen publiek, maar vooral de eerste categorie kan schade ondervinden van brave kerkgangers en boeren die hun inkomen bedreigd zien.

Kortom, de verkiezingen in 2021 gaan om de vraag wie de schade maximaal kan beperken. Het is nog ver weg en er kan nog van alles gebeuren, maar ik gok er nu al op dat we minder versplintering krijgen, een terugkeer naar de grote blokken links en rechts, waarbij de VVD en de PvdA leidend worden.

Een economie in puin laat voor de kiezers geen ruimte meer voor ideologie, het gaat om het naakte overleven en dan zoek je naar partijen die een reële boodschap hebben en geen luchtballonnen. Benieuwd wie het woord koopkrachtplaatjes en koopkrachtverbetering nog in de mond durft te nemen. Bij wie raak je de minste veren kwijt, ‘that is the question’.

Een reactie op “Corona’s koopkrachtplaatjes

  1. Dat de auteur graag op een houtje wilt bijten moet hij weten, bezuinigen heeft echter nog nooit een land uit de penarie geholpen. Doorgaans is het een quick fix waarbij de structurele problemen niet worden opgelost, de economie krimpt en de bevolking verarmt.
    Bijlenen op de markt, waarbij we op dit moment zelfs geld toegeschoven krijgen, is een veruit superieure oplossing. Daarnaast Keynesiaans stimuleren om de economie op gang te krijgen, zoals elk -zichzelf respecterend- land deed in de economisch gouden groei-jaren 1950-1970.
    Is een hogere staatsschuld een probleem? Geenszins, met een solide economie zoals de Nederlandse economie zal het vertrouwen hoog blijven en de rente op staatsleningen laag (negatief zelfs). Je moet wel verdomd rechts en eigenwijs zijn om daar geen gebruik van te maken.

    Like

Reacties zijn gesloten.