Forum sluit zichzelf uit

Slecht nieuws voor Thierry Baudet. Hugo de Jonge, de man die zo goed als zeker de nieuwe CDA-leider wordt, wil geen landelijke coalitie met Forum voor Democratie. “Dat zie ik niet gebeuren,” zegt De Jonge in interviews waarin hij zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap toelicht.

Nu is ‘zie ik niet gebeuren’ (volgens de Volkskrant zei hij zelfs: “Dat gaat niet gebeuren”) misschien nog geen spijkerhard ‘njet’, maar het komt er wel dichtbij. Dat zou betekenen dat Baudet zijn regeerambities wel op zijn buik kan schrijven. VVD-leider Mark Rutte heeft Forum weliswaar nog niet uitgesloten van regeringsdeelname, maar die kan nu moeilijk achterblijven. Rutte wil vast geen kabinet waarin wel FvD vertegenwoordigd is, maar niet zijn christendemocratische vriendenclub.

Waarschijnlijk houdt Baudet er al een tijdje rekening mee dat hij de volgende regeerperiode opnieuw in de oppositiebankjes moet plaatsnemen. Hij doet in elk geval de ene na de andere uitspraak waarmee hij de kartelpartijen lelijk tegen de schenen schopt.

Zo betitelde hij CDA en VVD een paar weken terug als ‘cultuur-marxisten’,  die Nederland zouden willen ‘vernietigen’. Dan kun je toch moeilijk verwachten dat die partijen je in een coalitie zullen opnemen. En gisteren beschuldigde hij landbouwminister Carola Schouten (van de brave ChristenUnie nota bene) ervan de ‘sluipmoordenaar van de agrarische sector’ te zijn. Met dergelijke opinies maak je geen politieke vrienden. To put it mildly.

Baudet schijnt trouwens niet alleen de rechterflank van het huidige kabinet van zich te willen vervreemden, maar ook een flink deel van het electoraat. Deze week noemde hij de aardbevingen in Groningen als gevolg van de gasboringen ‘verdomd vervelend’, maar ook weer ‘niet zo heel erg’. “Het is geen genocide of zo,” voegde hij er voor de duidelijkheid aan toe. Waarna een pleidooi volgde om vooral door te gaan met de uiterst rendabele boringen.

Dat er in Groningen geen sprake is van genocide klopt uiteraard, maar dit lijkt mij niet de manier om de noordelijke kiezers voor je te winnen. Ik ben dan ook benieuwd naar de doorwerking die deze uitlating in de opiniepeilingen zal hebben.

Virtueel gaat het overigens al geruime tijd stukken minder met FvD. De partij scoort in de polls nu nog een zeteltje of 11. Dat zou dan wel een winst zijn van 9 vergeleken bij de verkiezingen van 2017, maar het valt toch een beetje tegen. Vorig jaar won Forum nog glorierijk de Provinciale Statenverkiezingen en was het in de peilingen enige tijd de grootste partij van Nederland met bijna 30 zetels.

De grootste ledenpartij (circa 42.000 leden) zijn de borealen nog wel, maar wat koop je daar feitelijk voor? De VVD heeft (volgens cijfers uit januari) minder dan 25.000 leden, maar staat in de polls op ruim 40 zetels. Zelfs het CDA (39.000 leden) doet het volgens de koffiedikkijkers beter dan FvD met circa 14 zetels. Eigenlijk hoef je Forum dus helemaal niet uit te sluiten. Het sluit zichzelf uit.

17 reacties op ‘Forum sluit zichzelf uit

 1. Dit artikel is gezwam van de bovenste plank en dat kon je niet anders verwachten van een geobsedeerde Fons. Niet Baudet sluit zichzelf uit maar dat doet Hugo de Jonge!

  Voorts, doet wat jij vindt niet ter zake in de politiek, Fons; een geobsedeerde mening van een voormalig journalistje, meer niet.
  Ik weet uit mijn omgeving dat veel mensen op FvD zullen stemmen; in de regering of niet, ook in de oppositie kun je de luis in de pels zijn en het een coalitie erg lastig maken.

  Like

  1. En ik weet uit eigen omgeving dat vele mensen die eerst op FVD stemden, dat nu NOOIT meer zullen doen!

   Like

 2. Maar FvD is ook geen politieke partij, het is een Forum voor mensen die staan voor de Democratie net als er christenen zijn die helemaal voor de democratie zijn, alsook liberalen en zelfs democraten die helemaal voor de democratie zijn. We kennen in Nederland dus eigenlijk vier democratische stromingen, een voor christenen, eentje voor liberalen, eentje voor democraten en eentje voor borealen. Dus ik spreek me zelf tegen FvD is wel een politieke partij (had ik dan toch politicus moeten worden???). Ik zou zelf denken wil ons land echt democratisch worden dan zouden deze vier partijen een coalitie moeten gaan vormen en gezamenlijk op zoek gaan naar de verloren kroonjuwelen. .

  Like

 3. Ach het is zo simpel. Op de lagere school was er al: groepsvorming! De, meeste, meiden sloten zich aan bij die groepsleider met de mooiste lokken! en het mooiste jasje!
  En de, meeste, jongens sloten zich aan bij die groepsleider met de grootste bek! En het ruigste jasje!

  In de grotemenesen wereld is het precies hetzelfde.
  De, meeste, mensen hollen stomweg ergens achter aan gedreven door (?) iets? maar in elk geval niet door hun verstand!
  En soms, doen groepsleiders zelf net zo, of nog veel erger!

  Volwassen worden en verstandig en handelen vergt, ook in de politiek, met soms ’n hogere schoolopleiding, heel veel tijd.

  Like

 4. Onlangs gebood kamervoorzitter Arib Baudet om zijn woorden terug te nemen, toen hij minister Schouten van landbouw een sluipmoordenaar van de boeren noemde. Baudet bond bedremmeld in. Toch denk ik dat een parlementariër in een democratie niet berispt of vervolgd kan worden voor datgene wat hij in het parlement zegt. Men kan hem vervolgen voor een strafbaar feit, maar in een parlement geldt absolute vrijheid van meningsuiting. Iedereen begrijpt dat de uitspraak van Baudet overdrachtelijk bedoeld was. Zo komt hij waarschijnlijk wel over bij de boeren.

  Het parlement is geen sociëteit waar men geschorst kan worden wegens overtreding van de huisregels. Een parlementariër is aan niemand verantwoording schuldig: niet aan het Staatshoofd, niet aan de Regering, niet aan de Tweede Kamer, niet aan ambtgenoten. Zijn uitspraken kunnen hem in zoverre opbreken, dat kiezers zich van hem afwenden of dat ambtgenoten niet met hem willen samenwerken.

  In het Britse parlement pakt men elkaar niet aan met fluwelen handschoenen. Dat wel doen zou de indruk kunnen wekken dat het parlement een vriendenclub is die voor het publiek een politieke show opvoert om vervolgens de zetels en baantjes onderling te verdelen, terwijl het toch gaat om harde, tegengestelde belangen.

  Volgens mij ging mevrouw Arib haar boekje te buiten.

  Like

 5. Ik vind dat het parlement meer emotie moet tonen. Zij kunnen elkaar wel beleefd toespreken, maar boeren zijn waarschijnlijk witheet. Misschien voelen sommigen zich zo bedreigd in hun bestaan, dat ze echt zelfmoord plegen. Als onder Hennis’s verantwoordelijkheid burgerslachtoffers vallen in Hawija, kan ik me voorstellen dat sommigen haar een moordenaar noemen. Als politicus moet je tegen een stootje kunnen. Het gaat om wezenlijke belangen en daaraan is beleefdheid tegenover een ambtgenoot ondergeschikt. Ook met beleefde woorden kun je vilein zijn. Je hoeft het niet eens te zijn met een kwalificatie, maar de emoties kunnen zo hoog oplopen dat iemand dat zegt. Daarvoor is het parlement.  Dat vind ik beter dan wat omfloerst taalgebruik.

  Like

 6. Uitspraak van Voltaire:
  “Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen”.

  Like

 7. Bij het CDA is een nee vaak een ja, dus het zou zomaar kunnen dat ze toch bij Forum belanden als links geen zin heeft in een nieuwe ronde bezuinigen. Niet de meest waarschijnlijke optie, maar Rutte 1 liet zien dat het een mogelijkheid kan zijn.

  Like

 8. Al langer geleden zei Hugo de Jonge al dat hij geen samenwerking wil met het FvD.
  Dit was al voordat Baudet genoemde uitspraken heeft gedaan.
  Dat zegt ook wel wat over het CDA en over de Jonge.
  Aan spraakwater ontbreekt het de Jonge niet.
  Dus wat dat betreft kan hij Thierry Baudet de hand schudden.
  Ijdeltuiten zijn het allebei.
  Bij het CDA ontbreekt het aan zelfreflectie.
  Destijds was het opstappen van Wilders volledig te weten aan Wilders, toen de gehaaide Verhagen nog aanwezig was.
  Althans volgens Rutte en Verhagen.
  Eerst moeten ze nog wat meer zetels zien te halen, een beetje bescheidenheid zou hen sieren.
  En de C van Christelijk kunnen ze rustig weglaten, zolang zij zelf behalve veel profiteurs , andere partijen al van te voren buiten sluiten. De Jonge moet niet zo hoog en vaak van de toren blazen.

  Like

 9. Laten we maar eens rustig de verkiezingen afwachten. Ik (en velen met mij) stemmen in ieder geval op Forum Voor Democratie. Waarom? Omdat het partijprogramma mij het meest aanspreekt.
  Ik zou de mensen vooral willen adviseren niet op aartsleugenaar Rutte en zijn trawanten te stemmen.
  De een is een aartsleugenaar, de ander een sluipmoordenaar. En de gehele regering is een club zonder ballen en mag als overdreven sloper van de economie beschouwd worden met hun Grondwet-aantastende maatregelen.

  Like

 10. Gisteren is de zgn. spoedwet afgeschoten door de Raad van State. Deze zgn. spoedwet zou zijn bedoeld om rechten van burgers te kunnen inperken zonder tussenkomst van de 1e en 2e Kamer. De wet moet worden aangepast omdat die veel te ruim is..
  Waarom is die wet afgeschoten? Omdat er nergens in staat dat die alleen mag worden gebruikt voor corona; ook is er niet aangegeven wanneer die wet weer wordt beëindigd.
  Om welke rechten gaat het: het recht op vergaderen, het recht op privacy in je eigen huis (de overheid mag dan zonder toestemming je huis binnen vallen om te controleren), het recht op integriteit van het menselijk lichaam (de overheid mag onder dwang jou lichamelijk controleren), etc.
  Bij een crisis als corona zou je daar nog enig begrip voor kunnen hebben, maar het grote gevaar is dat die wet behalve voor corona ook gebruikt kan worden voor alles waar de overheid het niet mee eens is.
  Deze wet is een opmaat naar dictatuur. Teken daarom de petitie:
  https://petities.nl/petitions/nee-tegen-de-spoedwet?locale=nl

  Like

  1. Je hebt een punt Ciao Bella.
   Het spreekwoord luidt: “de gelegenheid maakt de dief”

   Like

 11. Het zijn altijd die vermaledijde oppositie partijen die het hebben gedaan, toch Fons?
  Schrijf eens over misstanden of leugens over regeringspartijen plus meelopers.
  Ik zal een voorzetje geven, ooit was er een grote treinroof in Engeland dat was een zakje pinda`s in vergelijking met wat er hier onder onze neus gebeurt, wij worden bestolen door onze eigen overheid door de onteigening van onze spaargelden a 1700 miljard, dat is ter waarde van 5 keer de goudvoorraad van de USA.
  Nu ga ik even kijken naar het gemekker over “wie anders dan de dochter van”.
  Ook oppositie.

  Like

 12. Geachte heer Baudet,
  Ik ben een jaar lid geweest van Forum voor Democratie, maar ik heb afgehaakt vanwege de knullige manier waarop u de standpunten van Forum uitdraagt. Let beter op uw woorden en bedenk dat de Tweede Kamer niet dezelfde mores heeft als de oude Agora in Athene. Ik ben het met u eens dat een Kamerlid in principe onschendbaar is en alles zou moeten kunnen zeggen: zijn kiezers zijn zijn rechters. Maar in onze samenleving werkt de Tweede Kamer als een soort sociëteit met reglementen van orde. Natuurlijk is iemand een sluipmoordenaar noemen veel minder erg dan boeren hun inkomen afpakken, maar in de Tweede Kamer zal men u op zo’n uitspraak pakken en dan gaat uw betoog verloren in verontwaardiging over uw woorden.
  In het interview over compensatie van Groningers voor ingezakte huizen was u op de goede weg door te wijzen op de discrepantie tussen de schade aan de huizen en de waarde van het gas in de grond. Had het gelaten bij de aanbeveling om de Groningers zonder gedoe ruimhartig te compenseren voor hun schade. Had desnoods aanbevolen om iedere gedupeerde Groninger een nieuwe villa aan te bieden, wat makkelijk gekund had van de opbrengst van het resterende gas. U had de Groningers voor u gewonnen. Maar ga dan geen denigrerende dingen zeggen over hun leed dat veel minder is dan de Holocaust. Waarom doet u dat? U weet toch wel langzamerhand dat dat de clip is die de media er uit pikken? U kunt wel afgeven op de media, maar u zult het toch met hen moeten doen.

  Ik raad u dringend aan om in het belang van Forum voor Democratie een ander persoon FvD te laten vertegenwoordigen in de kamer. U wekt alleen maar wrevel op bij de Kamerleden en langzamerhand ook bij het electoraat door uw arrogante en verongelijkte optreden. U kunt dan de partij leiden en verder schaven aan het programma van Forum. Neem een voorbeeld aan Martin Bosma, die haarscherp maar met humor misstanden in onze maatschappij aankaart. Ondank de aversie die de anderen Kamerleden hebben tegen de PVV, heeft hij het kunnen brengen tot vice-Kamervoorzitter. Hebt u niet zulke mensen in uw gelederen?

   Het is een illusie dat Forum voor Democratie het ooit alleen voor het zeggen krijgt in de Nederlandse democratie. Diplomatieke gaven zijn dus vereist om nog iets van de idealen van het Forum te verwezenlijken. Anders wordt Forum een partij van verongelijkten.

  Like

  1. Beste Eric, ik kan het alleen maar met u eens zijn.

   Ik heb ook mijn lidmaatschap op FvD opgezegd vanwege de manier waarop Thierry zich uit. C’est le ton qui fait la musique, toch? Ik geloof onvoorwaardelijk dat Thierry het goed bedoelt maar hij zou zijn emoties eens moeten beheersen.
   Ik blijf het met de standpunten van FvD eens maar ik merk keer op keer dat die boodschap verloren gaat in het rumoer rond het publieke optreden van Thierry.

   Vanmorgen zag ik een foto over een gesprek ten kantore van Hiddema tussen Geert Wilders, Thierry en Theo Hiddema. Een goede samenwerking zou niet verkeerd zijn met Wilders als woordvoerder.

   Like

 13. Fons Kockelmans lijkt mij gezien de toon en zijn woordkeuze een radicaal linkse journalist. Ik heb hem nog nooit GroenLinks of D66 een klimaatdrammende partij zien noemen, maar dit in zijn tekst: “De grootste ledenpartij (circa 42.000 leden) zijn de borealen” gebruikt hij wel allerlei duidingen waarmee hij laat zien dat hij bepaalde partijen niet ziet zitten. Fons, ik ben nog links noch rechts maar probeer a.u.b. in je commentaren het doorschemeren van je politieke voorkeur te vermijden door objectieve beschrijvingen zonder al die suggestieve (bijvoeglijke) naamwoorden. Die 42000 mensen die lid zijn, zijn geen borealen alleen al vanwege het feit dat journalisten een eigen context hebben gecreëerd rondom dit woord dat de heer Baudet een enkele keer hanteerde

  Like

Reacties zijn gesloten.