Het milieu als groeimotor

De Nederlandsche Bank had vandaag geen leuke boodschap, al hadden we die op onze klompen aan kunnen voelen komen. De coronacrisis hakt er veel harder in de dan de financiële crisis van 10 jaar geleden. Dit jaar mogen we een economische krimp verwachten van 6,4%, de werkloosheid zal stijgen naar 700.000, dubbel zo veel als nu.

Kortom de echte klap moet nog komen en het is maar te hopen dat er begin volgend jaar een vaccin is. Het herstel zal bovendien uiterst langzaam gaan.

Betekent het feit dat de economie vol in de remmen gaat dan niet dat we rustig de tijd krijgen om aan onze milieuparagraaf te werken? Nee, zegt de Commissie Remkes vandaag. De aanpak van het kabinet biedt onvoldoende garantie dat de natuur zal herstellen. Hoe het met die natuur is gesteld is overigens tamelijk makkelijk vast te stellen met een wandelingetje over Veluwe, de vegetatie staat op half zeven.

In haar eindrapport velt de Commissie Remkes een vernietigend oordeel over de kabinetsplannen, het moet allemaal veel strenger. De plannen zijn niet ambitieus genoeg en lijken te veel op wat de Raad van State vorig jaar al afwees als prutswerk, met het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zou het kabinet de doelen niet halen en niet aan de Europese regels voldoen.

Zo wil het kabinet de stikstofuitstoot in 2030 met 26% hebben verminderd, terwijl dat volgens Remkes 50% moet zijn. En dat gaat dus niet lukken op vrijwillige basis, veehouderijen in de buurt van natuurgebieden zouden verplicht uitgekocht moeten kunnen worden. En om dan de natuurgebieden maar te verkleinen is volgens Remkes ook geen optie, in tegendeel, er moeten meer natuurgebieden komen binnen onze toch al minimale postzegel.

Het begint er op te lijken dat de coronacrisis ons maar één weg open laat om te bewandelen. We zijn zowel vastgelopen wat betreft de ‘oude economie’ die veelal is geschraagd op dienstverlening en blijkens Remkes dus ook op de milieuparagraaf.

Er zit dus niets anders op dan beide met elkaar te verbinden. De vergroening van de economie (duurzame energie, schonere motoren, verjonging van het wagenpark met een premie, isolatie, warmtepompen, hergebruik, slimmere logistiek, elektrische binnenvaart en ga zo maar door) is zowel goed voor nieuwe economische groei als de milieuparagraaf.

Wellicht kunnen we over decennia vaststellen dat de coronacrisis het omslagpunt is geweest waardoor de opwarming van de aarde eindelijk onder controle is gekomen, of toch niet.

Maar die weg is lang en tot die tijd zullen we moeten wennen aan een magere en onzekere economische groei, hordes vluchtelingen uit een economisch instortend Afrika, een instabieler wordend China waar de groeimotor voor 1,4 miljard mensen hapert en een VS waarvan niemand weet welke kant het uit gaat en waardoor Europa in elk geval genoodzaakt is haar eigen defensie te regelen.

Kortom, mooie tijden voor politici die het leuk vinden op heel veel borden tegelijk te schaken, maar dat is het nieuwe normaal geworden.

FOTO: Johan Remkes

4 reacties op ‘Het milieu als groeimotor

 1. Mijn huis heeft een dak op het zuiden, prima geschikt voor zonnepanelen zou je zeggen. Echter, voor mijn huis staan 15 meter hoge platanen met een dicht bladerdak en daardoor ligt mijn dak 9 van de 12 maanden in de schaduw. Het rendement van zonnepanelen zou daardoor dalen tot minder dan 30%.
  Die bomen weghalen mag ook niet vanwege de groenvoorziening.
  Bovendien zakt het rendement van zonnepanelen binnen zo’n 5-8 jaar naar 60%; zonnepanelen “verslijten door zonlicht”
  Dus voor mij geen onrendabele zonnepanelen.

  Like

  1. Wat een onzin: 60% in 5-8 jaar, eerder minimaal 80% na 25 jaar!
   Onze panelen hebben zich een paar maanden geleden na 5 jaar terugverdiend, vanaf nu gratis elektriciteit.

   Like

 2. Als je de boeren uit Nederland weg wil hebben ,kan je het natuurlijk ook gewoon zeggen .
  Maar dat klinkt zo vervelend. Daarom is het heel sluw om het op deze manier op te schrijven. Maar om een sector om te willen vormen en uit te faseren ,die jaarlijks een grote positieve bijdrage aan de betalingsbalans levert ,is natuurlijk een beetje dom.gjsteenwijk@

  Like

 3. Wanneer we ervan uitgaan dat het milieu een probleem is, is het een wereldwijd probleem zou dus op wereldniveau opgelost moeten worden. Dat lukt niet en zelfs binnen de EU zijn wij werkelijk niet in staat om gezamenlijk grote problemen op te lossen omdat eigen volk boven alles gaat. We zijn totaal met elkaar verbonden als landen, uitgaande van eigen volk eerst. De corona crises zou ons wakker kunnen schudden, maar deze crises is niet erg genoeg, we blijven volhouden eigen volk eerst. Wellicht dat er ooit een ramp los barst dat we inzien dat eigen volk eerst echt niet de oplossing is.

  Like

Reacties zijn gesloten.