Het gedachtegoed van Denk

Partijvoorzitter Selçuk Öztürk van DENK stopt ermee. Als reden geeft hij de hoge werkdruk op. Datzelfde motief voerde fractieleider Tunahan Kuzu aan toen hij op 22 maart liet weten zijn functie neer te leggen. Toen bleek al snel dat het niet klopte. Kuzu hield er destijds helemaal niet mee op omdat hij het allemaal te zwaar vond worden, maar omdat hij door Öztürk gechanteerd werd. Kuzu had een buitenechtelijke affaire gehad met een medewerkster en dat vond de DENK-voorzitter (tevens Kamerlid) Öztürk niet kunnen. Vooral ook omdat Kuzu zich daarbij schuldig gemaakt zou hebben aan ‘grensoverschrijdend gedrag’.

Ook in het geval van Öztürk is zijn verklaring over de lange werkweken (‘soms 80 uur’) hoogstwaarschijnlijk een smoesje. Veel plausibeler is het dat de partijvoorzitter door de twee andere Kamerleden van DENK onder druk is gezet om ontslag te nemen.

Eerder had hij de opvolger van Kuzu als fractievoorzitter, Farid Azarkan, de partij uit willen kieperen nadat die eiste dat het partijbestuur (inclusief Öztürk) zou opstappen. Azarkan bleef echter zitten en kreeg steun van Kuzu.

Het ging bij DENK dus om niets anders dan om een pure machtsstrijd. Een strijd die Öztürk kennelijk verloren heeft, want die haakt nu af als voorzitter. Hij blijft wel nog tot de verkiezingen Tweede Kamerlid, want formeel hebben de drie fractieleden zich een paar weken terug verzoend. Kuzu vertrekt bij de verkiezingen overigens ook, zodat van de huidige fractie alleen nog Azarkan overblijft. Dat wil zeggen: mocht die herkozen worden. Na al het onverkwikkelijke geruzie van de afgelopen maanden lijkt het mij stug dat iemand nog op DENK zou willen stemmen, maar in de peilingen staat de partij toch nog op 1 à 2 zetels.

DENK begon in de vorige kabinetsperiode toen Kuzu en Öztürk na een knallende aanvaring met vicepremier Lodewijk Asscher de PvdA-fractie verlieten en traditiegetrouw hun zetels meenamen. In de aanloop naar de verkiezingen boden ze nog even onderdak aan de in Suriname geboren Sylvana Simons, maar die samenwerking eindigde eveneens in een hooglopend conflict. DENK richtte zich vervolgens hoofdzakelijk op moslimmigranten. Veel baat bij de partij heeft deze doelgroep nog niet gehad. In de praktijk vielen de DENK-Kamerleden vooral op door agressief geschreeuw en wild om zich heen trappen.

In zijn afscheidsspeech tijdens een (vanwege de coronacrisis kleinschalig) partijcongres zei Öztürk gisteren: “Mensen komen en gaan, maar het gedachtegoed van DENK zal altijd blijven bestaan.” Wat mij betreft: dat is niet te hopen.

FOTO: Tunahan Kuzu

5 reacties op ‘Het gedachtegoed van Denk

 1. Traditiegetrouw namen zij hun zetels mee. Dat klopt niet. Volksvertegenwoordigers worden op persoonlijke titel gekozen. Dus helemaal niks mee nemen. DENK de tegenpool van de partij Wilders? De ene komt op voor Henk en Ingrid, ik vertaal dat met: blanke Nederlanders, met blond haar en blauwe ogen. De andere voor hoofdzakelijk op moslimmigranten. Wellicht dat in de toekomst een strijd los barst binnen de partij Wilders en GroteSterkeLeider aftreedt. Kennelijk is er behoefte aan deze twee partijen en dankzij ons democratisch stelsel kan dat.

  Like

 2. Uw Kamerzetel, Uw stem in de Politiek!
  Het is Democratie ten top! Dat je bij jouw vertrek uit de partij, jouw kamerzetel mee mag nemen. Jij, hebt immers als individu de stemmen verkregen en bent dusdanig verkozen als Volksvertegenwoordiger.
  Vervolgens is het weer aan de stemmende Burgers of zetel(s) worden vermeerderd of weggestemd.
  Dit geeft het karakter en de invloed van ’n Volksvertegenwoordiger meer, waarde en glans, dan te blijven werken in de mist en dwang van ‘de partijdiscipline’.
  De ‘Media’ of ‘Politiek’ heeft hier geen oordeel over uit te spreken, die vrije! beoordeling is enkel voorbehouden aan: ‘De stem van het Volk’! Dat is Democratie!
  Het zou daarom ook veel beter zijn dat de Burger meer bewust zijn stem vergeeft aan ‘het individu’ en niet aan ‘plek 1’ van de kies Lijst.
  Elke Volksvertegenwoordiger word immers informatief beinvloed, geinformeerd en gemotiveerd door zijn directe leefomgeving en ervaringen, die opgedane maatschappelijke regionale indrukken! dienen via het klankbord van de 2e Kamer
  bij de politieke besluitvorming mee te wegen. Dat is Democratie!
  Lang Leve de Democratie!

  Like

  1. Echte democratie, in de oorspronkelijke betekenis van het woord, bestaat uit referenda en volksinitiatieven. In Nederland is daar allemaal geen sprake van. Wij hebben indirecte democratie.

   Like

 3. Wat is eigenlijk het gedachtegoed van Denk? Pro-Erdogan en anti-Wilders? Ik heb Denk op zeer weinig zinnige dingen kunnen betrappen als het bijvoorbeeld gaat om ruimtelijke ordening of de pensioenhervorming. Geen idee waar ze voor staan. Dat betekent meestal dat zo’n partij prima gemist kan worden.

  Like

 4. HET VERZINSEL VAN DE PARTIJDEMOCRATIE.
  Voor de coalitiefracties telt alleen het regeerakkoord;
  de oppositiefracties zijn vrij om te doen en te laten wat hen goeddunkt in de strijd tegen het zittende kabinet.
  Niet zelden vindt openlijke mani-
  pulatie van de kaderleden van de partij plaats. Daarbij valt op dat in
  vrijwel alle gevallen het partijkader zich naar de luimen van de partij-
  leiding schikt.
  De leiding zet de toon en het voetvolk van de partij loopt er achteraan.
  (Pieter: Gelukkig! zijn er nog geestelijk sterke, vrij, onafhankelijk denkend en handelende Volksvertegenwoordigers onder ons)
  Het door de partijtop veelgeschetste alternatief is een
  ruziënde partij of een heuse kabinetscrisis, ofwel het laatste wat men wil veroorzaken.
  Dergelijke structurele afwijkingen van eigen interne partijdoelstel-
  lingen wordt niet alleen geaccepteerd door het partijkader, maar bij herhaling er zelfs door gelegitimeerd.
  De afgelopen jaren leveren bij
  vrijwel alle grote politieke partijen illustraties daarvan op.
  Enkele voorbeelden onderlijnen de
  conclusie dat partijdemocratie eigenlijk een illusie is.
  Sterker nog, het is soms zelfs niet eens meer noodzakelijk
  om partijlid te zijn teneinde uitverkoren te worden tot volksvertegenwoordiger
  (Met dank aan
  B.Middel)

  Like

Reacties zijn gesloten.