Mona

De enige min of meer grote partij waar vermoedelijk een lijsttrekkersverkiezing plaatsvindt blijkt het CDA te zijn. Bij D66 trekt Rob Jetten zich geheel naar verwachting terug, zodat Sigrid Kaag het rijk alleen heeft. Maar bij de christendemocraten gaat Mona Keijzer het opnemen tegen Hugo de Jonge, die zich vorige week al kandideerde.

Deze vicepremier, met zijn zonnebankkleurtje en zijn blitse schoeisel, maakt in de tweestrijd de beste kans, temeer omdat hij als ‘chef corona’ een hoop publiciteit naar zich toetrekt. Maar helemaal zeker van zijn zaak kan hij niet zijn. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond geven weliswaar meer partijleden de voorkeur aan hem, maar de steun voor Keijzer is toch verrassend groot.  

Mona Keijzer is  sinds 2017 staatssecretaris van Economische Zaken. Geen seconde viel zij tijdens haar ambtsperiode op, en ze heeft ook geen enkele beleidsmatige daad op haar conto staan waarmee ze CDA-leden over de streep zou kunnen trekken. Maar ze is wel een vrouw. Niet haar verdienste, maar reken maar dat ze dit gegeven de komende weken met ijzeren regelmaat naar voren zal brengen.

Mona is daarnaast katholiek, en dat geldt niet voor de protestant De Jonge. Het gold ook niet voor Sybrand Buma en Jan Peter Balkenende, de vorige CDA-lijsttrekkers. Keijzer kan tijdens haar verkiezingscampagne dan ook betogen dat het hoog tijd wordt dat een katholiek het lijsttrekkerschap van de partij weer eens vervult. Ook dat zal ze ongetwijfeld niet nalaten.

Een derde onderscheidingspuntje betreft FvD. De Jonge sloot een coalitie met deze partij vorige week vrijwel uit (“Dat zie ik niet gebeuren”), maar Keijzer profileert zich anders. “Als je het al doet, dan lever je je wel erg op een presenteerblaadje uit aan GroenLinks, D66 of PvdA,” zegt ze in De Telegraaf. Waarmee ze de vermoedelijk niet schaars gezaaide Forum-fans in haar partij ‘wat te kiezen’ geeft.

Overigens staat het bepaald nog niet voor honderd procent vast dat De Jonge het FvD in de ban zal doen. Hij heeft dat wel gezegd, maar zijn formulering was niet waterdicht. Dat is ze bij CDA’ers trouwens zelden. Oud-D66-politicus Hans Gruijters zei ooit dat hij altijd even zijn vingers natelde als hij een christendemocraat een hand had gegeven. Een verstandig advies.

FOTO: Mona Keijzer, bron Twitter

4 reacties op ‘Mona

 1. Zoals de slavernij niet is afgeschaft, ook binnen het CDA de verzuiling niet. Als nu alle katholieken op Mona stemmen: mannen, vrouwen, hetero’s, homo’s, blanken en niet-blanke; geletterden en niet-geletterden, zieken en gezonden, jong en oud. Zou zij dan kans maken? Zeker vermoed ik als het Maria strijdlied wordt ingezet: Nu voorwaarts ten strijde, met krachtige moed, de lucht is zo helder de zon is zo goed. Maria, Maria, Maria voor u. Nee, als ik CDA’er zou zijn van de KVP bloedgroep zou ik het wel weten.

  Like

 2. Een sociaal CDA versus een traditioneel CDA, zeg het maar. Uiteindelijk maakt het bij het CDA niet zoveel uit, deze partij waait toch altijd met de VVD mee.

  Like

  1. Tja Jan, als het aan de Jonge ligt zal het CDA nooit met het FvD in zee gaan. Vooraf uitsluiten is zijn politieke moraal. ‘T zal dus goed met D66 kunnen werken. Mona zegt in’t AD wel – zoals tegen haar kinderen – dat Baudet zijn mond moet spoelen, maar uitsluiten doet zij echter niet. Zelfs de PVV kan wat haar betreft meedoen, want anders – zo zegt zij in’t AD – verplicht het CDA zich met links in zee te gaan.
   De Jonge of Mona als leider van het CDA: het geeft duidelijk een ander perspectief.
   Met Mona staat samenwerking met rechts open.
   De Jonge gooit die deur vooraf dicht. Uitsluiten is een naar politiek betoog dat m.i. smaakt naar een vorm van discriminatie als je het vooraf zo in de politieke ring gooit. De Jonge mag wat dat betreft zijn mond ook spoelen.
   Een premier van alle Nederlanders hoeft hij m.i. nooit te worden. Hij sluit immers pakweg 1/4 van de kiesgerechtigde burgers uit. Dat zijn toch aardige discriminatoire cijfers die je niet verwacht bij een christelijke partij. De Jonge gaat het bij mij dus beslist niet worden. Die sluit ik zelf nu ook uit…
   https://www.ad.nl/politiek/keijzer-tegen-baudet-zou-ik-zeggen-ga-je-mond-spoelen~abfbd978/

   Like

   1. Volledig mee eens dat het vooraf uitsluiten van Forum door de Jonge onwenselijk en ondemocratisch is. Maar met alle respect Ronaldo, bij een christelijke partij verwacht ik juist discriminatoire cijfers. Of bent u toevallig vergeten hoe in 1977 een derde van Nederland (53 zetels…) werd uitgesloten?

    Voorts, niemand in Nederland zal ooit echt premier van alle Nederlanders worden. Er zal altijd wel een groep zijn die zich buitengesloten zal voelen. Of dat erg is valt te bezien. Politiek behoort een strijd van (kleurrijke) ideeën te zijn, niet van grijze middelmaat en compromissen.

    Like

Reacties zijn gesloten.