De verschillen tussen PVV en FvD

Door hun politieke tegenstanders worden PVV en FvD vaak op één hoop gegooid. Dat is niet onbegrijpelijk. De twee partijen hebben veel dat hen bindt. Ze zijn allebei tegen immigratie, vooral van niet-westerse allochtonen. Ze zijn tegen het klimaatbeleid, dat ze weggegooid geld achten. Ze zijn fel tegen de EU. En ze zijn een groot voorstander van meer democratie, al valt dat in hun eigen partijpraktijk nog wel eens tegen.

Toch bestaan er tussen de twee partijen aanmerkelijke verschillen. De PVV richt zich op de lager opgeleiden (dus  lager betaalden). Dat zijn degenen die enkele decennia terug nog overwegend op de PvdA of een aanverwante partij stemden. Deze groep is sociaal-cultureel zeer rechts, maar sociaaleconomisch nog steeds links. Wilders speelt daar handig op in door op het gebied van bijvoorbeeld gezondheidszorg en pensioenen dezelfde standpunten te verkondigen als de SP.

De doelgroep van Forum wordt vooral gevormd door de middelbaar en hoger opgeleiden. Partijleider Thierry Baudet mag dan voorgeven tegen de elite te zijn, hij maakt daar zelf duidelijk deel van uit. Hij laat maar al te graag doorschemeren dat hij gepromoveerd is. Zijn maidenspeech in de Tweede Kamer hield hij in het Latijn. Hij goochelt voortdurend met wetenschappelijk klinkende termen als ‘oikofobie’ en ‘boreaal’. Als het zo uitkomt speelt hij met alle genoegen een klassiek riedeltje piano. Enzovoort.

In economisch opzicht hoort FvD bij het neoliberale kamp. Het steunt geregeld kabinetsvoorstellen die door de linkse oppositie en de PVV als ‘asociaal’ worden afgewezen. De partij gedraagt zich dan als een soort rechtervleugel van de VVD.

Ook in hun persoonlijkheid en stijl verschillen Wilders en Baudet hemelsbreed. Wilders werkt al sinds 1990 op het Binnenhof. Sinds 1998 zit hij vrijwel onafgebroken in de Kamer (tot 2004 voor de VVD). Hij is zeer goed op de hoogte van de parlementaire regels en procedures. Aan de interruptiemicrofoon is hij in het van-dik-hout-zaagt-men-planken-genre vrijwel onverslaanbaar. Zijn jargon is daar ook op afgestemd, met volkse uitdrukkingen als ‘Het moet niet gekker worden’ of ‘Het zal mij worst zijn’.

Baudet werd pas in 2017 in de Kamer gekozen. Daar maakt hij nog steeds de indruk van een kat in een vreemd pakhuis. Een doorgewinterde kenner van het reglement van orde is hij zeker niet, een bevlogen debater al evenmin. Hij doet ook nauwelijks zijn best te verbloemen dat hij weinig opheeft met het parlementaire wereldje. Baudet blijft een in de politiek verdwaalde intellectueel. Of in elk geval iemand die  graag voor een intellectueel doorgaat.

Kortom: het onderscheid tussen PVV en FvD is groot, misschien wel groter dan de overeenkomsten. Niettemin bestaat het beeld dat de twee partijen één pot nat zijn. Dat zal ook blijken op de verkiezingsavond volgend jaar. Afhankelijk van de uitslag zullen de koppen dan luiden: ‘Populisme wint terrein’ of ‘Populisme op de terugtocht’. Misschien is ‘populisme’ toch een wat te ongenuanceerde term.

FOTO: Baudet en Wilders in de Tweede Kamer

15 reacties op ‘De verschillen tussen PVV en FvD

 1. Onze Fons heeft een obsessie met populistische partijen en wekt de indruk dat hij vóór die dingen is, waar populisten tegen zijn.

  Hij houdt dus van regentenpartijen die in achterkamertjes hun zaken regelen en een afschuw hebben van referenda.

  Hij is vóór ongebreidelde immigratie, vooral van culturen die hun vrouwen muilkorven en besnijden en dood schieten als ze met een Nederlander hokken.

  Hij is vóór het aanleggen van eindeloze windparken op zee en zonnepanelen op land, terwijl die toch een back-up nodig hebben van aardgas of kernenergie.

  Hij is vóór het kappen van Amerikaanse wouden voor biomassacentrales.

  Hij is er vóór de Europese bureacratie die ver weg in Brussel megaprojecten verzint zonder enige inspraak van burgers die dat moeten betalen. Jawel, met goedkeuring van duur betaalde parlementariërs die wij nauwelijks kennen en die maar niet kunnen beslissen of ze in Brussel of in Straatsburg willen werken en met valse declaraties hun riante salaris aanvullen.

  Onze Fons is eigenlijk heel reactionair.
  Maar hij heeft gelijk dat populisten vechten tegen windmolens , omdat we in een Europees keurslijf zitten van internationale verdragen. Populisten zijn de moderne geuzen. Zoals Karel van Berlaymont in 1566 zei tegen landvoogdes Margaretha van Parma: “N’ayez pas peur madame: ce ne sont que des gueux” (Heb geen angst mevrouw: het zijn slechts armoedzaaiers).

  Like

 2. En ze zijn een groot voorstander van meer democratie, al valt dat in hun eigen partijpraktijk nog wel eens tegen.Hoe kun je als GroteSterkeLeider van de Partij Wilders voor meer democratie zijn als je duidelijk maakt dat GroteSterkeLeider alleen verantwoording schuldig is aan GroteSterkeLeider. De Partij Wilders is een partij die niets op heeft met democratie.

  Like

  1. Je reinste flauwekul!
   De grote sterke leider, met veel tekstschrijvers en slaafse hulpjes die al klappen zonder dat er iets is gezegd, dat is Rutte en de VVD ers.
   De democratie wordt door veel mensen om zeep geholpen, maar niet door de PVV.

   Like

   1. Even wat de PVV betreft, die kent maar een lid, punt. Die is dus alleenheerser niet meer en niet minder. Het feit dat hij democratisch gekozen is betekent nog niet dat het hier een democratische partij betreft. De PVV is de Partij Wilders met GroteSerkeLeider, Keizer Alleenheerser, aan het bewind.

    Like

  2. Wat een flauwe kul zeg!
   Onze grote sterke bejubelde leider is Rutte, omgeven door het klapvee met de naam VVD ers!
   Ze lachen en klappen al voordat hij iets heeft gezegd.
   Wilders/ PVV helpen de democratie niet om zeep, dat doen al die leuke mensen wel die steeds meer eisen gaan stellen , waaraan veelal wordt voldaan.

   Like

 3. Er zijn zeker duidelijke verschillen.
  Wilders is een prima debater, en heeft ook nog gevoel voor humor. Baudet heeft het nog niet helemaal. Maar tussen de kleurloze figuren zoals Segers en Heerma is het debat door met name Wilders vaak leuk om te volgen. De VVD heeft slinks een aantal punten van de PVV overgenomen, en ondertussen doet met name Rutte alsof Wilders er niet meer toe doet. Maar dat is een grote vergissing. Er zijn veel mensen die PVV stemmen, maar het niet willen weten.
  Vaak ook uit angst voor fanatieke moslims.
  Ik hoop dat de PVV en ook het FvD flink veel zetels zullen halen. Een mooi tegenwicht voor de volgzame schapen die zo graag in het kabinet willen zitten.
  Allemaal likken naar Rutte, die inmiddels wel weet hoe hij mensen moet bespelen.
  Eerlijk gezegd heb ik nu schoon genoeg van al die demonstraties in ons land waar velen zwelgen in de slachtofferrol.
  Racisme komt onder gekleurde mensen ook voor , weest trots op je kleur en op het feit dat je hier veel vrijheid hebt en voorzieningen.

  Like

  1. En als je denkt dat witte mensen je niet aannemen: in Apeldoorn ben je welkom in de slachterijen, omdat hard werkende Polen door corona geveld zijn. Dat zijn mensen die echt wat te klagen hebben. Als Nederland zich ergens voor moet schamen, is dat die moderne slavernij.

   Like

   1. ”Als Nederland zich ergens voor moet schamen, is dat die moderne slavernij.” Daar ben ik het helemaal mee eens, en maar naar anderen wijzen. Dat ons land nog steeds niet uitgeroepen is tot het enige land in de wereld dat licht in de duisternis brengt, daar snap ik helemaal niets van.

    Like

 4. Baudet vind ik een charlatan. Zijn hele houding en wat hij zegt komt zo ongeloofwaardig over. Hij straalt uit van:
  -jullie snappen er nog niks van, ik weet het veeeel beter!

  Like

 5. Als we nou toch verschillen aan het zoeken zijn.
  Hoeveel verschil is er eigenlijk tussen de beeldenstormers van de huidige BLM protesten en de beeldenstormers van IS?
  Voor beiden geldt dat ze geen tegenspraak dulden van mensen die genuanceerder denken.

  Like

  1. En de NPO vermeldt gretig elk omgehaald / beklad beeld in Amerika en Engeland. Ik noem dat ophitsing en vind dat ze impliciet verantwoordelijk is als hier een beeldenstorm losbarst. Je huidskleur is geen excuus voor vandalisme, dus niet klagen over racisme als de politie hardhandig optreedt.

   Like

   1. Ik erger me dood aan onze overheid die meehuilt met de protesten. Er waren on ons land toendertijd ongeveer 1000 slavenhandelaren; de rest van ons land werkte om in leven te blijven en het overgrote deel van deel was zelf blanke slaaf, straatarm.
    Mijn voorouders hebben zich opgewerkt door hard werken en studeren. Ik weiger me verantwoordelijk te voelen voor slavernij en discriminatie. En de lafheid van onze politiek op dit punt zorgt er voor dat ze terecht in rap tempo haar steun onder de gewone mensen verliest.

    Like

 6. Geert Wilders is na Rutte de beste politicus van de afgelopen 20 jaar. De beste debater met humor en iemand die het debat over immigratie en de islam naar zich toe heeft getrokken, waarvoor hulde. Maar de man is inmiddels zo’n beetje vastgeroest op de bankjes in de Tweede Kamer. Het begint een riedeltje te worden, een soort langspeelplaat waarvan de woorden steeds minder doordringen. Veel mensen zijn tegen islamisering, de neoliberale EU en voor een realistisch migratiebeleid. Dat punt is gemaakt en zal ook wel door anderen gemaakt worden. Wat voegt deze partij nou eigenlijk echt toe? Hebben ze op sociaal gebied of voor de zorg ooit iets bereikt? Wat is de visie met betrekking tot het tekort aan woningen? Hoe gaan ze nieuwe economische groei bewerkstelligen in Nederland? Geen idee, stond waarschijnlijk niet op het bierviltje vol programmapunten.

  Van het FvD kan je tenminste nog zien dat ze daadwerkelijk nadenken over bovenstaande punten. Al vermomd deze partij zich tot nu toe effectief als een protest partij voor het volk, het is in de kern een diep conservatieve elitaire partij die opkomt voor neoliberale belangen en het bedrijfsleven. Een soort pure versie van de VVD.

  Daarom zal de FvD uiteindelijk een blijvertje worden en de PVV niet.

  Like

Reacties zijn gesloten.