Een pitbull in de democratie

Waar op het punt van vrije keuze en democratie D66 pover scoorde, gooit het CDA het hele spectrum open.

D66-fractieleider Rob Jetten gooide braaf de handdoek in de ring toen de grote blonde Sigrid aankondigde voor de hoofdprijs te gaan. Wellicht mag hij fractieleider blijven als Sigrid Kaag tot het hogere bestuurlijke werk wordt geroepen, altijd te prefereren boven de riedeltjes in de Tweede Kamer.

Jetten had het op een ‘showdown’ kunnen laten aankomen, maar ging braaf terug in zijn hok. Dat ligt anders bij het CDA, waar de democratie hoogtij viert. Allereerst was daar natuurlijk Hugo de Jonge, lekker op het toneel gekomen als corona-knecht van Rutte, bovendien een knecht die tot op heden nog bar weinig concreets op tafel heeft weten te leggen.

De Volendamse Mona Keijzer sprong vervolgens in het gat van vrouw, de vinger aan de pols van de samenleving en katholiek. Hé, dacht de Limburger Martijn van Helvert, ik ben ook katholiek, in vertegenwoordig het zuiden en als ik me kandidaat stel speel ik me in elk geval in de kijkerd, plaatsje na de volgende verkiezingen verzekerd.

Een serieuze kandidaat is hij niet met een kamerlidmaatschap sinds 2014, maar hij heeft wel een slapende hond wakker gemaakt. En dat is de CDA-pitbull Pieter Omtzigt. Deskundig, vasthoudend en al een keer gepasseerd vanwege juist die kwaliteiten. Te lastig is ook een criterium in de Nederlandse politiek. Dus als de treinen rijden voor de komende vier jaar moet je er wel opstappen, anders wordt het niks met je. En dus gooit Pieter Omtzigt, na zeventien jaar Kamerlidmaatschap de handschoen ook op. Hij wil ook CDA-leider worden. Dat zijn er nu dus vier.

Morgenmiddag maakt het partijbestuur haar voorkeur bekend, zal wel De Jonge zijn. Volgende maand moeten de CDA-leden kiezen en dat kan toch nog altijd een ander verhaal worden. Bij de verkiezingen van 2017 had Omtzigt 97.638 voorkeurstemmen.

Omtzigt is een dossiervreter en duikt in onrechtvaardige zaken met de vasthoudendheid van een pitbull. Die bijnaam heeft hij dan ook gekregen. Samen met SP-kamerlid Leijten was hij dan ook de oorzaak dat de belastingdienst in het stof moest bijten wat betreft het ten onrechte intrekken van de kindertoeslag van duizenden (veelal allochtone) gezinnen.

Een sociale ridder die bewezen heeft te kunnen vechten voor het gewone volk, zijn zaakjes te kennen en integer te zijn. Martijn van Helverts publiciteitsstuntje is hiermee meteen opgeblazen, Mona Keijzer en Hugo de Jonge hebben er een echte concurrent bijgekregen. De vraag is nu of een vetkuif, een vlotte babbel en kleurige schoenen, samen met de zegen van het partijbestuur, voldoende zijn om het te redden tegen een pitbull.

Vermoedelijk wel, want onverzettelijke vastbijters zijn niet diplomatiek en buigzaam genoeg voor het dagelijkse politieke handwerk waar compromissen sluiten en water bij de wijn doen dagelijkse usance is.

Maar alle lof voor het CDA waar mensen hun nek durven uitsteken, waar D66 het liet afweten op dit punt, de PvdA en de SP al bij voorbaat vast lagen evenals bij vrijwel alle andere partijen.

Helaas is het allemaal voor niks, grote Mark gaat er met de hoofdprijs vandoor en het gaat er alleen maar om wie daarbij mag aanhaken. Maar de volgorde van die pikorde is toch nog wel van belang bij de volgende coalitievorming.

Bijschrift: foto bron website CDA

10 reacties op ‘Een pitbull in de democratie

 1. Het zou meer democratisch zijn als de de kandidaat die de meeste stemmen krijgt nummer een i, dan komt nummer twee en niet zoals het nu gaat dat je een plaats toegewezen krijgt vanuit de partij. Als ik CDA zou stemmen zou dat zeker Omtzigt zijn iemand die zoveel voorkeur stemmen krijgt dat die gekozen wordt, ik herinner me nog Joekes van de VVD. De democratie begint al fout bij de verkiezingen voor de volksvertegenwoordiging.

  Like

 2. Dat kan zeker nog weleens bijzonder lastig worden voor gladde Hugo en Volendamse Mona.
  Omtzigt is in feite de beste kandidaat, en het was voorbarig van Buma en volgens mij ook Grapperhaus die hun stem zullen geven aan Hugo.
  Slappe vertoning van Hugo en Mona om de PVV en het FvD buiten te sluiten.
  Zelfreflectie kennen velen niet bij het CDA. En wat een dedain alsof zij zo correct zijn, en de scheuring in de partij is veroorzaakt door Wilders, wie dit gelooft zal zalig worden!
  Mona heeft misschien overlegt met Jan Smit, tja ze ging wel snel overstag door het FvD toch maar uit te sluiten.
  Staat niet zo stevig op haar hakjes dus!
  Het zou eigenlijk heel mooi zijn wanneer Wilders/ PVV en Baudet/ FvD veel zetels zouden krijgen. Het wordt tijd dat de arrogantie van een aantal partijen flink afgestraft wordt.

  Like

  1. Ik heb Omtzigt hoog zitten als kamerlid, maar hij lijkt me totaal ongeschikt om een stelletje ego’s in de kruiwagen te houden.

   Like

 3. Als het CDA, Pieter Omzigt ‘buiten spel’ durft zetten, dan snijden ze pijnlijk diep in het eigen vlees.
  De Geachte Heer. Pieter Omzigt
  ’n echt groot! Volksvertegenwoordiger! (idem,
  als de Geachte Mevrouw Renske Leijten, SP) kan m.i. direct overstappen naar ’n andere partij waar hij wel de verdiende waardering en respect voor zijn tomeloze inspanningen zal ontvangen, dewelke hem, en Renske, zo zeer toekomen!
  Sterker nog!
  deze zeer harwerkende, hartverwarmend, echte Volksvertegenwoordigers zijn capabel om een nieuwe ‘politiek vertrouwenswaardige’ partij op te richten, die de huidige zieke Nederlandse Democratie, vertrouwen kan brengen en kan doen genezen.
  Ik roep hierbij alle stemmers op: Stem op Pieter en Renske!
  zij hebben ons respect en steun echt verdient!

  Like

  1. Alhoewel ik Omtzigt persoonlijk wel zie zitten, geldt dat helemaal niet voor het CDA. Een partij van draaikonten, deugmenschen op Gristenlijke basis en Gristenlijke hypocrieten.
   Heb ik vroeger toen ik jong en nog niet zo alert was wel op gestemd; nu dus nooit meer.
   Omtzigt zit voor mij bij de verkeerde partij.

   Like

 4. Ik ben geen fan van het CDA maar ik zei het al eens eerder, als ze Omtzigt als leider aanstellen stem ik er op. Niet op het CDA, maar op de heer Omtzigt.
  Ik vind hem zo’n goed en integer parlementariër dat de man – ongeacht de partij – mijn steun krijgt. Een frisse wind kan de ‘vermolmde’ politiek m.i. hard gebruiken.
  Als leden bepalen via stemming wie de leider van het CDA wordt, maak ik mij a.s. maandag lid en stem ik op hem.
  En als het CDA hem als partijleider kiest, stem ik voor eerst in mijn leven op die partij. Omtzigt verdient een kans zich te bewijzen. De Nederlandse politiek verdient een integer persoon als leider.
  Dan maar een keertje geen PVV/FvD of SP stemmen, waar ik over twijfel sinds ik 50Plus vaarwel gezegd heb. De heer Omtzigt geeft mij geen enkele twijfel…
  Mijn zegen heeft ie.
  De man is voor mij persoonlijk een verademing in de politiek. Een man om in te geloven ook al ben je niet gelovig… Vertrouwenswaardig, principieel en geen gladde beroeps leugenaar of draaikont/windvaan zoals er 13 in het parlementaire dozijn te vinden zijn. Een waardig premierkandidaat ook.
  (Grinnikend) wat zullen ze er een moeite mee hebben in het buitenland. Rutte is een gladde aal, een premier Omtzigt is een heel ander verhaal. Diplomaten zullen hem haten om zijn rechtlijnigheid. Om zijn oprechtheid en kennis van zaken.
  Maar voor het gewone volk kan zo’n man een verademing in het politieke gekonkel zijn, een Piet Heyn, een kapitein, die recht door zee en onversaagd in woelige troebele wateren zijn mannetje staat. Wat een totaal ander kaliber is die man dan Rutte. Het is voorwaar: tegenovergesteld.
  Ik zeg: een verademing. Wellicht de gesel der diplomatie… En van onze ontwrichtte belastingdienst… En van de onrechtvaardigheid der sociale uitbuiting der kapitalisten.
  Maar dat zal mij persoonlijk een worst zijn.
  Ik denk dat het CDA met hem voor een sociaal boegbeeld kiest, waar het volk eindelijk echt iets aan heeft. Met hem aan roer krijgt deze partij voor het eerst… mijn persoonlijke zegen.

  Like

 5. Het niet verkiezen van Omtzigt zal het CDA 2 potentiële zetels kosten.
  Maar daar staat tegenover staat dat Mark niet blij zal zijn met Omtzigt. Dus…… er komt iemand die beter kan buigen en likken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.