Met wie gaat de VVD regeren?

Welke partij bij de komende Kamerverkiezingen als grootste eindigt is nauwelijks nog een vraag. Alle peilingen geven de VVD een zeer gerieflijke voorsprong. Die zal de komende maanden mogelijk wat slinken, maar het moet vreemd lopen willen de liberalen er op 17 maart 2021 niet nog een restje van overhouden.

Maar dan? De VVD haalt wellicht zo’n 40 zetels. Dat is natuurlijk niet genoeg voor een Kamermeerderheid. Er moeten partijen bij. Waarschijnlijk al snel vier, of zelfs vijf, als de polls er niet al te ver naast zitten. Want achter de rug van VVD-leider Mark Rutte bevindt zich een heel peloton van politieke groeperingen die over hooguit 10 tot 20 virtuele zetels beschikken. PVV, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, FvD en wellicht ook de SP – allemaal horen ze tot deze categorie.

Waarschijnlijk vallen PVV en FvD al voor de verkiezingen af als potentiële coalitiepartners, omdat de andere partijen niet met ze willen samenwerken. Blijven er nog vijf over waarmee de VVD zaken kan doen, eventueel aangevuld met enkele kleintjes met minder dan 10 zetels.

De SP zal zich – tenzij er zich daar onverwachte ontwikkelingen voordoen – ook wel afmelden, want die wil niet met de VVD regeren. Resteren er vier, naast de VVD.

Daarbij is het handig ook rekening te houden met de Eerste Kamer. Een kabinet dat geen meerderheid heeft in de senaat kan wel regeren, zoals de afgelopen jaren is gebleken, maar ideaal is het niet. Er dient bij voorkeur een kabinet te komen dat ‘senaatproof’ is. De samenstelling daarvan is in zekere zin een gok, want in 2023 wordt een nieuwe Eerste Kamer gekozen. Niettemin: een zo breed mogelijke regering, bestaande uit rechts (VVD, CDA) en links (PvdA, GroenLinks), eventueel aangevuld met D66 en/of ChristenUnie is het veiligste.

Een tweede punt is de formatieduur. De vorige formatie nam heel veel tijd in beslag: 225 dagen. Maar dat was in 2017, toen niemand nog ooit van corona had gehoord en toen de economie een strak opgaande lijn vertoonde.

Volgend voorjaar zijn de economische effecten van de coronacrisis beslist niet voorbij. Begrotingstekort en staatsschuld zullen als molenstenen om de nek van de politiek hangen, en de werkloosheid zal een punt van grote zorg zijn. Voor langdurig onderhandelen is geen tijd. Er moeten zo snel mogelijk knopen worden doorgehakt.

Hoe? Op dit moment zijn de standpunten tussen de regeringsfracties vaak al met moeite overbrugbaar. Wat moet dat worden als daar ook nog partijen als PvdA en GroenLinks bij komen?

Naar verwachting zullen de tegenstellingen tot aan de verkiezingen nog verder oplopen. Daarna moet een periode van compromisbereidheid aanbreken. Als het even kan een heel korte periode. Waarna een vier- of vijfpartijenkabinet aantreedt dat zo lang mogelijk moet blijven zitten. In elk geval tot de ergste coronarecessie voorbij is. Dus op zijn minst een paar jaar.

3 reacties op ‘Met wie gaat de VVD regeren?

 1. Ik zie het allemaal met vertrouwen tegemoet. Politici zijn in staat om niet alleen over schaduwen heen te springen, maar ook nog eens zichzelf totaal weg te cijferen wanneer het gaat om landsbelang, dit prachtige, geweldige land dat is als een teer vaasje. Dit teer vaasje laat geen enkele politicus/politica uit zijn/haar handen vallen. Alle hulde aan VVD en het CDA die in landsbelang het kabinet van GroteSterkeLeider vormde en zoveel vertrouwen in hem hadden dat deze geen enkele verantwoording hoefde te dragen en op elk door hem gewenst moment het kabinet naar huis kon sturen. Noem mij eens een partij die zover durft te gaan in landbelang. Ik stem dus CDA en VVD.

  Like

  1. Het PVDA heeft zichzelf compleet opgeofferd tijdens de financiële crisis, dus die partij zou ik zeker ook noemen!

   Like

 2. Ik overweeg heel sterk op de PVV te stemmen de volgende keer.
  Het is van de zotte dat partijen op voorhand toch de PVV met zoveel zetels uitsluiten. De coalitie had die paar zetels van de CU nodig de laatste keer. En met GL en D 66 in een coalitie alsof dat echt zaligmakend is. De VVD is er nog niet, soms is het , The higher the top, the longer the drop!
  We hebben nog even te gaan. En de VVD is wel de partij met 8 opgestapte ministers / staatssecrerarissen. Laten anderen het nu ook eens doen.
  Wilders is tegen de Islamisering, dat zijn veel mensen, maar durven het niet hardop te zeggen. Kijk eens wat er nu gaande is, na nog meer demonstraties en het bekladden van beelden kan het weleens kantelen,dan worden mensen het zat. Alsof het zo’n racistisch land is, terwijl ze hier zoveel vrijheid en voorzieningen ontvangen. Ze kijken naar de VS, maar kijk eens verder!

  Like

Reacties zijn gesloten.