Wie anders dan de Dochter Van?

De partijraad van de SP zal vandaag Lilian Marijnissen tot lijsttrekker bij de komende Kamerverkiezingen benoemen. Zij is de enige kandidaat, dus de keuze is niet moeilijk. Maar ook als er tegenkandidaten zouden zijn geweest, was Marijnissen zeer waarschijnlijk de nummer 1 geworden. Niemand in de partij – zo mag je aannemen – zal het in zijn hoofd halen de dochter van SP-boegbeeld Jan nu al af te serveren. Ook als de Kamerverkiezingen op een flinke nederlaag zouden uitdraaien – en dat is zeker niet uitgesloten – zal Marijnissen wel mogen blijven zitten. Meer kinderen dan zij heeft Jan immers niet?

Lilian Marijnissen is sinds eind 2017 partijleider, toen ze het roer overnam van Emile Roemer. Die werd afgestraft na een slecht resultaat bij de Kamerverkiezingen eerder dat jaar.

Marijnissen doet het misschien wel een tikkeltje beter, of in elk geval vlotter, dan de wel erg stuntelige Roemer, maar iets om met trots op terug te kijken heeft zij niet echt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kreeg de SP een flinke nederlaag te verwerken. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart vorig jaar gebeurde hetzelfde. Een paar maanden later verliepen de Europese verkiezingen desastreus voor de partij. De SP is in het Europarlement nu helemaal niet meer vertegenwoordigd. Partijvoorzitter Ron Meyer trad bij wijze van boetedoening af, maar Marijnissen bleef zitten.

Grote koerswijzigingen vonden er onder haar leiding niet plaats. Ook de achteruitgang in de peilingen ging na haar aantreden gewoon door. De partij zou nu volgens de polls zo’n 10 zetels halen, een verlies van 4. Misschien dat het op 17 maart volgend jaar meevalt, maar de afgelopen jaren vielen de verkiezingsuitslagen voor de SP altijd tegen.

Wat gaat de partijtop zeggen als de verkiezingen volgend jaar opnieuw rampzalig verlopen? Na de verloren Statenverkiezingen vorig jaar verklaarde senator en oudgediende Tiny Kox: “Dit waren niet onze verkiezingen.”  Maar zoiets kun je toch niet blijven zeggen?

FOTO: Lilian Marijnissen

8 reacties op ‘Wie anders dan de Dochter Van?

 1. Na FvD, PVV en Denk is vandaag de SP aan beurt bij Fons; ook die partij plast niet in het potje van zijn “Democratie”.
  Wat is toch de aanbidding van Fons van de 4 ouderwetse regentenpartijen VVD, CDA, D66 en PvdA?
  Ik denk dat Fons niet houdt van diversiteit; 4 grote partijen zijn lekker overzichtelijk en ze bijten zijn wereld niet.

  Like

  1. Fons is als journalist een stuk minder kritisch op de zittende macht dan nota bene Pieter Omtzigt, die noch journalist, noch van de tegenpartij is.
   Alleen jammer dat Pieters stemgedrag in de TK er warempel op lijkt te wijzen dat hij lid is van het CDA…

   Like

 2. De Geachte Heer. Pieter Omzigt
  ’n echt groot! Volksvertegenwoordiger! (idem,
  als de Geachte Mevrouw Renske Leijten, SP) kan m.i. direct overstappen naar ’n andere partij waar hij wel de verdiende waardering en respect voor zijn tomeloze inspanningen zal ontvangen, dewelke hem, en Renske, zo zeer toekomen!
  Sterker nog!
  deze zeer hardwerkende echte! Volksvertegenwoordigers zijn capabel om een nieuwe ‘politiek vertrouwenswaardige’ partij op te richten, die de huidige zieke Nederlandse Democratie, terug vertrouwen brengt en kan doen genezen.
  Ik roep hierbij alle stemmers op: Stem op Pieter en Renske!
  zij hebben ons respect en steun echt verdient!

  Like

  1. Op zich zou ik graag op Omtzigt stemmen. Maar als hij teveel voorkeurstemmen krijgt, gaan die naar het CDA. En dat is onverteerbaar. Dan liever Renske Leijten

   Like

 3. Elise, Ik schaar me volledig en met respect achter de reactie van Pieter, heb veel waardering voor het werk van Pieter Omzigt en Renske Leijten en hun eerlijkheid en manier waarop zij beiden wantoestanden verwoorden in de “politieke arena”! Dit mag ook wel eens gezegd worden!

  Like

 4. Elke partij wil het beste voor ons gewone mensen en ik stem dus op alle partijen en wel op alfabetische volgorde.

  Like

 5. Omtzigt en Renske zijn echt gedreven kamerleden.
  Bij de VVD zie ik geen kamerleden van dit kaliber.
  Bij de PVV vind ik Bosma, Agema, de Graaf en Markuszower ook goede kamerleden.
  Bij D’66 , dan moet ik even zoeken….
  Bij de CU, nul, bij de PvdA nul.
  Dan ben ik snel klaar vandaag!

  Like

 6. Ik vraag mij verwonderd af, hoelang CDA en CU en d66 deze ‘achterbaks opvangtoeslaggouders tergende’ VVD coalitie’ nog, willen blijven, steunen? Immers, zij heffen de volgende slogans in hun partij teksten aan. Nu, dan moet je dat wel ook praktiseren he’!

  Publieke gerechtigheid,
  “Het CDA staat pal voor de rechtsstaat als onmisbare voorwaarde voor de bescherming van menselijke waardigheid.
  (Opm. Hier bedoelen ze m.i. dus eigenlijk: Dhr. Pieter Omzicht, staat pal! Tesamen met Mevr. Renske Leijten! Respect!)
  De overheid is er om samenleven mogelijk te maken voor ons allemaal. Een betrouwbare overheid stelt duidelijke grenzen en geeft mensen zekerheid.
  De overheid is er ook om onrecht te bestrijden, (!??) ze moet rechtvaardig zijn. (!??) En de overheid moet zorgen voor mensen die kwetsbaar en afhankelijk zijn.”
  (JA, Ja, mooie woorden, maar daden?)

  Gezin en familie,

  “De ChristenUnie
  komt op voor gezin en familie. Daar begint een goede toekomst voor onze kinderen. Geen ‘opvoedboetes’ in ons belastingsysteem maar extra geld voor gezinnen.”(!??)

  D66.
  Discriminatie van en vooroordelen over mensen met een niet-westerse achtergrond op de arbeidsmarkt worden bestreden. Startend met de overheid die het goede voorbeeld geeft.(!???)

  (Ja, ja, allemaal oprecht christelijke woorden dus, en dan toch vooral geen kritiek uiten op de schandalige ambtsvervulling van bewindslieden en hogere ambtenaren op departement financie’n want dat kan heeeel erg nadelig zijn voor de ‘warme’ coalitie sfeer en die gaat wel voor alles! zelfs voor de eigen overtuigingen?! Hoe hypokriet kan ’n coalitieband in het kielzog van ’n VVD, met keer op keer falende bewindslieden! toch zijn?

  Like

Reacties zijn gesloten.