Verkiezingsbeloftes

De Kamerverkiezingen zijn in aantocht. Dat betekent dat de partijen de komende maanden hun programma’s zullen publiceren. Die zullen vol staan met fraaie beloftes, waar in de praktijk nauwelijks iets van terecht komt. Partijen moeten na de stembusstrijd namelijk óf compromissen sluiten in een coalitie óf ze belanden in de oppositiebankjes.

In het eerste geval blijft er van hun verkiezingsvoornemens doorgaans weinig over, hooguit in sterk verwaterde vorm. In het tweede geval komt er helemaal niets van terecht, want oppositiepartijen zijn veroordeeld tot machteloos geschreeuw aan de zijlijn. Een enkele keer slagen ze er wel eens in een motie of amendement aangenomen te krijgen, maar het overgrote deel van hun programma kunnen zij (en hun achterban) wel vergeten nadat de stemlokalen gesloten zijn.

De vraag is dan ook waarom partijen zich zo druk maken over hun verkiezingsprogramma. Dat zijn doorgaans lijvige en zeer gedetailleerde boekwerken, waarin tot diverse plaatsen achter de komma wordt aangegeven wat de partij wil en wat ze zal doen in een per definitie onkenbare toekomst.

Met het schrijven ervan houden deskundige commissies zich onledig of anders een alom geacht partijkopstuk. Die zijn daar niet zelden tal van weken aan kwijt. De presentatie van hun denkwerk geschiedt met veel bombarie en onder luid hosanna-geroep door gewichtig kijkende partijleiders. Vervolgens wijden de media er ruime aandacht aan, zeker bij de wat grotere partijen. Daarna volgt nog eens de met spanning tegemoet geziene vergelijking van alle programma’s door het Centraal Planbureau, waarbij de cijfers je om de oren vliegen.

Goed beschouwd is dat vergeefse moeite. Veruit de meeste kiezers laten hun stem bepalen door het imago van een partij en/of de persoon van de lijsttrekker. Hooguit kijken ze nog even naar een stemwijzer, die de programma’s terugbrengt tot enkele tientallen, niet zelden discutabele punten. Als de VVD zou besluiten (willekeurig voorbeeld) Kamerlid Sven Koopmans lijsttrekker te maken in plaats van Mark Rutte zal dat de liberalen veel stemmen kosten. Als ze haar verkiezingsprogramma zou beperken tot enkele kreten zou de schade wel eens heel erg mee kunnen vallen.

Iedereen herinnert zich nog het beruchte A4tje met verkiezingsbeloftes waarop de PVV de kiezer in 2017 trakteerde. Dat stelde helemaal niets voor. De onderbouwing en de financiële paragraaf waren een lachertje. Toch werd de PVV de tweede partij bij de Kamerverkiezingen, met een winst van 5 zetels. Het programma van pak hem beet de PvdA telde daarentegen 66 dichtbedrukte pagina’s vol onleesbaar jargon. Resultaat: de PvdA verloor 29 zetels.

10 reacties op ‘Verkiezingsbeloftes

 1. Dus de oppositie staat te schreeuwen langs de zijlijn?
  De oppositie vertegenwoordigd ook flink wat kiezers , moeten ze op alles braaf ja knikken als een soort klapvee…
  De demonstranten staan ook te schreeuwen maar O ze krijgen bijval van politici die er misschien niets van menen.
  Maar ja voor de zieltjes en de bühne doe je veel.

  Like

 2. Wat een negatief stukje. Die fraaie beloftes zouden wel degelijk gehaald kunnen worden als anderen niet zouden dwars liggen en zouden tegenwerken. Sie fraaie beloftes moeten juist vastgelegd worden zodat het volk weet wie de goeden en wie de slechten zijn. Zeker als oppositie partij kun je maar mooi rond toeteren: Zij zijn groot en ik is klein en bij succes kun je jezelf tot David uitroepen die de reus Goliat wist te verslaan en als coalitiepartij kun je zelf meloenen doorslikken of die anderen dat laten doen. Verder is het toch prachtig dat op deze wijze aan werkeloosheidsbestrijding wordt gedaan, want een partijprogramma schrijven is echt geen sinecure. Nee, ik geniet van de verkiezingsstrijd loer op het lekkerste kontje, het leukste smoeltje en de gezelligste babbelaar en breng dus traditiegetrouw drie stemmen uit. Niks partijprogramma’s gewoon lekker kontje, leukste smoeltje en gezelligste babbelaar. En die drie vormen in ijzersterk trio daar in Den Haag.

  Like

 3. Verkiezingsprogramma’s met bezuinigingsplannen.

  Wie, hecht er nu nog enige waarde aan het verkiezingsprogramma van de VVD?
  Eens dat het gevormde Kabinet geinstalleerd was kwam de VVD immers alweer met: andere plannen, waar zelfs de coalitiegenoten niet van wisten.
  De VVD knevelt stelselmatig haar coalitiegenoten in wurgende coalitieafspraken, profileert de Oppositie negatief met verwijten als, “Onverantwoordelijk” en “de lasten willen doorschuiven naar volgende generatie” etc.
  Terwijl de VVD zelf
  ’n gigantische draai maakte, en met de plannen van GroenLinks aan de haal ging! en zich aldus tot groenste partij van Nederland ontpopte
  (inclussief Max 100 km/h) 😦
  en met aangekondigde leningen tbv.van Millieutransitie van wel 50 Milliard Euro’s of nog meer?
  En wie zullen dat dan straks allemaal terug betalen? Juist’ de volgende generaties!
  De misleidende verkiezings programma’s van de VVD: en loze beloften van Rutte,
  vind ik zonde van het papier,
  dat blijkt wel in de praktijk!
  Nu zegt minister Hoekstra al (ver voor de verkiezingen!) Nee hoor! Event. bezuinigingen mogen niet afgewenteld worden op de modale inkomensgroepen. Wanneer hebben we dat eerder gehoord? Het is nu tijd om de welgestelde groepen en Multinationals en Aandeelhouders Belastingtechnisch aan te spreken! Daar viel de pijn van eerder genomen crisis maatregelen immers nogal mee.

  Like

 4. Verkiezingsprogramma.
  Straks kunnen wij weer onze stemkeuze gaan bepalen met “stemkeuzehulp”. Verkiezingsprogramma’s, voorlichting, keuzehulp. Allemaal weggegooid geld om de meute zoet te houden, Volksverlakkerij, vuil spel.
  Zie, alle rottigheid en achterbakse vuiligheid die de afgelopen jaren boven tafel is gehaald door o.v.b. via onze vrije pers! en enkele echte! Volksvertegenwoordigers met ruggegraat!
  Nederland is geen Democratie meer!
  Ook wij zuchten onder het juk van baantjesjagers, plucheplakkers, waarheid-verdraaiers, vergeetachtigen, datcha-bezoekers,
  bonnetjeszoekers, ‘iemand’ notabene ‘n premier! die vanuit z’n vezels aanvoelt: Dat alleen hijzelf gelijk heeft en dat alle anderen (de oppositie): Onverantwoordelijke voorstellen inbrengen die het land grote schade zullen gaan brengen! Puur demoniseren! zonder onderbouwing met harde feiten! Ambtelijke departementen die niet zoals betaamt de Burgers bedienen, maar juist de Burgers (gehele gezinnen) sarren! en in verschrikkelijke problemen brengen, hun geluk afpakken!
  Is dit alles de naam ‘Democratie’ nog waardig?
  Met 10 jaar Rutte heeft de Nederlandse ‘Democratie’ heel veel! Glans zoniet
  AL haar Glans verloren!
  Dit is dan nog mild gesteld!
  Onze Democratie:
  Is niet meer, wat het eens was.

  Like

 5. Is allemaal waar, maar moeten we dan helemaal niet meer gaan stemmen? Op dit moment zitten we met een tweede kamer waar geen meerderheid meer is. Het positieve daarvan is dat, met name Rutte, nu schipperen en compromissen moet sluiten. Het resultaat is dat er nu aan rechts en links wordt geluisterd en tot compromissen wordt gekomen.
  Lijkt mij zéér democratisch.

  Like

  1. Roel, je zegt:
   “Het resultaat is dat er nu aan rechts en links wordt geluisterd en tot compromissen wordt gekomen.”

   In welke wereld leef jij? Er wordt naar helemaal niemand geluisterd.
   Er worden compromitterende documenten opzettelijk buiten onderzoeken gehouden, mensen gedemoniseerd door de Fiscus, gehandeld (als jij hiermee instemt, doen wij dat voor jou), langdurig bonnetjes gezocht (kwijt geraakt) tot ze ergens opduiken, enz.
   Noem je dat democratie?
   Ik ken die praktijken uit de 6 jaar dat ik voor mijn bedrijf deel uitmaakte van Europese werkgroepen. Dat was je reinste corruptie en machtsmisbruik. Is dat bij onze regering dan zo anders?

   Like

 6. Als je beseft dat goede voorstellen van onwelgevallige partijen standaard worden geblokkeerd vanwege de partij die dat voorstel deed, dan kun je je afvragen wat onze democratie eigenlijk nog voorstelt. Het gaat helemaal niet meer over de inhoud maar over de persoon.

  Vandaag een debat over stikstof waarin Baudet de betrokken Minister de “sluipmoordenaar” noemde van de boeren. Meteen stonden de Kamer en de voorzitter op hun achterste benen vanwege het woord “sluipmoordenaar” maar naar de inhoud luisterde niemand; terwijl Baudet volstrekt gelijk had met zijn betoog.

  Zo gaat dat ook met partijprogramma’s. Als je de lijsttrekker in persoon niet moet, dan deugt het partijprogramma ook niet, toch? Waarom zou ik dan niet op die manier naar GL, D66, VVD, CDA, PvdA e.a. kijken?

  Like

 7. Roel, jij zegt: “Moeten we dan helemaal niet meer gaan stemmen”?
  Dat, heb ik nergens in vraag gesteld.

  Je zegt ook:  “Het resultaat is dat er nu aan rechts en links wordt geluisterd en tot compromissen wordt gekomen.
  Lijkt mij zéér democratisch”

  Vraagje: Hebt u het laatste debat gezien waarin Renske Leyten en Pieter Omzicht aangaven en heel weekend te hebben onderhandeld om tot een compromi te kunnen komen, terwijl de mensen aan de andere zijde van de tafel “de belangrijke benodigde stukken/notitie’s achterhouden”! Dit, direct in strijd met art.68 Grondwet m.b.t. informatieverstrekking van Regering aan Volkvertegenwoordigers/2e Kamerleden.
  Art.68 werd meerdere malen (en niet per ongeluk) geschonden!
  Dus puur on-democratisch!

  CIAO BELLA, U begrijpt het!
  Ingediende en zelfs al aangenomen moties van de oppositie werden/worden stelselmatig getraineerd,
  Ik hou wel van slimme mensen maar, SLUWE mensen mijd ik liever!
  Zeker als het politici zijn.

  Like

  1. Pieter,
   Gisteren Van Omtzigt en Leijten bij Op-1 gezien. Dit zijn 2 van de weinige politici met het hart op de juiste plaats die staan voor hun kiezers.
   Beiden kondigden gisteren aan dat er nog meer dossiers zijn waarbij ze er hard zullen ingaan.

   Volgend jaar zijn de verkiezingen en de vraag is of het CDA Omtzigt wel op de kieslijst zet, of op een onverkiesbare plaats, net als de vorige keer.
   Vorige keer werd hij met heel veel voorkeurstemmen gekozen en konden ze niet om hem heen; het zal me niet verbazen als het CDA dat risico niet meer wil lopen en hem helemaal niet meer op de kieslijst zet.
   Waarom? Omdat het niet uitkomt als je D66 en VVD te vriend moet houden.

   Wat Renske Leijten betreft, de SP heeft geen enkele binding met de huidige regentenpartijen; die zal wel blijven zitten.

   Like

 8. Ciao Bella,
  Helemaal juist!
  Als het CDA, Pieter Omzigt ‘buiten spel’ durft zetten, dan snijden ze pijnlijk diep in het eigen vlees.
  De Geachte Heer. Pieter Omzigt
  (’n echt groot! Volksvertegenwoordiger! idem,
  als de Geachte Mevrouw Renske Leijten) kan m.i. direct overstappen naar ’n andere partij waar hij wel de verdiende waardering en respect voor zijn tomeloze inspanningen zal ontvangen, dewelke hem, en Renske, zo zeer toekomen!
  Sterker nog!
  deze zeer harwerkende Volksvertegenwoordigers zijn capabel om een nieuwe ‘politiek vertrouwenswaardige’ partij op te richten, die de huidige zieke Nederlandse Democratie, vertrouwen kan brengen en kan doen genezen.
  Ik roep hierbij alle stemmers op: Stem op Pieter en Renske!
  zij hebben ons respect en steun echt verdient!

  Like

Reacties zijn gesloten.