Het verkeerde moment

De eurogroep is op zoek naar een nieuwe voorzitter want de huidige, de Portugees Mario Centeno, houdt ermee op. Onze eigen minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft al meteen laten weten dat hij niet beschikbaar is als opvolger. Hij kon ook niks anders zeggen, want Hoekstra zou geen enkele kans maken. Zijn voorganger Jeroen Dijsselbloem (PvdA) leidde jarenlang het overlegorgaan van ministers van Financiën van de eurolanden. Het is vrijwel ondenkbaar dat Nederland die functie nu alwéér zou krijgen. Bovendien heeft Hoekstra door zijn onwrikbare verzet tegen euro-obligaties bittere vijanden gemaakt in Zuid-Europa. Op enige steun van lidstaten uit deze contreien hoeft de CDA’er echt niet te rekenen.

En het zijn voor Hoekstra toch al geen prettige tijden. We beleven een zeer ernstige economische crisis, volgens ABN Amro zelfs de ergste in honderd jaar. Dat betekent dat er niet langer sprake is van een tamelijk gerieflijk begrotingsoverschot maar van een dramatisch tekort. Het optreden van de minister van Financiën op Prinsjesdag wordt dan ook zeker geen feestje. Dat Hoekstra straks à la Gerrit Zalm triomfantelijk het koffertje boven zijn hoofd kan tillen is echt uitgesloten.

Natuurlijk wordt de derde dinsdag van september voor geen enkele bewindspersoon prettig, maar de ellende straalt toch vooral af op de minister van Financiën. Dat is de man (een vrouw bezette nog nooit deze post) die in de Tweede Kamer de miljoenennota moet presenteren. Zelden zal dat stuk een somberder boodschap hebben bevat dan het exemplaar dat we dit jaar tegemoet mogen zien.

Zo goed als zeker zal de miljoenennota 2021 echter geen maatregelen bevatten om de boel snel te saneren. Hoekstra zei al eerder dat dit ‘het verkeerde moment’ is om te bezuinigen. Wat dan wel het goede moment is zou ik niet weten, maar in elk geval na de Kamerverkiezingen.

Als het een beetje tegenzit loopt het begrotingstekort van Hoekstra de komende maanden zelfs nog verder op. Het ene bedrijf na het andere staat op de stoep om om overheidssteun te bedelen, daarbij wijzend op het rampzalige banenverlies dat anders dreigt. KLM/Air France, Hema, Tata Steel – het houdt maar niet op. Hoekstra zwijgt maar als hem ernaar gevraagd wordt. Dat is voor een politicus in problemen vaak veruit het verstandigste. Zeker als je ook nog eens de belangrijkste kroonprins van je partij bent.

FOTO: Wopke Hoekstra

3 reacties op ‘Het verkeerde moment

 1. Ach, de EU drukt toch gewoon alles door, dus waarom zou je dat willen? Na de vorige crisis hebben wij netjes ons huishoudboekje op orde gebracht. Het enige waar dat nu toe leidt is dat we nog eens mogen betalen voor andere landen.

  Daarom vind ik dat we nu ook maar lak moeten hebben aan de EU-financiële regels. Laat de tekorten maar oplopen, net als Italië, Frankrijk en andere Z-EU landen mogen. Als zij dat ongestraft mogen, mogen wij dat ook. If you can’t beat, them join them.

  Like

  1. Italië is wellicht rijker dan Nederland. (Zie link) Het heeft dus niets van doen dat Nederlandse belastingbetaler geld moet ‘transferen’ naar dat land vanwege een corona-crisis dat de Nederlandse economie zelf ook zo hard treft.
   Laat de Italiaanse politiek en overheid eens adequaat hervormen en… belastingheffing. Alleen al ‘de zwarte Italiaanse schaduweconomie’ zou – als het belasting betaalde – het Italiaanse begrotingsprobleem oplossen.
   Wat een klinkklare onzin om de corona-crisis dan te misbruiken om de eerdere Nederlandse hervormingen en bezuinigingen af te straffen en ons land dan maar financieel voor het Italiaanse politieke falen te laten opdraaien.
   Het is een politieke laffe en walgelijke daad die mij eerder besluit om NIET voor zo’n EU-fonds in te stemmen. Het overtreft elk rechtvaardigingsgevoel. Dat Spanje geholpen wordt dat kan ik mij nog wel voorstellen. Maar de Italiaanse en Franse politici zouden zich rot moeten schamen zich zo op Hoekstra af te geven. Hun eigen falen is debet aan de situatie. De Fransman gaat nog steeds met 62 jaar met Staatspensioen.
   Ik weiger als Nederlandse belastingbetaler hiervoor op te moeten draaien. Corona wordt hier als excuus misbruikt om Nederland een financiële poot uit te draaien. Ik steun Hoekstra’s zuinigheid al was het maar uit rechtvaardigheid.
   Wat Italië en Frankrijk doen = niet solidair maar blijk geven van groot politiek onfatsoen.
   Dat gedrag en zulks een lage moraliteit kan ik met geen enkel EU-fonds steunen. https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2020/06/president-italiaanse-centrale-bank-onderschrijft-ew-omslagartikel-italie-is-rijk-en-moet-zelf-hervormen-760822/?&utm_source=elsevierweekblad&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=EWD%20-%20juni%202020&utm_term=EWD%20-%2020200610&utm_content=EW%20Nieuwsbrief%20Oneliner

   Like

 2. Zojuist werd op WNL gesteld dat J.P. Balkenende het zijn partij e Hoekstra kwalijk neemt dat zij zich verzetten tegen het schenken van honderden miljarden aan Z-EU.

  Wie was Balkenende ook al weer? De premier tijdens de vorige crisis, toen banken gered moesten worden van ons geld waarnaast ons land ook mocht opdraaien voor het wanbeleid van Z-EU.
  Banken die klanten belazerden en benadeelden, door Gerechtshoven werden veroordeeld en in cassatie door de Hoge Raad in “het gelijk gesteld” werden, na druk van de regering Balkenende; de Trias Politica in praktijk.
  Daar heeft Balkenende zijn bijnaam “Bak ellende” aan te danken.

  Like

Reacties zijn gesloten.