Wie van de twee?

Wie mag zich over circa een maand lijsttrekker noemen van het CDA?  De partij heeft de procedure geopend voor het aanwijzen van haar nummer 1. Belangstellenden kunnen zich tot 24 juni melden. Twee dagen later doet het partijbestuur een voordracht, maar ook dan mogen zich nog tegenkandidaten aandienen. Van 6 tot 9 juli vindt er vervolgens een intern referendum plaats waarin de leden hun keuze kunnen bepalen. Eventueel is er ook nog een tweede ronde, tussen 9 en 13 juli.

Hoe democratisch allemaal! Althans op papier. Want in de praktijk zal er wellicht niet eens een lijsttrekkersverkiezing gehouden hoeven te worden, in elk geval geen serieuze. Iedereen weet namelijk dat er bij het CDA  maar twee echte gegadigden zijn voor de allerhoogste functie: vicepremier Hugo de Jonge en minister van Financiën Wopke Hoekstra. Zij zijn volgens alle peilingen huizenhoog favoriet. Als een van de twee zich niet kandidaat stelt, komt de eerste plek op de kieslijst automatisch in handen van de ander. Ook al moet die het dan pro forma nog even opnemen tegen staatssecretaris Mona Keijzer en/of andere kanslozen.

Het is zelfs mogelijk dat partijvoorzitter Rutger Ploum stiekem allang weet dat De Jonge of Hoekstra zich niet zal kandideren, omdat ze hem dit achter gesloten deuren hebben toevertrouwd. Lijsttrekkersverkiezingen mogen dan gepaard gaan met veel publiciteit, ze pakken zeker niet altijd gunstig uit voor een partij. Zie bijvoorbeeld de bloedige strijd tussen de PvdA-kandidaten Asscher en Samsom in 2017. De twee te kloppen CDA-opponenten zijn zich daarvan maar al te goed bewust. De Jonge waarschuwde eerder publiekelijk voor de ‘onbedoeld beschadigende’ effecten die een lijsttrekkersverkiezing kan hebben.

Bij het CDA gaan ze er overigens van uit dat de benoeming van de lijsttrekker iets heel belangrijks is. Maar zou het echt zoveel verschil uitmaken of De Jonge of Hoekstra de baas wordt in de partij? De Jonge presenteert zich als ietsjepietsje linkser dan Hoekstra, maar groot is het onderscheid allerminst. Het tweetal is min of meer inwisselbaar.

En bovendien: wat stelt een CDA-leider eigenlijk nog voor? Vroeger werd je dan haast vanzelf premier. Maar behalve enkele van enorme oogkleppen voorziene christendemocraten houdt niemand daar nu nog rekening mee. Het CDA staat in de peilingen mijlenver achter op de VVD. Het is niet eens de tweede partij. Volgens sommige polls niet eens de derde.

Naschrift: Hoekstra heeft in de Telegraaf laten weten dat hij niet beschikbaar is. Hij voelt zich ‘meer bestuurder dan beroepspoliticus’. De weg voor De Jonge lijkt nu vrij.

FOTO: De Jonge en Hoekstra

5 reacties op ‘Wie van de twee?

 1. Het CDA stelt nu niet zo heel veel voor , gezien de zetelaantallen.
  Maar ik zou de voorkeur geven aan Hoekstra. De Jonge is iemand die graag in the picture staat!😃😃😴

  Like

 2. Ik gun alle partijen de juiste man/vrouw op de juiste plaats. Maar meer vrouwen en meer niet-blanken, of is het witten, zou niet misstaan, maar dan komt de prangende vraag: kunnen niet-blanken en vrouwen grote verantwoordelijkheden wel aan? Neem nou Mona Keijzer. Een schat van een vrouw vermoed ik, maar ze mist mannelijkheid, of zie ik dat verkeerd? En als je naar de foto kijkt naar de twee mannen dan zie je toch zo dat zij ook een wit zieltje hebben en dar gaat het toch om , maar als je hen zwart zou schminken dan vraag je je toch af , hebben ze wel een wit zieltje? De enige oplossing die ik zie is gewoon elke partij zijn eigen GrotesterkeLeider, niks verkiezingen en voordrachten. Pure tijdverspilling, energie- en geldverspilling.

  Like

 3. Minister De Jonge,
  die zijn kekke schoentjes zouden straks nog wel ‘ns ‘nauwe schoentjes’ kunnen worden, daar redden z’n nonchalante en langdradige babbels hem echt niet uit. Het ministerieel ambt vraagt om groot verantwoordelijkheids besef en aktieve houding in de uitoefening van de betreffende functie. Het NIET of, niet in voldoende mate, beschikbaar zijn van simpele eerstelijns medische beschermingsmiddelen in ziekenhuizen, huisartsposten en zorginstellingen behoort direct tot die grote verantwoordelijkheid.
  Vanwege de mininale beschikbaarheid van die medische beschermings midddelen is veel onnodige stress en ook menselijk leed voort-gekomen.
  (N.B. Het betreft hier niet ’n tekort aan ’n banaal product als paperclipjes, het betreft hier: Levensreddende
  medische beschermingsmiddelen!)

  Dit fatale voorval kan niet! zonder ’n ernstig evaluatie en onderzoek achteraf worden afgedaan.
  Ik vrees daarom nog ernstiger problemen voor minister De Jonge, dan bij de, nu ook al weer optredende problemen, bij de povere pogingen om ’n appje in te voeren of om lijsttrekker te worden.

  Like

 4. Weinig aansprekende leiders, maar als je dan moet kiezen misschien de iets menselijkere Hugo de Jonge. Wopke Hoekstra heeft weinig gepresteerd tot nu toe en de uitstraling van een grijze boekhouder, niet bepaald geschikt om premier te worden.

  Like

 5. Ik hoop dat het Hugo de Jonge word, haalt vast en zeker de minste CDA zeteltjes.
  Prima dus!

  Like

Reacties zijn gesloten.