Senatortjes

De Eerste Kamer heeft een motie van afkeuring aangenomen tegen minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken omdat ze weigert de jaarlijkse huurverhoging te bevriezen. Volgens Ollongren is die maatregel niet nodig, volgens de meerderheid van de senaat wel.

Dat de Eerste Kamer met een dergelijke zware motie komt is ongebruikelijk. Zij wordt geacht wetsvoorstellen op hun technische en juridische merites te beoordelen, maar dit heeft meer te maken met het bedrijven van politiek. Met de grote of met de kleine P, daar wil ik afwezen, maar in elk geval hebben de senatortjes zich hier overgegeven aan ‘Tweede Kamertje’ spelen. Iets waarvan ze altijd met klem ontkennen dat ze daarmee bezig zijn.

Dat de motie is aangenomen is overigens niet zo gek. In de Eerste Kamer heeft de oppositie de meerderheid en maakt ze dus de dienst uit. Maar als de senatoren hadden gewild dat Ollongren zou opstappen, hadden ze beter voor een motie van wantrouwen kunnen stemmen. In dat geval had de minister hard op zoek gemoeten naar een goede smoes om te blijven zitten. Nu kan ze er haar schouders over ophalen.

5 reacties op ‘Senatortjes

 1. En dan zijn er nog mensen die niet inzien hoe belangrijk de Eerste Kamer is. En het dus begrijpelijk is dat wij het gewone volk van niet weten en niet begrijpen deze zeer voorname mensen absoluut niet rechtstreeks mogen kiezen. De democratie zou dan ten grave gebracht worden. Laat het domme eenvoudige volk aub haar plaats kennen.

  Like

 2. Mijns inziens zouden we de Eerste Kamer moeten opheffen of voor een ander doel aanhouden. In Scandinavië werkt men bijvoorbeeld met volle tevredenheid met het unicameralisme. De beoordeling op juridisch technische merites kan desnoods overgenomen worden door het orgaan dat daar überhaupt al voor is opgericht: de Raad van State. Overigens zou je ook nog kunnen overwegen om de Eerste Kamer in stand te houden, maar dan voor een meer regionale functie (districtenstelsel) met senatoren die een regio vertegenwoordigen (doet wel ietwat Duits en Amerikaans aan).

  Dit terzijde, de reden waarom deze motie van afkeuring wordt aangenomen is volstrekt legitiem. Het is totaal niet te verantwoorden om in deze tijd te weigeren de jaarlijkse huurverhoging te bevriezen. In de Tweede Kamer was eveneens kritiek te horen, iets wat u voor het gemak misschien even heeft weggelaten in uw column?

  Like

 3. Ja hoor, Fons weer. Ze durven een van zijn favoriete partijen aan te vallen. Ja Fons, zo werkt ons politieke bestel.
  Heel belangrijk dat de 1e Kamer blijft bestaan! Omdat ze de macht heeft om de 2e Kamer met draaikonten, die hun kiezers een oor aannaaien, terecht te wijzen. Dat gebeurt nu met een motie van afkeuring, maar als Ollongren van “Dictators66” haar zin toch doordrijft, zou dat zomaar een nieuw debat kunnen opleveren met een motie van wantrouwen.
  Ollongren staat volstrekt voor schut omdat de laatste keer dat dit gebeurde, 150 jaar geleden was. Ollongren kan maar beter wel rekening houden met de mening van de 1e Kamer.

  Like

 4. Kijkend naar het Plenair debat
  zie ik arrogante bewindslieden achter ’n katheder staan,
  kromme argumenten orerend, 
  minimaal moreel besef maar steeds: belerend.
  Problemen worden genegeerd
  de kritiek geisoleerd.
  Met de arrogantie van de macht.
  word, keer op keer, hautain
  de democratie veracht!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.