Corona-onderzoek

Het coronabeleid van het kabinet moet snel onderzocht worden. Dankzij de uitkomsten zijn we dan beter voorbereid op de zo gevreesde Tweede Golf, mocht die zich aandienen. Dat zegt een groep ‘toonaangevende virologen, epidemiologen, gezondheidseconomen en huisartsen’ in een oproep aan Tweede Kamer en kabinet.

Wie die toonaangevende experts zijn weet ik niet precies, want De Telegraaf – waarin hun oproep staat – vermeldt niet alle namen. Maar in elk geval hoort Ab Osterhaus, voormalig RIVM-tycoon, er bij. Die was afgelopen tijd zo vaak op tv dat hij wel deskundig móet zijn.

Het pleidooi voor een spoedig onderzoek sluit aan bij een motie van PvdA en SP, waarin precies hetzelfde wordt gevraagd. Over die motie is vorige week gestemd in de Tweede Kamer, maar de stemmen staakten. De oppositie (75 leden) was voor, de coalitie (ook 75 leden) tegen. Dinsdag komt het voorstel opnieuw in stemming, hoofdelijk.

Wat dan de uitslag is blijft afwachten, maar het zou me niet verbazen als de stemmen opnieuw staken. Daarmee verdwijnt de motie van het toneel.

De regering en de partijen die haar ondersteunen hebben geen zin in een onderzoek en houden het hardnekkig af. Volgens vicepremier Hugo de Jonge (Volksgezondheid) omdat je ‘een brandweerman ook niet vraagt om tijdens het blussen de brand te evalueren’.

Misschien klopt die vergelijking, maar er is ook nog een factor die De Jonge niet noemt. Zou het onderzoek er nu komen, dan worden de resultaten ervan vermoedelijk nog vóór de Kamerverkiezingen van 17 maart volgend jaar geopenbaard. En de coalitie voelt daar natuurlijk niks voor. Bij de bestrijding  van het virus zijn ongetwijfeld fouten gemaakt, waarop bij de presentatie de nadruk zou komen te liggen. Daarop zitten de vier regeringspartijen niet te wachten, zeker niet nu het kabinet volgens de peilingen steeds populairder wordt. De oppositie wel, dus die is voor een zo spoedig mogelijke evaluatie.

Coalitiekringen wijzen erop dat er al onderzoek plaatsvindt naar de coronamaatregelen van het kabinet. Dat gebeurt door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De bevindingen daarvan verschijnen echter pas over een jaar, als de verkiezingen al lang en breed achter de rug zijn.

Zo goed als zeker komt er ook nog een parlementaire enquête over het coronabeleid. Maar dat duurt waarschijnlijk nog veel langer, dus daar hebben de oppositiepartijen helemaal niks aan. Misschien zit een aantal van hen tegen die tijd zelf wel in het kabinet.

NASCHRIFT: Tegen de verwachting in is de motie die om een onderzoek van het coronabeleid vraagt toch aangenomen. De coalitiepartijen waren blijkbaar bang voor negatieve publiciteit als ze weer zouden tegenstemmen. Het onderzoek moet nog deze zomer af zijn.

4 reacties op ‘Corona-onderzoek

 1. Door de kakofonie aan geluiden, meningen van deskundigen, zeer deskundigen, minder deskundigen, denk ik: zoek het lekker uit. Hou de anderhalve meter, in openbaar vervoer doe ik mijn mondkapje op, of is het een mond-neus kapje????

  Like

  1. Binjamin, het is een muilkorf. Dit is een media oorlog. Zeer verwarrend, maar dit betekent dat je zelf onderzoek moet doen, i.p.v. altijd maar naar anderen moeten kijken om zo een antwoord aangereikt te krijgen. Kijk zelf naar de cijfers, vergelijk argumenten, en trek je eigen conclusies.

   Like

   1. Daar heeft de hardwerkende Nederlander helemaal geen tijd voor, voor dat soort hobby’s.

    Like

 2. De media zoeken de deskundigen uit op grond van hun overeenkomst met de ideeën van het desbetreffende medium; per definitie dus onbetrouwbaar.
  Zolang “deskundigen” elkaar openlijk tegenspreken, mag je de nodige vraagtekens zetten bij hun deskundigheid.

  Like

Reacties zijn gesloten.