Wéér excuses

Begin maart heeft ze al excuses aangeboden tot ze er bij neerviel. Zoveel excuses dat Kamervoorzitter Khadija Arib zelfs vroeg of het niet een beetje minder kon. Maar donderdag mag staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) opnieuw aan de bak in een Kamerdebat. Want ze blijkt eerder gejokt te hebben over de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen. Ze was niet een half jaar op zoek geweest naar een alternatieve locatie, zoals ze de Kamer probeerde wijs te maken, maar ánderhalf jaar. Ze had de Kamer dus op het verkeerde been gezet, en dat is zoals iedereen weet een Politieke Doodzonde.

Vanuit haar departement is inmiddels gezegd dat Visser zich in het parlement had versproken. Ze zei ‘een half jaar’, maar ze bedoelde ‘anderhalf jaar’.

Dat klinkt als een buitengewoon slap smoesje. Als Visser echt per ongeluk ‘een half jaar’ had gezegd, was dat toch snel te corrigeren geweest? Zo niet door haar ministerie, dan toch wel door de andere leden van het kabinet. Want die moeten geweten hebben dat de zoektocht naar een andere plek voor de marinierskazerne al sinds de zomer van 2018 speelde.

In maart dreigde voor de staatssecretaris een motie van afkeuring. Die werd niet aangenomen, al scheelde het weinig. Maar deze keer komt ze er vermoedelijk minder goed van af. De motie in maart was gericht tegen het hele kabinet. Dat stuur je niet zo snel naar huis. Een motie waarin alleen het gedrag van de staatssecretaris wordt afgekeurd maakt aanzienlijk meer kans. Mogelijk neemt de Kamer zelfs een (in elk geval op papier zwaardere) motie van wantrouwen tegen haar aan. Dan is het helemaal afgelopen met Visser.

Haar partij, de VVD, doet vooralsnog of er niet veel aan de hand is. De liberale fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet weten dat hij ‘zich niet in zijn koffie verslikt had’ toen hij over de nieuwe affaire-Visser vernam. Maar zou hij zich wél in zijn koffie verslikken als ze moet aftreden?

De staatssecretaris kan het nog een keer proberen met diepe excuses. Misschien dat iemand medelijden krijgt als ze achter het spreekgestoelte begint te stamelen en te snikken. Maar groot is die kans niet. Zeker niet omdat de Kamerverkiezingen steeds dichterbij komen. Daar zal iedereen zich zeer van bewust zijn. Ook de in Zeeland relatief goed vertegenwoordigde SGP, die er in het vorige debat al een soort thuiswedstrijd van probeerde te maken.

FOTO: Barbara Visser. Bron: ministerie van Defensie

10 reacties op ‘Wéér excuses

 1. Waar gaat dit helemaal over? Weer zo’n staatssecretaris die gepiepeld wordt door haar ambtenaren en verwende mariniers die wel overal inzetbaar moeten zijn, maar niet bij moeder weg willen. Er is wel een lichtpunt: met dit soort militairen hadden we ons nooit hoeven te verontschuldigen voor onze koloniën. Het parlement kan zich weer profileren. En de NPO heeft net beelden uit Engeland de geest rijp gemaakt voor het omver halen van standbeelden van onze nationale helden. Ben benieuwd of standbeelden van de Oranjes gespaard blijven, die toch ook geprofiteerd hebben van de slavernij.

  Like

 2. Ze had de Kamer dus op het verkeerde been gezet, en dat is zoals iedereen weet een Politieke Doodzonde. Dat is helemaal niet waar. In de kwestie Spijkers/AP23 logen bewindslieden van VVD, CDA, PvdA er behoorlijk op los. Het kon niet op. Het is net hoe de politiek het goed uitkomt. Soldaten met voorbedachte rade als vuurwerk laten afschieten door een AP23 moest kunnen. De moordenaars en de verantwoordelijken zijn nooit voor de rechter gebracht. En deze smerigheid en vuiligheid mag pas boven water komen 70 jaar na het overlijden van de heer Spijkers. Dus dat politieke doodzonde verhaal daar klopt niets van.

  Like

  1. Dit verhaal heeft u al zo vaak verteld.

   Wat zou er aan de hand zijn met Haasnoot? Sinds de overgang van frontbencher naar achterkamertjes (waardeloos!) laat hij niets meer van zich horen, terwijl er genoeg onderwerpen gepasseerd zijn die hem normaliter in de pen doen klimmen. Ik hoop niet dat hij slachtoffer is geworden van corona omdat hij vaak met openbaar vervoer reed….

   Like

   1. Ja, natuurlijk, want we leven dus in een land waar moord met voorbedachte rade gewoon is toegestaan wanneer dat goed uitkomt. Het is toch niet erg dat dit bij tijd en wijle even onder de aandacht wordt gebracht?

    Like

   2. Beste Eric,
    Ik leef nog hoor…
    En wel volgens het Spaanse ‘nueva normalidad’. (Zie link)
    De Nederlandse (bestuurlijke en politieke) onzinnigheid van het RIVM, Rutte en het ministerie van Volksgezondheid die gestoeld zijn op budgettaire neterigheid (aankoopkosten mondkapjes) en ambtelijke mismanagement (met hun allesomvattende traagheid) – heb ik ver achter mij gelaten. Dus draag ik in de tram FFP 2 ‘mascarillas’ zoals de Spaanse regering en de WHO de oudere burgers (60+) adviseert.
    Als een ‘Europese wereldburger’ volg ik niet de ‘kortzichtige’ mening van de Nederlandse regering en haar incompetente ambtenarij maar luister ik nauwgezet naar de verschillende RIVM’s uit vele landen en vorm daaruit mijn eigen beleid.
    Dankzij internet – gelukkig- heeft de burger geen enkelvoudige regering of RIVM nodig, informatie is immers internationaal aanwezig, anders reisde ik nu inderdaad met een ‘niet-werkend niet-medisch, corona-doorlatende mondkapje’ volslagen onbeschermd in de tram. Geheel volgens de wens van premier Rutte en het RIVM, die het niet zo ophebben met burgers die in de tram FFP2-masker gebruiken die je WEL tegen het coronavirus beschermen.
    Ergo: dat ‘men’ nu pas aerosolen (minuscule druppeltjes in ademdamp) als risicofactor gaat zien, besefte ik al eind februari (werd al in internationale wetenschappelijke artikelen gesuggereerd). De WHO is nu pas om. Op het de steeds veranderende RIVM- advies ga ik niet wachten… DAT is pas oliedom. Ik heb begin maart meteen de juiste mondkapjes gekocht die toen nog gewoon te koop waren.
    Als je leven je echt lief is, ben je Rutte en het RIVM juist voor. Ik zit dus rustig temporaal de corona-rit uit, soms in de tram, volgens Spaanse maatstaven en niet die van het RIVM.
    https://www.spanjevandaag.com/09/06/2020/van-2-naar-15-meter-social-distance-in-de-nieuwe-normaliteit-in-spanje/

    Like

   3. Gelukkig. Ik maakte me al zorgen. Dit nieuwe interface is veel slechter dan het oude. Als je reageert op een reactie, zie je niet waar je reactie gebleven is.
    Veel oude scribenten hebben afgehaakt.
    Sterkte in coronatijd! Wij hadden een reis naar Jordanië geboekt in september, maar ik vertrouw die praatjes over filters in het vliegtuig niet en moet er al helemaal niet aan denken een toilet met 200 passagiers te delen.

    Like

  2. @Eric,
   U heeft gelijk om nog heel voorzichtig te zijn, het economisch belang van vliegmaatschappijen (o.a. ‘onze’ KLM en natuurlijk Schiphol) wordt door onze regering m.i. belangrijker geacht dan corona ‘bestrijding’.
   Of dat terecht is of niet, als oudere ‘in een risico-groep’ zou ik er rekening mee houden dat in de RIVM-voorlichting adviezen worden ingegeven ‘bezwangerd’ dood dit soort ‘politieke’ afwegingen.
   Ik persoonlijk verwacht nog een ‘zware’ tweede corona-golf…
   Maar misschien als wij nog ‘even’ voorzichtigheid blijven betrachten komt er daarna voor ons toch nog een oplossing. (Zie link’s) Hoewel opgekocht door Amerikaanse farmaceuten en waarschijnlijk eerst door Trump aangewend voor zijn eigen bevolking (als het kan net voor verkiezingstijd) komen er wellicht toch snel corona vaccins en medicijnen van Nederlandse makelarij op de wereldmarkt die uiteindelijk ook ons Nederlanders zullen bereiken. Probleem opgelost. Toiletpotten in de lucht zijn dan weer ‘redelijk’ veilig…
   https://www.telegraaf.nl/nieuws/1971084167/amerikaans-farmabedrijf-maakt-medicijn-met-ons-antilichaam-47-d11
   https://www.ad.nl/dossier-coronavirus/leids-coronavaccin-al-in-juli-op-mensen-getest~a0e0d01a/

   Like

 3. Eerst de CDA bewindsvrouwe met het gedraai rond het bombardement; nu alweer VVD staatssecretaris.
  Brekebenen gered door corona.

  Like

 4. Kunnen we het niet over de veel belangrijker 2% NAVO norm hebben? Defensie mag overal opdraven om de gaten te dichten (Corona iemand??) maar nu alweer slachtoffer van bezuinigingen en bijdrage aan NAVO vrijwel de laagste van Europa.

  Like

 5. @Baska
  Met die 2 % ben ik het eens, mits die echt besteed wordt aan de verbetering van de slagkracht van Nederland en niet verdwijnt in bureaucratisch geneuzel om het budget maar op te krijgen.

  Ik vind wel dat onze krijgsmacht in vredestijd ingezet mag worden voor de maatschappij. Dan doen ze nog wat nuttigs. Uit mijn diensttijd in 1966 herinner ik me dat de kazernes niet veel te doen hadden. Als officier van dienst in een kazerne in Den Haag werd ik soms ’s nachts gebeld voor een privéklus van een kolonel. 

  Laat Visser toch lekker zitten. Als de kamer haar wegstuurt, doet ze helemaal niets voor haar wachtgeld en dan moeten we een nieuwe kop van jut van een ministerie aanstellen. Leuker kunnen we het niet maken met die miskleunen van onze ministeries. Wel duurder.

  Like

Reacties zijn gesloten.