Toch Kaag

Goed nieuws voor de talrijke Sigrid Kaag-fans bij D66: ze doet het niet. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is niet beschikbaar is om directeur-generaal bij de wereldhandelsorganisatie WTO te worden. “Ik ben geen kandidaat,” heeft ze laten weten.

Vorige week, toen de geruchten over haar kansen op de WTO-baan begonnen te circuleren, pretendeerde ze nog zin te hebben in de topfunctie in Genève. Ze noemde het ‘bijzonder eervol’ dat ze ervoor genoemd werd. Dat vindt ze naar eigen zeggen nog steeds, maar ze heeft dus geen plannen. “Ik ga niet verhuizen.”

Dat betekent dat Kaag wél in de markt is voor het lijsttrekkerschap van D66. Daarvoor doet haar naam al tijden de ronde. Officieel gemeld heeft ze zich nog steeds niet, maar de termijn sluit pas begin augustus. Ook haar potentiële tegenkandidaat, fractievoorzitter Rob Jetten, denkt trouwens nog steeds na of hij wel echt wil. Dat is althans zijn verhaal.

Het is in dit soort situaties zaak je niet te vroeg te kandideren, anders wek je de indruk dat je staat te trappelen. Dat is doorgaans ook wel zo, maar je moet het er niet te dik opleggen. Dat geldt zeker voor Kaag. Volgens peilingen gaat ze sowieso winnen, dus dan kun je je permitteren om tot het allerlaatste moment te wachten.

Nog beter is het als anderen je vragen, of zelfs smeken, naar voren te treden. Dat laatste is in het geval van Kaag ook al min of meer gebeurd, want het Vrouwennetwerk Els Borst in D66 heeft gezegd dat de nieuwe lijsttrekker hoe dan ook een vrouw moet zijn. Op dat moment leken er nog twee vrouwelijke gegadigden in de aanbieding; naast Kaag vicepremier Kajsa Ollongren. De laatste heeft zich echter met een beroep op haar gezondheid afgemeld, zodat Kaag als enige vrouw overblijft. Vanuit het Vrouwennetwerk bezien moet zij het dus worden. Jetten valt af, want van het verkeerde geslacht. Als je wereldbeeld zo zwart-wit en simpel in elkaar zit, lossen veel problemen zich vanzelf op.

Helemaal zeker is het overigens nog niet dat Kaag D66-lijsttrekker wordt. Zolang ze niet openlijk zegt voor die post in aanmerking te willen komen, is in principe alles nog mogelijk. Maar dat lijkt me theorie. Kaag kan het bijna niet meer maken nu alsnog af te haken. Al is dat waarschijnlijk het enige waarop Jetten nog kan hopen.

4 reacties op ‘Toch Kaag

 1. Je zou denken we gaan voor de beste kandidaat, maar dat is wel erg simpel geredeneerd. Nu maar hopen dat er niemand op het idee komt hij/zij moe perse een homo zijn, of perse niet blank. Wat mij betreft niets is beter dan een lekkere zwarte mannelijke homo. De rest adviseer ik om lekker thuis te blijven. Het zal dus wel een blanke,vrouwelijke hetero worden. Afgezaagd en conservatief.

  Like

 2. En is zij zo”n goede kandidaat?
  Is zij objectief genoeg als het gaat om de Palestijnse zaak?
  Je mag dan veel talen spreken, maar naar de juiste organisaties geld brengen is een andere zaak.

  Like

 3. Fantastisch, eindelijk duidelijkheid, het nieuws dat heel Nederland de laatste tijd bezig heeft gehouden. Zal ze of zal ze niet? Dit kan niet meer mis gaan voor D66, toch?

  Like

 4. Ik ben geen fan van Sigrid Kaag, maar vind niet dat het feit dat ze met een Palestijn is getrouwd haar diskwalificeert als leider van een kleine Nederlandse partij. Ex-minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken was met een Israëlische getrouwd en zag er geen probleem in om pontificaal de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem bij te wonen, terwijl Israël onbeschaamd doorgaat Palestijns gebied in te lijven en daar nederzettingen te bouwen. Wat meer sympathie voor de Palestijnen kan geen kwaad. 

  Zoals de Bantu’s en Zulu’s door de boeren werden opgesloten in geïsoleerde thuislanden, zo worden Palestijnen steeds meer van hun grondgebied verdreven naar onvruchtbare gebieden zonder water. 

  Als je tegen discriminatie op grond van ras of geloof bent, lijkt me dat Palestijnen meer reden tot verzet hebben dan mensen die in volle vrijheid op de Dam protesteren tegen discriminatie die bij wet verboden is. 

  Kortom, je kunt veel van Sigrid vinden, maar verwijt haar niet dat ze met een Palestijn is getrouwd.

  Like

Reacties zijn gesloten.