En de leider is…Kaag

Sigrid Kaag heeft zich dus aangemeld voor het lijsttrekkerschap van D66 bij de komende verkiezingen. Het is een bericht waarvan we de nieuwswaarde niet moeten overschatten. Kaag bleef als enige over nadat collega-minister Kajsa Ollongren wegens gezondheidsredenen was afgehaakt en fractieleider Rob Jetten afviel omdat hij zoals bekend het verkeerde geslacht heeft.

De voormalige topdiplomate (58) staat een stevige klus te wachten. Ze moet haar partij zien te behoeden voor de afstraffing die de Democraten steevast incasseren na regeringsdeelname. Als ze daarin slaagt, chapeau. Maar de ambitie is, niet eens stiekem, veel groter. Kaag moet de eerste vrouwelijke premier in de polder worden.

Dat is, en we verklappen hier niet het wereldraadsel, te hoog gegrepen. D66 is op zijn best, als alles meezit, een middelgrote partij. En dan moeten de Democraten ook nog een aansprekende leider naar voren schuiven.

De vraag is natuurlijk: kan Kaag een Pechtoldje doen? Heeft ze net als Alexander Pechtold de kwaliteiten in huis om een echte leider te worden?

Ze begint in elk geval met een paar forse handicaps. Haar bekendheid in het land houdt niet over, al kan dat tijdens een campagne natuurlijk veranderen. Ze heeft een, vriendelijk gezegd, erg elitaire uitstraling. Kan aangewerkt worden, uiteraard, maar de populaire touch lijkt ze niet in huis te hebben.

De publieke optredens waren tot nog toe niet om over naar huis te schrijven. Als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking beheert ze een niet al te zware portefeuille. In het debat is ze tot dusverre niet opgevallen door snedig optreden. En als ze al warm loopt voor de in de polderpolitiek zo belangrijke thema’s als koopkrachtplaatjes heeft ze dat tot nog toe goed verborgen weten te houden.

De kans is groot dat Kaag de kandidaat blijft van een lifestyle-partij en de kiezers buiten dat segment niet of nauwelijks bereikt. De D66-uitvoering van Femke Halsema die in eigen GroenLinkse kring goed viel maar daarbuiten vaak gezien werd als een ‘linkse kakmadam’ en electoraal geen potten wist te breken.

Bij D66 schijnen ze te hopen dat haar vrouw-zijn kiezers van andere linkse partijen aantrekt. Dat ze meer in smaak zal vallen dan een grijze tobber als Lodewijk Asscher. Dat kan, maar of het genoeg zal zijn voor een redelijke uitslag? En dan hebben we het nog niet over het Torentje. Dat blijft heel erg in de categorie wensdenken. En stof voor menig vilein stukje.

Maar goed, wie weet heeft Kaag voor de kiezers nog onbekende talenten, blijkt ze een politiek dier van jewelste en ontwikkelt ze zich tot de schrik van de concurrentie. Kan allemaal nog, zeker, maar iets zegt me dat dit niet gaat gebeuren.

6 reacties op ‘En de leider is…Kaag

 1. En de leider is, en dat geldt voor alle partijen, de beste kandidaat. Het valt mij van D66 tegen dat zij geen kandidaat naar voren schuiven die en zwart is, en lesbisch en iets joods heeft en ook iets islamitisch en in de verte ook iets hindoes. Een multiculturele kandidaat. Een blanke hetero vrouw in deze tijd is toch not done. Zo alledaags en gewoontjes.

  Like

 2. Ach, Kaag is vrouw dus D66 ziet stemmenwinst in het vooruitzicht. Of ze ook de beste is daar gaat het niet om.
  Daarom stem ik op een partijprogramma en nooit op een persoon, man of vrouw, hetero of homo, blank of gekleurd, etc.
  Nou alleen nog achter je verkiezingsprogramma blijven staan, dan gelazer je de kiezer niet.
  Oh, vergeten; het zijn politici.

  Like

 3. D66 is niet wat het lijkt noch wat het zegt, Binjamin. Daarom schafte Ollongren het referendum af, met terugwerkende kracht, zodat daar beslist geen referendum over gehouden (mocht) zou kunnen worden.
  Samen met de Jonge, van’t VOC-minnende regenteske CDA dat (ook) een broertje dood heeft aan inspraak gerelateerde zaken door’t volk doen zij nu d.m.v. Corona-wetgeving samen een poging terug te keren naar de tijd van Willem eens onze koning die regeerde per decreet zonder bemoeizucht van ons parlement.
  Dat het niet zo ver zal komen – de Raad van State schreeuwt moord en brand om deze onvervalste coronacouppoging – laat niet onverlet te zien hoe deze partijen graag democratisch zouden willen re(a)geren. Corona is een vreemde besmettelijke ziekte, ook in de politiek. Geen wonder ook dat D66 deze ‘witte’ mevrouw naar voren schuift want zij is de belichaming zelf van ‘buitenparlementaire’ instituten die ons land niet vertegenwoordigen maar willen ‘opslokken’.
  In – D66 taal – in de vaart der volkeren ‘opgenomen’ tot ‘we’ allemaal horig zijn gemaakt aan een modern regentesk bestuurde multi-politieke-VOC waarbij het voetvolk ondergeschikt, kleurloos (want in politieke horigheid van D66 maakt men geen raciale onderscheidt) en monddood zijn geïnstitutionaliseerd d.m.v. supranationale politieke gedrochten waartoe wij wel mogen ‘behoren’ maar onze stem politiek massaal ’verdwijnt’.
  Benoemd worden immers deze moderne VOC-regenten en niet gekozen… Da’s nou precies wat CDA en D66 verbind. Macht over het gepeupel dat door hen wordt ‘bewindt’… O, u ziet dat laatste als schrijffout heer Binjamin?
  Dit soort bewind stinkt m.i. wat het democratisch gehalte aangaat. Da’s de odeur als D66 Kaag uit haar ivoren torens haalt van buitenlandse zaken, vaak supranationaal van aard. Supra-kartelliaanser kan D66 het niet maken.
  Supra-regentesker ook niet.
  D66 op en top. Het CDA zal wel in z’n nopjes met zijn. Het D66 van Van Mierlo is voorgoed omgekat. Da’s met het raadgevend referendum definitief verdwenen.
  Nu Nederland nog…
  Stem als u dat wilt dan vooral D66. Herstelfondsen zullen structureel vloeien, vanuit u portemonnaie naar andere oorden. En stemmen heeft dan geen enkele zin meer. Ontstemt en ontheemd, vaderlandloos gemaakt zullen ‘wij’ opgaan in een nieuwe wereldorde. Premier Kaag… Zal volgens mij dan de laatste premier van Nederland zijn. De Provence Nederland heeft in het Europese rijk straks immers geen premier meer nodig… Stem vooral op Kaag en laat zij dan de laatste premier… van Nederland zijn.

  Like

  1. Ronald. Politiek is voor mij een groot cabaret, hoe triest het ook is. Toch lach ik me suf. Ik steek er de draak mee en zoals ik dan ook vaker verklaard heb: Ik stem altijd op het lekkerste kontje, het leukste smoeltje en de vrolijkste babbelaar. Soms wijk ik af dan stem ik op alle fractievoorzitters. Ik ben politiek erg bewust en stem altijd heel verantwoord. Gezien de huidige situatie zou het kunnen dat ik stem op alle kandidaten die niet blank zijn, ik ben echt wel flexibel.

   Like

 4. @Haasnoot
  maak je geen zorgen: D66 staat in de peilingen van De Hond op de 7de plaats. Wat een arrogantie om je reeds premier te wanen. Het zou een première zijn. Haar “I have a dream” kon wel eens een lange slaap van Doorn Roosje worden. Bovendien zal het haar – net als Job Cohen – opbreken om in de slangenkuil van de Tweede Kamer te opereren.

  Like

Reacties zijn gesloten.